DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2069476-1,62%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bilgehan son yolculuğuna uğurlanıyor

Bilgehan son yolculuğuna uğurlanıyor

ABONE OL
23 Şubat 2023 13:52
Bilgehan son yolculuğuna uğurlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SHayatını kaybeden Eski Bakan, Milletvekili, Kurucu Meclis Üyesi ve hukukçu Orhan Zihni Bilgehan için ikinci tören Cumhuriyet Meclisi bahçesinde düzenlendi.

Tören, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile başladı.

Törende daha sonra Orhan Zihni Bilgehan’ın özgeçmişi okundu.

24 Ağustos 1929 tarihinde, Yeşilköy’de doğan Orhan Zihni Bilgehan, amcası Başhakim Zeka Bey’in de yönlendirmesi ile İngiltere’de hukuk eğitimi aldı.
Bilgehan, Londra’daki eğitimini ve stajını Middle Temple’da tamamlamasının ardından 1955 yılında Kıbrıs’a dönerek avukatlık mesleğine başladı.

Yaşamı boyunca, Türk Cemaat Meclisi Üyeliği, Kaza Mahkemesi Yargıçlığı, Larnaka Kaza Mahkemeleri Reisliği, Yüksek Mahkeme Hakimliği, milletvekilliği, Eğitim Bakanlığı, Devlet ve İçişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı görevlerini yürüttü.

Bilgehan, avukatlık mesleğini de uzun yıllar yaparak, birçok genç avukatın yetişmesine yardımcı oldu.

Bilgehan’ın özgeçmişinin okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Aile adına konuşma yapan torunu Orhan Dağlı, dedesinin vefatı dolayısıyla acılarını paylaşan ve yanlarında olanlara teşekkür etti, Zihni Bilgehan’a olan son görevlerini yerine getirmenin huzur ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Orhan Dağlı, Bilgehan’ın hayatındaki dört temel değer olan adalet, devlet adamlığı, aile sevgisi ve vatan sevgisinin kendileri için vasiyet niteliğinde olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de Orhan Zihni Bilgehan’ın devlet adamlığı, siyaset ve hukuk alanlarında bir duayen olduğunu söyledi.

Bilgehan için düzenlenen törende aralarında eski başbakanlar, meclis başkanları ve siyasetçilerin bulunduğu birçok duayen ismin biraraya geldiğini belirten Töre, “Biz Orhan Zihni Bilgehan’ı örnek alarak hayatımıza devam etmeliyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Orhan Zihni Bilgehan’ı çok erken yaşlarda tanıdığını belirterek, Bilgehan’ın adalet, KKTC sevgisi ve bu ülkede Kıbrıs Türk halkının varlığının devamı için söylediklerini çok iyi hatırladığını dile getirdi.

Tatar, “Bakanlık yaptığı dönem bir hukuk insanı olarak yargıya tekrar atanması ve milletvekili olarak halkın içinde dürüst bir insan olarak tanınmasının, onun bizlerin kalbindeki müstesna yerini her zaman koruyacaktır, o her zaman bizlerin düşüncelerinde gerçek bir Kıbrıs Türk milliyetçisi aynı zamanda adalete, devlete, gençliğe ve KKTC’nin geleceği için yaptığı tüm fedakarlıkları hiçbir zaman unutmayacağımızı naaşı önünde ifade ediyorum. Orhan Bey Amca seni yolcu ediyoruz senin söylediklerin senin düşüncelerin her zaman bizlerle olacaktır. Bu acılı günlerde depremi yaşadığımız, yavrularımızı kaybettiğimiz anavatan Türkiye’de 10 binlerce insanımızı kaybettiğimiz bu üzüntülü günde seni uğurlamak bizler için ayrı biz üzüntü.” diye konuştu.

Meclis’teki tören Merhum Orhan Zihni Bilgehan’ın naaşı önünde saygı geçişi ve saygı duruşunda bulunulması ile sona erdi.

Bilgehan, Gazimağusa Lala Mustafa Paşa Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Balalan’da toprağa verilecek.BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.