DOLAR 32,5869 0.02%
EURO 34,9238 0.05%
ALTIN 2.430,420,03
BITCOIN 2166758-0,53%
Lefkoşa
°

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çavuşoğlu: KKTC’nin bir yere gözlemci olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz
  • Kıbrıs Volkan
  • Türkiye
  • Çavuşoğlu: KKTC’nin bir yere gözlemci olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz

Çavuşoğlu: KKTC’nin bir yere gözlemci olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz

ABONE OL
18 Kasım 2022 08:00
Çavuşoğlu: KKTC’nin bir yere gözlemci olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda“gözlemci üye” olmasına yönelik tepkilere ilişkin bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz” dedi.

Çavuşoğlu, tepki gösteren AB’ye ‘Dürüst olun’ çağrısı yaparak 2004’te Annan Planı’nı kabul eden KKTC’ye kısıtlamaları kaldırma sözü verildiğini ancak buna riayet edilmediğini hatırlattı.

“Avrupa Birliği’nin ne hakkı var ki Türk Devletleri Teşkilatı’na müdahale etsin” diyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“ABD’ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs’ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan’ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD’den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. Dolayısıyla KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz”

Diğer taraftan ABD’nin, özellikle AB’nin Türk Devletleri Teşkilatı üyelerine baskı yaptığını da gördüklerini vurgulayan Çavuşoğlu. “Hatta tehdit ettiğini de gördük. Çok ciddi baskı yaptılar, her bir ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar. Ama şunu unutmasınlar; artık AB veya ABD, kim olursa olsun bu tür tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var” dedi.

Türk dünyasının birliğinin kimsenin aleyhine olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, “Türk dünyasının birliği, bölgenin istikrarı bakımından önemli, barış bakımından önemli. Gelin iş birliği yapalım. Tehditleri bırakın, iş birliği yapalım, herkesin yararına adımlar atalım”şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, tehditlerin Türk dünyasına etkisinin olmadığını vurgulayarak “Gereken adımlar atıldı. Bu bir başlangıç. Adım adım dahası da gelecek inşallah” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.