DOLAR 32,5337 -0.05%
EURO 34,8047 -0.2%
ALTIN 2.425,43-0,17
BITCOIN 21715750,74%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bombalama emrini  TMT lideri Kenan Coygun verdi

Bombalama emrini TMT lideri Kenan Coygun verdi

ABONE OL
01 Haziran 2020 06:59
Bombalama emrini  TMT lideri Kenan Coygun verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kıbrıs Türk halkı TMT öncülüğünde amansız bir mücadele yürütürken, emperyalist ABD ile İngiltere Kıbrıs’ta Türk direnişinin çökertilmesi için Rum tarafına büyük destek veriyordu. TMT’nin buna sessiz kalması mümkün değildi ve TMT Komutanı Kenan Çoygun, Larnaka’daki Shell petrol depolarının bombalanması emrini verdi. Dönemin , TMT Lefkoşa Sancağı Kovan Beyi merhum Nevzat Uzunoğlu bu olayı şöyle anlatır;
NEVZAT UZUNLUĞU ANLATIYOR
“Kenan Çoygun benimle sık sık görüşürdü. “Kıdemli” derdi bana. İsmimden ziyade “Kıdemli” diye çağırırdı beni. Onunla çok münasebetlerimi oldu. Kendisi iyiydi, girgindi, müteşebbis bir komutandı. Rum tarafında, Rum karargahlarına, Rum mevzilerine sabotajlar yaptırmak için pek çok teşebbüsleri oldu. Bir gün beni Türk Sigara Fabrikası müdürü Cüneyt bey vasıtasıyla 2 Fransız lejonerle tanıştırdılar. Kenan Coygun bana ‘Nevzat falan saat sigara fabrikasına git Cüneyt beye. O seni bazı şahıslarla tanıştıracak, bunlar Fransız’dır, yüksek rütbeli lejoner askerlerdir. Bunlar silahtan, bubi tuzaklarından, patlayıcılardan anlar. Sen de bazı bir şeyler götür oraya. Test et, dene bunları bakalım bir şeyler bilirler mi, anlarlar mı’ dedi.
Cüneyt bey tanıştırdı bizi bu Fransız lejonerlerle. Tabii ki tercümanlığı da Cüneyt bey yapar. O zaman pek çok fünyeler var kullanılan. Basınçtan kurtulan fünyeler, basınca patlayan fünyeler, tel gerili fünyeler var. Onlardan hepsinden götürdüm birer tane. Adamlar görür görmez hepsini izah ettiler. Onlar belki de benim bilmediğim çok daha fazlar şey biliyorlar. Onlarla konuştuk, tanıştık, adres falan da aldılar. Sonradan bu lejoner askerlere Larnaka’daki Shell petrol depolarını patlatma emri verildi. Bunların kiralık arabaları vardı ve Rum tarafına serbest geçerlerdi. Rum tarafında kalırlardı. Larnaka’ya gittiler, bir bot satın aldılar. Şişirdiler botu, girdiler botun içine gece. Petrol depoları da sahilde, kumsal da hep tellerle çevrilmiş. Sahilden botla geldiler gece karanlığında, bekçiyi etkisiz hale getirdiler. Bombaları yerleştirdiler ve patlattılar. Bekçinin nöbet tuttuğu piyade tüfeğini de alıp getirdiler Lefkoşa’ya. O, benim başucumda durdu senelerce. Tabii bu işin peşini İngiliz ve Amerikan istihbaratı bırakmadı. Ne oldu, nasıl oldu bunun Kenan Çoygun tarafından yaptırıldığı meydana çıktı. İngiliz hükümeti de onun aleyhinde ve siyasi otoriteler vasıtasıyla Kenan Çoygun aldırıldı, buradan alındı.”
İSMET KOTAK
TMT Komutanı olarak 3 Ekim, 1962 tarihinde göreve başlayan Kenan Çoygun, ABD ve İngiltere’nin Türk hükümeti nezdinde yaptıkları girişimler sonucunda , 24 Şubat 1967 tarihinde görevden alınır. Merhum İsmet Kotak da, bu olayı şöyle anlatır;
“Türk’ün yaşadığı her karış toprağı korumuştu. Hatta , Rum çetelerinin bölgelerinde olan stratejik hedeflere bombalı saldırılar düzenlemeyi başarmıştı. İşte, TMT Komutanı Kenan Paşa’nın suçu Lefkoşa kuşatma altında iken bile Larnaka’daki emperyalizmin kalesi olan petrol depolarını bombalarla havaya uçurması idi. Lefkoşa’da kıyametin koptuğu günlerden biri idi. Günlerce yazıp, başkaldırmıştık adeta. Ama sonuçta emperyalist güçler galip gelmişlerdi, TMT’nin efsane komutanı Kenan paşa geri çekiliyordu.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.