DOLAR 32,4970 -0.15%
EURO 34,9404 0.26%
ALTIN 2.436,440,56
BITCOIN 2074748-1,45%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bütün emlakçılar yasa dışı

Bütün emlakçılar yasa dışı

ABONE OL
16 Nisan 2019 10:25
Bütün emlakçılar yasa dışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- İçişleri Bakanlığı’nın 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlem Yasası’nı çalıştırmaması ve emlakçılık izni veren komisyonu oluşturmaması sonucunda emlakçılar yasa dışı duruma düştü.
Girne Kaza Mahkemesi’nin 29 Mart 2019 tarihli kararında Emlakçılık Kayıt ve İşlem Yasası’na göre yıllık izin sahibi olmayanların emlakçılık yapmasının gayrı yasal olduğu belirtildi
38/2007 saylı yasanın 4. Maddesine göre İçişleri Bakanlığı emlakçıların kaydını yapmak ve her yıl için emlakçılık yapabilme izni vermek için 6 aylığına geçici bir komisyon oluşturdu.
2008 yılında bazı şirketler bu komisyona başvurup kaydını yaptırdı ve yıllık izin harcını ödedi. Ama daha sonra komisyonun oluşturulmaması nedeniyle hiç kimse başvuruda bulunamadı ve yıllık izin harcını da ödeyemedi. Yasaya göre de bütün emlakçılar yasa dışı duruma düştü

Emlakçılık ve inşaat işleri yapan IQ Property & Development şirketi , satışı yapılan bir araziden, mal sahiplerinden komisyon alamaması gerekçesiyle mal sahipleri ve alıcı aleyhine Girne Kaza Mahkemesinde açtığı davada verilen karar emlakçıların yaşa dışı durumda bulunduklarını gözler önün serdi.
DAVACI ŞİRKET
1729/2017 nolu davada, davacı şirket, mahkemeye 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri yasası tahtında aldığı Lisans Kayıt belgesi suretini, şirketin kuruluş, hissedarlar ve adres onay belgelerini, bazı faturaları, Gelir ve Vergi Dairesi Yükümlü Kayıt belgesini, Girne Belediyesi’nden emlakçılık yapmak için aldığı İşyeri İzin Belgesini ibraz etti.
DAVALILAR
Davalı mal sahipleri ise , söz konusu emlak şirketinin 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt İşlem Yasası tahtında yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve Emlakçılık Kayıt belgesi ve Emlakçılık yapabilme yılık izni olmadığını ileri sürüp, davacı emlak şirketinin açtığı davanın iptal edilmesini istedi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENEL KOORDİNATÖRÜ
Mahkemede tanık olarak dinlenen İçişleri Bakanlığı genel Koordinatörü Evin Unutmaz verdiği şahadette, 38/207 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası ile bunun altında çıkarılan 30/52007 tarihli tüzüğün İçişleri bakanlığı tarafından yürütülmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Unutmaz, yaptığı araştırma da yasa çıktıktan sonra 6 aylığına komisyonun oluşturulduğunu ancak bu süreden sonra komisyonun hiç oluşturulmadığını, halen aktif komisyon da bulunmadığını açıkladı. Unutmaz, madde 12 tahtında yıllık izin harcını 2008 yılında bazı şirketlerin ödediğini, daha sonra hiçbir talep, takip veya başvuru olmadığını, şu anda da yatırım için böylesi bir kalem bulunmadığını, yasanın hiç çalıştırılmadığını, şu anda bakanlıkta yasanın tadili için çalışma başlattıklarını da ifade etti.
KARAR
Girne Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Melek Esendağlı tarafından 29 Mart 2019 tarihinde verilen kararın sayfa 12 ve sonrasına şöyle denildi;
“içişleri Bakanlığı tarafından yasanın uygulanmadığının bakanlık genel koordinatörü tarafından şahadetle kabul edilmesi oldukça çarpıcıdır. Hukuk Devleti olama, Hukukun üstünlüğü Anayasamızda da yer almaktadır ve Mahkemede dinlenen bu şahadet vicdanı yaralamaktadır. Ancak idarenin yürürlükte olan bu yasayı uygulamakta kusur işlemesi veya uygulayamaması bu Mahkemenin çare üretebileceği bir husus değildir. Bununla ilgili mevzuatımızda sair düzenlemeler bulunduğuna işaret etmekle yetinirim.
Tüm yukardakilere binaen davacının dava konusu zamanlarda 38/2007 sayılı yasa madde 15 tahtında yıllık izin belgesi veya yıllık izni olmadığından emlakçılık mesleğini icra edemeyeceği, herhangi bir şekilde emlakçı olarak hareket edemeyeceği, emlak işleri ile doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan bir hizmet karşılığı herhangi bir ücret alma hakkına sahip olamayacağı hakkında bulgu yaparım. Bu doğrultuda Davalı No.1 tarafından ileri sürülen ön itiraz kabul edilir.
Bu yöndeki ön itiraz davalı No. 1’in layihasında yer almaktaysa da davalı No.2,3,4 tarafından da aynı yönde aynı yönde duruşmaya katılma sağlanmış, istinkak ve tanık çağırma hakkı tanınmış, hitabeler esnasında da davacı ve davalıların avukatları bu hukuki noktadaki kararın tüm davalılar bakımından karara bağlanması talebi içeren müşterek beyanlarını kayda geçirmiştir. Bu yöndeki beyan ve mutabakat doğrultusunda davalı No1 bakımından ulaştığım davacının yılık izin belgesi veya yıllık izni olmadığından emlakçılık mesleğini icra edemeyeceği, herhangi bir şekilde emlakçı olarak hareket edemeyeceği, emlak işleri ile doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan bir hizmet karşılığı herhangi bir ücret alma hakkına sahip olamayacağı bulgum davalı No2,3,4 hakkındaki talepleri bakımından da geçerli olduğu hususunda bulgu yaparım.
SONUÇ
Tüm yukardakilere binanen davacının dava konusu zamanlarda ve halen 38/2007 sayılı yasa madde tahtında yıllık izin belgesi ve yıllık izni olmadığından emlakçılık mesleğini icra edemeyeceği, herhangi bir şekilde emlakçı olarak hareket edemeyeceği, emlak işleri ile doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan bir hizmet karşılığı herhangi bir ücret alma hakkına sahip olamayacağı sebebiyle bu davada davalılardan komisyon alacağı talep edemeyecektir.
Davadaki tüm davalılar hakkındaki dava sebebi gayrımenkul satışından kaynaklanan komisyon alacağı olduğundan daha ileriye gitmeden davanın red ve iptal edilmesi gerekir. Dav red ve iptal edilir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.