DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BITCOIN 22800170,40%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bizdeki Quislingler

ABONE OL
09 Eylül 2017 22:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orhan Cemali Aydeniz , sosyal paylaşım sitesinde son günlerin en anlamı paylaşımlarından birini yaptı. Paylaşımı aynen şöyle;
“Adolf Hitler’in Avrupa’yı savaşa doğru sürüklediği otuzlu yılların başında, Norveç’te Quisling isimli bir NAZİ sempatizanı türemiş ve Hitler’den aldığı maddi ve manevi desteği kullanarak Norveç halkını öyle işletmiş ki, savaş başladığında Hitlerin SS Orduları tek mermi atmadan Norveç’i işgal edip Oslo’ya yerleşir ve Quisling’i başbakan yapar. Yeni kurulan düzende kendilerine söz verilen NAZİ cennetinin despotik bir baskı rejiminden başka bir şey olmadığını gören Norveçliler ayaklanır ve kurdukları yeraltı teşkilatları vasıtasıyla Nazilerle çok kanlı bir savaş başlatırlar, ağır zayiatlar verirler, ve savaş zaferle sonuçlanınca Quisling’i vatana ihanetten yargılayıp asarlar. Norveç’ten böyle bir kişi çıktığı için de tüm dünyadan özür dilerler. O günden sonra da bu isim hiçbir yeni doğan çocuğa verilmez. Şimdi ‘ Quisling’ ismi Norveç lügatında ‘düşmanla işbirliği yapan hain’ manasına gelmektedir.”

***
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın anılarını kitaplaştırma çalışmalarını yürüttüğüm dönemde “Qusling” tanımlamasını görüyordum.
Denktaş “Quısling” tanımlamasını bazı kişiler için sıkça kullanıyordu. Bunların başında da Makarios’un Türk İşleri Danışmanlığını yapan Dr. İhsan Ali geliyordu. Bir diğeri ise Rum diplomatik misyonlarında Türk heyetine karşı görev yapan Özdemir Özgür idi.
Dr. İhsan Ali’yi tanımayanlar olabilir. Bu nedenle özet bir şekilde olsa da anlatmaya gerek var.
Dr. İhsan Ali, Enosis hedefli 1963 saldırılarından sonra Rum bölgesinde yaşamayı tercih etti. Ona göre; Türk direnişi gereksizdi, Kıbrıs Türkleri TMT’ye başkaldırmalı, liderlerini öldürmeli ve teslim olmalıydı.
Rum radyolarında yaptığı konuşmalarda da “Rumların haklı olduğunu, Türklerin cumhuriyete isyan ettiğini, Türkiye’nin de bu isyanı desteklediğini ” söylüyordu.
Rum Dışişleri Bakanlığı ve propaganda birimleri tarafından da “Kıbrıs Türk toplumunun gerçek lideri” olarak dünyaya tanıtılıyordu. Daha sonra ise Makarios tarafından “Türk İşleri Danışmanı” olarak görevlendirildi.
Ana görevi ise Kıbrıs Türklerini aldatmak, bölüp-parçalamak ve Türk direnişini bitirmekti.
Özdemir Özgür ise , Dr. İhsan Ali’nin kardeşinin oğluydu. Bu kişi de 1964 yılından itibaren Rum yönetiminin BM’deki diplomatik misyonlarında görev yaptı.
Kıbrıs Türk heyeti BM’deki toplantılara her katıldığında, karşılarında Rumlarla beraber Özdemnir Özgür vardı.
Bir “Türk “ olarak konuşan Özdemir Özgür , Kıbrıs Türk heyetine en ağır saldırılarda bulunurken, Rumların haklı olduğunu söylüyordu.
Özdemir Özgür yine böyle bir toplantıda konuşan Rauf R. Denktaş’a müdahale etmeye kalkışınca, Denktaş şöyle şöyle diyecekti;
“Otur yerine Quisling, nasıl olsa tarih seni affetmeyecek.
Ve , öyle de oldu.
***
Özdemir Özgür, Rum tarafından yaşıyordu. Ölümünden önce bana bir haber gönderdi, şöyle diyordu;
“Çok pişmanım, Rumlar beni kandırdı ve kendi halkıma karşı kullandı. Beni affedin, geri dönmek istiyorum.”
KKTC’ye dönmesine izin verildi ve bir müddet sonra da öldü.
***
Şimdi de bu ülkede pekçok Quisling var.
Tümü de “Biz Rumlarla kardeşiz, aramızda sorun veya çatışma yok, bu nedenle Türkiye’nin garantisi kalkmalı ı, Türk askeri Kıbrıs’tan uzaklaşmalı” diyor.
Türkiye ile Türk askerinin olmadığı “birleşik Kıbrıs’ı yaratmak da en büyük hayalleri.
Yıllar önce Quisling de Norveç halkına “biz Almanlarla kardeşiz, direnmeye gerek yok” diyordu.
Şimdi de bizim Quislingler bunu diyor.
Ve, bugün Norveç’te , düşmanla işbirliği yapanlara “Quisling” deniyor. Sözlüklerde de “Quisling”in anlamı bu şekilde açıklanıyor; “Düşmanla işbirliği yapan vatan haini.”
Peki, bizde, Rumlar işbirliği yapanlara ne ad verilmeli?
Bunun da yanıtını siz verin…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.