DOLAR 32,5635 0.22%
EURO 34,9614 -0.07%
ALTIN 2.439,440,15
BITCOIN 20979180,30%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BM Genel Sekreteri Guterres randevu ayarlıyor…        Beşli görüşme Kasım ayı içerisinde olabilir

BM Genel Sekreteri Guterres randevu ayarlıyor… Beşli görüşme Kasım ayı içerisinde olabilir

ABONE OL
20 Ekim 2020 22:21
BM Genel Sekreteri Guterres randevu ayarlıyor…        Beşli görüşme Kasım ayı içerisinde olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum basınında dün yer alan bir haberde, Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının “herkesin beklediği gibi” Kıbrıs sorunundaki hareketliliği geri getirdiği ve Birleşmiş Milletlerin (BM) hızlı bir tempoda hareket etmeye kararlı göründüğü öne sürüldü.
Fileleftheros gazetesi “Guterres Randevu Ayarlıyor- BM Genel Sekreterinin Kasım Ayı İçerisinde Prosedürel Bir Görüşme Yapılmasına Dair Davetleri Hazır” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyelerinin hazır olduğunu ve bunları ilk olarak Kıbrıs’taki iki lidere, ardından da üç garantöre göndereceğini” ileri sürdü.
Guterres’in hedefinin “Kasım ayı içerisinde iki lider, garantör ülkeler ve BM’nin katılımıyla 5+1 bileşiminde prosedürel bir görüşme yapılması olduğu” ifade edildi.
Gazete “Guterres’in bu hareketiyle, müzakerelerde bir sonuç ortaya çıkması için bir şeyleri zorlamak istediği” değerlendirmesinde bulundu.
BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesinden ötürü kendisini kutlamak için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la iletişim kuracağını ve kendisini Kasım ayı içerisinde prosedürel bir görüşme yapılmasına ilişkin niyeti konusunda bilgilendireceğini yazan gazete, Guterres’in Anastasiadis’le de benzer bir iletişim kurmasının beklendiğini kaydetti.
Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yönelik ilk hamlede bulunduğunu ve Anastasiadis ile Tatar’ın gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde bir tanışma görüşmesi yapmak konusunda anlaştıklarını iddia eden gazete, Anastasiadis’in, iki lider arasında gayri resmi bir görüşme yapılması için inisiyatif üstlenmesi amacıyla, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’a başvurduğunu da iletti.
Gazete, görüşmenin ne zaman gerçekleştirileceğinin önümüzdeki günlerde netleşmesinin beklendiğini de yazdı.

*****
Rum siyasi partileri KKTC’deki seçim sonuçlarını değerlendirdi…AKEL
“Tatar’ın seçilmesi bizim için olumsuz bir gelişme”
FOTO AKEL ABLEMİ
Alithia gazatesi , Rum tarafındaki siyasi partilerin Kuzey Kıbrıs’ta pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin sonuçlarını yorumlayan açıklamalara yer verdi.
DİSİ, açıklamasında “şu an beklenen şeyin, Tatar’ın BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorununda ilan ettiği ve ortaya çıkmakta olan gelişmeler konusunda takınacağı tavrın pratikte de ortaya çıkması olduğunu” belirtti.
AKEL “Tatar’ın seçilmesinin oldukça olumsuz bir gelişme olduğunu fakat Kıbrıs sorununda henüz hiçbir şeyin sona ermediği” iddiasında bulunurken, DİKO ise “Kuruntulara kapılmamaları gerektiğini, çünkü hiçbir Kıbrıs Türk politikacının Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri belirlemediğini” iddia etti.
EDEK, “seçimlerin sonuçlarının, işgal bölgelerinde kararlar ve tercihler konusundaki ilk ve belirleyici söze Ankara’nın sahip olduğunu gösterdiği” iddiasında bulundu.
Vatandaşlar İttifakı, Rum Ulusal Konseyi’nin toplanmasını isterken, Dayanışma Hareketi ise “Akıncı’nın 5 yıl boyunca tolere edilebilir bir çözüme dahi varılmasına izin vermediğini” ileri sürdü.
Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise “Tatar’ın seçimlerdeki zaferinin Ankara’nın artan nüfuzunu ve Erdoğan rejiminin işgal bölgelerinde uyguladığı kontrolü teyit ettiğini” ileri sürerken, ELAM ise açıklamasında sözde olarak nitelendirdiği seçimleri yorumlamayacağını ekledi.
Politis ise konuyla ilgili haberlere “Tatar’ın Seçilmesinin Ardından Ortam Hala Daha Belirsiz” başlığıyla yer verdi.

****
Güney Kıbrıs’ta “altın pasaportlar” skandalı…
Avrupa Komisyonu Güney Kıbrıs aleyhine prosedür başlatıyor
FOTO DESTE HALİNDE EURO
Avrupa Komisyonu’nun “altın pasaportlar” ile ilgili olarak Güney Kıbrıs ve Malta aleyhinde prosedür başlatacağı bildirildi.
Alithia gazetesi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in dün yaptığı açıklamada, Komiteler Koleji’nin Güney Kıbrıs ile Malta’nın vatandaşlık verme programlarını görüştüğünü ve Avrupa Komisyonu’nun bu konuda endişeli olduğunu söylediğini yazdı.
Habere göre Sefcovic, yaptıkları toplantıda, yatırımcı sistemlerinin AB Hukuku’na uyumunu ele aldıklarını ve başlatılacak prosedürün bu sabahki toplantıda netleştirileceğini kaydetti.
Sefcovic, bu sistemlerin Komisyon için ciddi endişeler oluşturduğunun altının çizilmesi gerektiğini de belirterek, son gelişmelerin bu endişelerin haklı olduğunu gösterdiğini söyledi.
Sefcovic, Komisyon’un Güney Kıbrıs ve Malta ile konuyla ilgili sıkı temas halinde olacağını da ifade etti.
Gazete, Avrupa Parlamentosu’nda Perşembe günü yapılacak toplantıda da AB üyesi ülkelerin ulusal programları çerçevesinde üçüncü ülkelerden olan kişilere verilecek vatandaşlıklar konusunun ele alınacağını yazdı.

*****
Rumların dış seyahatleri yüzde 80.3 oranında azaldı
Güney Kıbrıs’ta ikamet edenlerin yurtdışı seyahatlerinin Eylül ayında yüzde 80,3 oranında azaldığı bildirildi.
Haravgi gazetesi, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2019 yılının Eylül ayında Güney Kıbrıs’ta ikamet eden 132 bin 409 kişinin yurtdışına seyahat ettiğini; bu yıl ise bu sayının 26 bin 111 kişi olduğunu yazdı.
Haberde, bu yılın Eylül ayında yurtdışından Güney Kıbrıs’a dönüşün en fazla yapıldığı ülkelerin de Yunanistan ve İngiltere olduğu ifade edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.