DOLAR 32,3862 0.19%
EURO 35,1055 -0.02%
ALTIN 2.324,390,23
BITCOIN 2272078-0,82%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çavuşoğlu;  Rum tarafı KKTC ile anlaşmalı

Çavuşoğlu; Rum tarafı KKTC ile anlaşmalı

ABONE OL
25 Mayıs 2020 08:09
Çavuşoğlu;  Rum tarafı KKTC ile anlaşmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin, “Bugün baktığımız zaman kim var orada? Şimdi yıl sonuna kadar herkes çekildi. Kim var? Bir tek Türkiye var. Bunun anlamı şudur. Rum tarafı da KKTC ile anlaşarak uzlaşıya gitmelidir. Doğu Akdeniz etrafındaki ülkeler için de mesaj burada Türkiye var. Türkiye ile işbirliği yapmak durumundasınız.” dedi.
Çavuşoğlu, Alanya ilçesinde yayın yapan Alanya Dim TV’de katıldığı programda, “Doğu Akdeniz’de Rum tarafı, Mısır, Yunanistan, Avrupa Birliği ve İsrail bir anlamda cephe oluşturdu. Türkiye’nin bu konuda kararlı olduğunu görüyoruz. Doğu Akdeniz’de Kovid-19 ile mücadele sonrasında nasıl bir süreç işlenecek?” sorusuna, Kıbrıs’ta Rum tarafının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) teklifini dikkate almadığını söyledi.
Rumların, adadaki Türk tarafının haklarını yok sayarak tek taraflı sondaj çalışmalarına devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Rum tarafı KKTC’nin tavsiyelerini, tekliflerini dikkate alsaydı, paylaşmayı öğrenseydi bu gerginlikler olmazdı.” ifadelerini kullandı.
Her zaman öncelikle diplomasiden yana olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Maalesef biz diplomasi dedikçe bunlar zaafiyet olarak algıladı. Biz de gemilerimizi gönderdik, sondajımızı başlattık. Bugün baktığımız zaman kim var orada? Şimdi yıl sonuna kadar herkes çekildi. Kim var? Bir tek Türkiye var. Bunun anlamı şudur. Rum tarafı da KKTC ile anlaşarak uzlaşıya gitmelidir. Doğu Akdeniz etrafındaki ülkeler için de mesaj, burada Türkiye var. Türkiye ile işbirliği yapmak durumdasınız. Aynı şekilde Yunanistan da bizimle işbirliği yaparak diğer ülkelerle işbirliği yaparak bizi dışlamaya çalıştı. Ne oldu hamlelerimizi yaptık. Sondajlarımızı başlattık dengeler değişti, kararlıyız. Önce uyarıyoruz. Dinlemiyorlarsa gerekli adımları atıyoruz.”
Sahada ve masada güçlü Türkiye’nin olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Türkiye’nin hem Kıbrıs Türk halkının hem de Türk devletinin ve milletinin çıkarlarını koruyacak gücü var. Dolayısıyla biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz. KKTC ‘Biz anlaştık benim de burada haklarım garanti altına aldı, artık sondaja gerek yok’ derse KKTC’nin bize ruhsat verdiği yerlerde o zaman değerlendiririz ama benim yine Kıbrıs’ın güney batısında kıta sahanlığı içinde sürdürdüğüm sondajlar var. Orası benim egemenlik alanıma giriyor. Benim egemenlik hakkımı da kimseye tartıştırmam.” dedi.
Yunanistan’ın bu konuyu sürekli olarak Avrupa Birliği (AB) toplantılarına taşıdığını aktaran Çavuşoğlu, AB üyesi ülkelerin de konuyu gündemde tuttuğuna değindi.
Çavuşoğlu, “Yunanistan ve diğerleri olumlu yaklaşırlarsa biz de paylaşmaya her zaman varız, işbirliğine varız. Rum kesimi hariç herkesle bu işbirliğine varız. Rum kesimi ise KKTC’ye Kıbrıs Türklerine gitmeli.” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.