DOLAR 32,3767 0.16%
EURO 35,0559 -0.16%
ALTIN 2.325,100,26
BITCOIN 2272623-0,59%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Basında ilk kez… Denktaş’ın TMT anıları (6)

Basında ilk kez… Denktaş’ın TMT anıları (6)

ABONE OL
26 Ekim 2017 10:01
Basında ilk kez… Denktaş’ın TMT anıları (6)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan ile İngiltere arasında Kıbrıs konusunda pazarlıklar devam ederken, İngiliz Sömürge Yönetimi de EOKA’ya karşı yumuşama politikasını uygular. Vali Foot, EOKA’ya karşı gereken tedbirleri almazken, EOKA’nın belirlediği temsilcilerle de Nisan ayının ilk günlerinde Vilayet Konağı’nda görüşür. Bu durumu değerlendirdik ve TMT olarak 10 Nisan günü şu bildiriyi yayınladık;
“Vali Foot’un Kıbrıs Türklerini katletmek ve adadan kaçmaya mecbur bırakmak maksadı ile hazırlanan Rum planının en hararetli müdafii olduğu, açıkça Rumları desteklediği ve Türk düşmanlığı yaptığı aşikardır. Aşırı Rum taraftarı ve Türk düşmanı olan Kıbrıs Valisi Sir Hugh Foot görevden alınmalıdır. İngiliz Hükümeti vali Foot’u değiştirmediği takdirde TMT harekete geçecek ve bu hareket Rumlarınkine benzemeyecektir.”
23 NİSAN
Halkımızın üzerinde kara bulutların dolaştığı, İngiliz-Rum pazarlıklarının devam ettiği günlerde 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacaktık. Bu bayramın bütün Türk bölgelerinde görkemli bir şekilde kutlanabilmesi için haftalar öncesinden büyük bir çalışma başlattık. 23 Nisan günü Lefkoşa’da Lise avlusunda toplanan öğrenciler elleri üzerinde taşıdıkları büyük bir Türk bayrağı ile harekete geçtiler. Halk da öğrencilere katıldı. Mahşeri bir kalabalık vardı. Başkonsolos Burhan Işın da aramızdaydı. Cirit Sahası’na ulaştığımız da kalabalık daha da büyümüştü. Burada bir konuşma yaptım. Benden sonra da Dr. Küçük konuştu ve Cirit Sahası’nın adı “Taksim Meydanı” olarak değiştirildi.
TMT de , 23 Nisan dolayısıyla dağıttığı bildiride halkı daha aktif bir mücadeleye çağırırken, TMT ile Türk liderliğini yok etmek için İngilizlerle işbirliği yapanları da uyardı. Bu bildiri şöyle idi;
TMT BİLDİRİSİ
“Vatanın bu tarihi anlarında herkese düşen bir vazife vardır ki; O da , yalnız düşmana yarayacak söz ve hareketlerden, şahsi menfaat görüşlerinden uzak bir hattı hareket takip etmek ve düşmanı mutazarrır edecek her türlü faaliyetler göstermek, oyalama ve tutunma ümitlerini yok etme ve icabında sşlaha sarılarak düşmanları izmihlale uğratıp topraklarımızdan defetmektir.
Her türlü menfaat ve kaprisleri bir yana bırakalım. Milli duygu ve faaliyetlerde hepimize düşen vazifeler vardır. Bu vatan hepimizindir. Onu dişimiz ve tırnağımızla müdafaa etmek bütün Kıbrıs Türklerine düşen bir vazifedir.
İmanlarını satmış birkaç bedbahtın milli menfaatlarımızla, davamız ve TMT aleyhine faaliyette bulundukları bilinmektedir. İngiliz hükümetine bir parça kemiğe milliyetlerini, dinlerini ve vatanlarını satmış bu melunlara lanet. Bu beyinsiz uşaklar doğru yola gelmedikleri takdirde teşhir ve ilan edilmek sureti ile bütün Türklerin husumet ve laneti üzerlerine çekilecektir.
Milli istikamet ve milli şuuru ele alarak sıtkı bütün ve imanla çalışalım. Zira, Aziz milletimizle , bütün medeniyet alemi gözlerini dikmiş bize bakıyor. Her türlü hareketimizle ispat edeceğiz ki , Kıbrıs Türkü muayyen ve kararlı bir program tahtında ve medeniyete pek nafi bir surette hareket edip, davasını yürütecek ve ilelebet payidar olacaktır.
Hürriyet ve istiklale sahip olmamış memleketlerde milli yer altı teşkilatı pek muharrem ve kutsal bir vazifedir. Bunu tatbik ve ifa etmek pek müşküldür, zira gizli teşkilat yalnız düşmanla uğraşır, düşmana zarar verir, lüzumunda düşman öldürür ve hıyaneti kat’iyet kesbetmedikçe bir Türk’e zarar vermez. Teşkilat mensupları şahsi menfaat duygularından ayrı olup kimsenin mal, şeref ve namusuna asla müdahale ve tecavüz etmez. Bu yol para ve menfaat yolu değil iman yoludur. Eski ve yeni dedikodularla, bir takım milli şuur ve düşünceden mahrumların söz, fiil ve sokak propagandalarına kulak vermez. Çizdiği milli çember içinde hareket ve vazife eder ve mükafatı da vatan ve milletin kurtuluşu için ölüm olur. Belki de arkada bir mezar taşı dahi bırakmaz. İşte bizim için şeref budur.
Bugün fevkalade hal ve pek kritik bir durumda bulunuyoruz. Şahsi garez, menfaat hisleri, yanlış terakkiler gibi amillerin tesiri ile büyük hatalar işlenebilir. Bunun önüne geçmek için milli şuur, düşünce, hak ve adaletten uzaklaşmayalım. Vatan ve milletin kurtuluşu yolunda hepimizin birer nefer olduğunu idrak edip anlayalım. Söz ve hareketlerimizle düşmana bilmeyerek hizmet etmeyelim. Gayeye her günden daha fazla yaklaştığımız bugün daha şuurlu, düşünceli, temkinli ve tedbirli olup, dilimizi tutmasını bilelim ve aklımızı başımıza toplayalım. Biz, vatan ve millet ve vazife için herşeye katlanacağız. Bu yolda hapsedilmek ve hatta ölmek de mukadderdir. Fakat esas olan milli ruhun ve milli meşalenin ilelebet parlamasıdır. İster ölümle, ister mevkufen sahneden çekilenlerin yerlerini yeni gönüllüler alacak ve bu meşale Adanın kurtuluşu ile Aziz milletimiz ve anavatanımızla birleşinceye kadar yanmaya devam edecektir.
İstiklal ve hürriyet mücadelesiz kazanılamaz. Davayı mücadele değil hareketsizlik öldürür. Bu durumda her kim olursa olsun mesuliyetten kurtulamaz. Buna, hepimiz müdrik bulunmalı ve tek vücut olarak yılmadan, durmadan çalışmalıyız.
Hareketten bereket, bereketten kuvvet doğar.
İleri, arş ileri, Türk hiç dönmez geri.
****

Lefkoşa’da bazı kişilerin halktan zorla para toplamalarını önledik. Ama fırsat düşkünleri ile serseriler bu kez Larnaka ve köylerinde ortaya çıktılar. TMT, bu durumla ilgili olarak, Karna ve köylerinde aşağıdaki bildiriyi dağıttı;
“Son günlerde farkediyoruz ki bazı sorumsuz kişiler, TMT imzasını kullanıp, tehdit mektupları yollamakta ve bir korku havası yaratmaya çalışmaktadırlar. Topluma son derece zararlı olan bu tür davranışlara son vermelerini emretmiştik. Bu kendi sonları olacaktır. Teşkilatın adını ve imzasını kullanacak olanalar hemen cezalandırılacaktır.
TMT, teşkilatın adını kullanarak halkımızı soymaya çalışan bu serserilere son şansı ve son ihtarı vermiş oluyor. TMT’nin halkımızın parasına ihtiyacı yoktur. TMT ihtiyacı olan paraya sahiptir.
Çarşı üzerinde kontrolümüz de devam edecektir. Halkımızın göstermiş olduğu anlayışa saygı duyuyoruz.
Et Türk Gençliği,
Taksimi gerçekleştirmek ve özgürlüğümüzü kazanmak uğruna hayatını ve kanını feda etmek için göreve çağrılacağın gün yakındır.
Milli mücadele için hazırlıklı olmalısın. Toprağın altında yatan binlerce şehit sana seslenmektedir: Bu toprakları iğrenç çizmelerin altında ezdirme.
Sen kahraman Türk’sün. Yurduna ve milletine bağlısın ve Türkün kudretini göstermekle vazifelisin.
Özgürlük adına , kararlılık ve azimle köleliğin zincirlerini kırmaya hazırlanan . Bütün Türk ulusu, hak, adalet ve Tanrı sesinledir.
Ya Taksim, ya ölüm.
“KARAÇETE”
İngiliz Sömürge Yönetimi TMT’ne sızma ve TMT’yi etkisizleştirme faaliyetlerine ağırlık verirken, beni de Kıbrıs’tan uzaklaştırmak için , Hong Kong’a tayin teklifi yapılır. Bunu da reddettiğimi için İngiliz Sömürge İdaresi istifamı kabul etmek zor unda kalır. Böylelikle de üzerimdeki yük kalkmış oldu.
İşte , tam bu günlerde “KARA ÇETE” adında bir yer altı teşkilatı kurulur. Bu tamamen şantaj ve soyguna dayalı bir teşkilattı. Gereken önlemleri aldık ve bu teşkilatı kısa sürede tasfiye ettik. (DEVAM EDECEK)

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Rastrear Teléfono Celular

    Algunos programas detectarán la información de grabación de la pantalla y no podrán tomar una captura de pantalla del teléfono móvil. En este caso, el monitoreo remoto se puede usar para ver el contenido de la pantalla de otro teléfono móvil.

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.