DOLAR 32,5829 0.15%
EURO 34,9914 -0.04%
ALTIN 2.437,460,06
BITCOIN 21057931,01%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çavuşoğlu- Hristodulidis  diyaloğunun bant kaydı

Çavuşoğlu- Hristodulidis diyaloğunun bant kaydı

ABONE OL
26 Eylül 2019 09:51
Çavuşoğlu- Hristodulidis  diyaloğunun bant kaydı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, BM’nin 74’üncü Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz gün gazetecilere konuştuğu sırada yanına giderek “tek yol federasyondur, el sıkışıp devam edelim” demesi üzerine aralarında geçen diyalogda kullanılan tutanaklar ifadesi, Rum tarafında tartışma konusu oldu.
Gazeteler, hem Çavuşoğlu-Hristodulidis ayaküstü konuşmasının görüntü kaydı çözümüne, hem de bu konuda Rum tarafında çıkan tartışmalara geniş yer verdi.
TARTIŞMANIN BANT KAYDI ÇÖZÜMÜ
Rum basınına göre konuşma, Hristodulidis’in ‘Referans şartlarında anlaşacak mısınız? Öncesinde gayrı resmî konferans neden gerekli?’ sorusuyla başladı, şöyle devam etti:
“Çavuşoğlu ‘önce neyi müzakere edeceğimizde anlaşmamız gerek, konfederasyon mu? (bazı gazeteler konfederasyon yerine iki devlet ifadesini kullandı) derken Hristodulidis sözünü keserek ‘neyi müzakere edeceğimizi biliyoruz’ dedi. Çavuşoğlu ‘görüşeceğimiz nedir? Konfederasyon mu?’ diye sordu ancak Hristodulidis defalarca ‘hayır’ diyerek yine Çavuşoğlu’nun sözünü kesti. Ancak Çavuşoğlu, Anastasiadis’le yaptığı ve Hristodulidis’in de hazır bulunduğu görüşmede Anastasiadis’in, konfederasyon çözümünden söz ettiğini söyledi, elimde tutanaklar var dedi. Hristodulidis ‘hayır, hayır, hayır, iki devleti ve konfederasyonu unutun, bunlar yok. Çözüm şekli olarak sadece iki bölgeli iki toplumlu federasyon var… el sıkışalım ve bunun için çalışmaya devam edelim. Kabul mü? Hazır mısınız?’ dedi. Çavuşoğlu Hristodulidis’in elini sıkmayı reddetti.
Çavuşoğlu, ülkesinin geçmişte bütün prosedürlere, Annan Planı’na da Crans Montana’ya da destek verdiklerini ancak çözüm yönünde olumlu sonuç alınmadığını belirterek ‘başarısız oldu. Kimin doğru kimin yanlış olduğunu söylemeyeceğim ama bir başarısızlığı daha kaldıramayız… sonuç odaklı müzakerede uzlaşalım’dedi. Hristodulidis de yeni bir başarısızlık olmamalı ama sonuç odaklı müzakere için önceki müzakere prosedüründe başarılanların kullanılması gerekir çünkü son defasında çok yaklaşmıştık’ ifadesini kullandı. Çavuşoğlu ‘neyi müzakere edeceğimizden emin olmak istiyoruz çünkü sizin taraftan farklı fikirler geliyor’ dedi, Hristodulidis ise ‘cevabı şimdiden verebilirim, sadece iki bölgeli iki toplumlu federasyon var’ cevabını verdi. Konuşmanın sonunda Çavuşoğlu Yunanistan’ın da oluru ile bir yıldan beridir gayrı resmi görüşmeler yapıldığını, bu çerçevede Kocias’la da, Anastasiadis’le de, İngiliz mevkidaşı ile de görüştüğünü anlattı. Başka bir başarısızlık olamayacağına işaret ederek, müzakere prosedürünün sonuç odaklı olması gerektiğini vurguladı.”
Politis “Çözüm Şekli Konusunda Çavuşoğlu-Hristodulidis Aleni Müzakeresi… ‘Tutanaklarını’ Artık Görelim…Ankara Referans Şartlarından Önce Gayrı Resmî Konferansta Israr Ediyor… Lefkoşa, Çözümün Tek Zemini İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Diyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
BM koridorunda ve basının önünde gerçekleşen Çavuşoğlu-Hristodulidis görüşmesinin yeni olguları gün ışığına çıkardığını yazan gazete, Çavuşoğlu’nun, elinde, Nikos Anastasiadis’le Hristodulidis’in de hazır bulunduğu görüşmesinde Anastasiadis’in iki bölgeli iki toplumlu federasyondan başka çözümler önerdiğine dair tutanaklar bulunduğu söylediğini yazdı.
Gazeteye göre, Hristodulidis buna karşılık Rum tarafının elinde de Çavuşoğlu’nun söylediklerini doğrulamayan tutanaklar olduğunu savundu ve tek çözüm zemininin iki bölgeli iki toplumlu federasyon olduğunu söyledi. Gazete, ancak sadece iki tarafın tutanakları karşılaştırıldığında netleşebilecek bir gölge kaldığını kaydetti.
Çavuşoğlu ile Hristodulidis’in “tesadüfen” görüştüğünü belirten gazete ikilinin, referans şartlarıyla ilgili tartışmalarına devam ettiklerini ve görüşme sırasında Çavuşoğlu’nun yanında bulunan Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın da Doğu Akdeniz’deki enerji meselesini açtığını yazdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.