DOLAR 32,5671 0.08%
EURO 35,0040 0.45%
ALTIN 2.430,400,31
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Büyükelçi Başçeri: Türkiye, herzaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer almaya devam edecek
  • Kıbrıs Volkan
  • Türkiye
  • Büyükelçi Başçeri: Türkiye, herzaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer almaya devam edecek

Büyükelçi Başçeri: Türkiye, herzaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer almaya devam edecek

ABONE OL
28 Ekim 2022 13:19
Büyükelçi Başçeri: Türkiye, herzaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer almaya devam edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu kuruluş yıldönümü kutlamaları Türkiye’’in Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin BRT’den yaptığı açış konuşması ile başladı.
Büyükelçi Başçeri konuşmasının başında, “Cumhuriyet Bayramı coşkumuzu, sevincini 1923 yılından bu yana tüm yürekleriyle paylaşan, bizimle birlikte bu mutlu günü kutlayan Kıbrıs Türk halkına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Anadolu’dan tamamen sökülüp atılmak istenen Türk milletinin dişiyle tırnağıyla, tüm ruhuyla verdiği milli mücadeleyi, kurduğu Cumhuriyetle yeni bir başlangıç haline getirerek taçlandırdığının altını çizen Büyükelçi Başçeri, “Cumhuriyetimiz yaşadığımız onca badirelere, uğradığımız onca saldırılara rağmen 100’üncü yılının eşiğine gelmiştir” dedi.
“Üstesinden geldiğimiz her badire, milletimizin azmini ve kararlılığını bileyen her başarı, büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyetine giden yolun yapı taşları olmuştur.Ayağına takılmak istenen her çelmeden kurtulan ülkemiz, eskisinden daha hızlı ve kararlı şekilde yoluna devam etmektedir.Türkiye her geçen gün artan görünürlüğü, etkinliği ve rekabet gücüyle, bugün artık uluslararası alanda ve özellikle bölgesinde görüşlerine başvurulan, önerileri dinlenen, dikkate alınan ve krizlere çözüm üreten bir ülkedir.”
Konuşmasında Kıbrıs Türk halkına seslenen Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri, Türkiye’nin, her zaman olduğu gibi, hak ve eşitlik mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında yer almaya devam edeceğine vurgu yaparak, bu mücadelenin en anlamı eserinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sağlanan katkılar olduğunu kaydetti.

Kıbrıs meselesinin çözümü için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu yapıcı çabaların bugüne kadar karşılığını bulamadığını ifade eden Başçeri, “Gelinen noktada, meselenin adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümü Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinden geçmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu yönde ortaya koyduğu iradeye desteğimiz tamdır” diye konuştu.

Büyükelçi Başçeri, Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adil bir şekilde yer almadığı hiçbir denklemin barış ve istikrar üretemeyeceğini herkesin kabul etmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son verilmesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yönünde tarihi bir çağrı yaptığını anımsatan Büyükelçi Başçeri, bunun Türkiye Cumhuriyeti’nin politikasının ana eksenini oluşturduğunu belirtti.

Konuşmasında “Türkiye, dayatmaları reddederek kendi kaderini çizme cesaretini gösteren, eşitlik temelinde özgür ve onurlu bir yaşam yolunu seçen Kıbrıs Türkünün der daim yanında yer alacaktır” ifadesine yer veren Başçeri, omuz omuza, gönül gönüle sürdürülen varlık ve özgürlük mücadelesinde bugüne kadar kat edilen mesafenin temelinde, Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının birlik ve bütünlüğünü muhafaza etmekte gösterdiği kararlılık ve başarının yattığını vurguladı.

Gelecek yıl 100’üncü yılı kutlanacak olan Cumhuriyet sayesinde bugün haklı olarak büyük bir Millet ve Devlet olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Büyükelçi Başçeri, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhuriyeti ilan ederken işaret ettiği gibi ‘Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır’” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.