DOLAR 32,4996 -0.14%
EURO 34,9447 0.29%
ALTIN 2.432,050,38
BITCOIN 2085357-0,50%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çelik, Rum Yönetimini uyardı;  Kıbrıs devletinin temsilcisi değilsiniz

Çelik, Rum Yönetimini uyardı; Kıbrıs devletinin temsilcisi değilsiniz

ABONE OL
03 Eylül 2020 12:53
Çelik, Rum Yönetimini uyardı;  Kıbrıs devletinin temsilcisi değilsiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Yunanistan bugün için Doğu Akdeniz’de bir korsan devlettir. Boyunu aşan işlere kalkışıyor.” dedi.
Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
“YUNANİSTAN KORSAN DEVLETTİR”
Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve bu konuda herhangi bir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde Türkiye’nin yüzde 100 haklı olduğunu, uluslararası belgeler ve anlaşmalara bakıldığında da Türkiye’nin haklılığını gösteren pek çok belge ve olay olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
“Yunanistan bugün için Doğu Akdeniz’de bir korsan devlettir. Boyunu aşan işlere kalkışıyor. Arkasında koşulsuz bir Avrupa Birliği (AB) dayanışmasını alarak, tamamen hukuk dışı, tamamen siyaset dışı ve ahlak dışı birtakım çabaların içerisine giriyor. Tabi burada trajik olan AB’nin durumudur. AB, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de yaptığını, Yunanistan’da eskiden görev yapmış siyasetçiler tarafından eleştirilen bir durumken bile ‘koşulsuz destekleriz’ diye Macron’un iç siyasetteki tükenişini dış siyasetle kapatma amacıyla yaptığı aşırı hamlelerin peşine takılmış gözüküyor. Şimdi siz nasıl olacak da bir ilkeden, bir prensipten, hukuktan bahsedeceksiniz. Eğer siz bir AB ülkesini yaptığı iş her ne olursa olsun, hukuka uysun uymasın, muhakkak suretle onun arkasında olduğunuzu ilan ederseniz, o zaman sizin meşruiyetinizin ölçüsü ne olacak ya da dünya AB’nin sözünü hangi meşruiyet temelinde dinlemek durumunda kalacak. Yapılan iş Yunanistan’ın şımarıklığını ve saldırganlığını kışkırtmaktan başka bir şey değildir.”
Almanya’nın öncülüğünde bir müzakere zemini oluşturulacağını, ancak müzakereye bir gün kala Yunanistan’ın Mısır ile korsan anlaşma yaptığını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:
“Biz zaten önceden beri alışkınız. Yunanistan müzakere zemini, diplomasiyi sadece kendi maksimalist amaçlarını gerçekleştirmek için bir zaman kazanma ya da kayda geçirme amacı olarak kullanır. Diyoruz ki buradaki kaynakların bir mekanizmayla eşit bir şekilde bölünmesini sağlayalım. Kuzey Kıbrıs’ın haklarını koruyalım. Hem Kuzey, hem Güney bu kaynaklar çıkarıldığı zaman eşit miktarda bundan faydalanabilirsin. Ama buna yanaşmıyorlar. Ne diyorlar, ‘Kıbrıs devletinin temsilcisi biziz, biz çıkartırız. Yarın bir gün çözüm olursa veririz.’ Hangi sözünüzü tuttunuz ki bu söze inanalım. Ayrıca da Kıbrıs devletinin temsilcisi siz değilsiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Burada yürüttüğümüz çalışmaları kendi kıta sahanlığımız içerisinde deniz yetki alanlarımızda yürütüyoruz. Yunanistan’ı ilgilendiren hiç bir konu yok.”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına ilişkin, “Macron, tutup da bizim kendi sahamızda, kendi Mavi Vatan’ımızda sondaj çalışması yapmamızı kırmızı çizgi ilan ediyorsa, biz o kırmızı çizgiyi Macron’a aynen iade ederiz.” ifadesini kullandı.
Ömer Çelik, 1977 İngiltere-Fransa, 1992 Kanada-Fransa Saint Pierre, 2009 Romanya-Ukrayna ve 1985 Libya-Malta davalarının, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’nin haklılığını yüzde 100 ortaya koyduğunu vurguladı.
Yunanistan’ın bir takımada devleti olmadığına işaret eden Çelik, “Meis başta olmak üzere Türkiye’ye yakın Yunan adalarının kıta sahanlığına sahip olmaları gibi uluslararası hukukta, uluslararası içtihatlarda herhangi bir atıf yok. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Yani Meis adasının herhangi bir şekilde bir kıta sahanlığı olamaz. Bunu iddia etmek uluslararası hukuka da uluslararası içtihatlara da aykırıdır.” dedi.
Çelik, bu adanın Türkiye’ye 2 kilometre Yunanistan’a ise 580 kilometre mesafede olduğuna dikkati çekerek, “Yunanistan bu adanın 40 bin kilometrelik bir kıta sahanlığı oluşturduğunu iddia ediyor. Baştan aşağı hukuk açısından kabul edilemeyecek bir yaklaşım. Ege’yi Yunan gölü yapma şeklindeki maksimalist anlayışın hukuku eğip bükerek oluşturulmaya çalışılmasıyla ilgili bir şey.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin, kıta sahanlığını 2013, 2014, 2019 yıllarında Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiğini söyleyen Çelik, ayrıca 27 Kasım 2019’da Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat imzalandığını hatırlattı.
Çelik, sınırların belli olduğunu, bunların BM’ye bildirildiğini ve bu hudutlarda sondaj faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini belirterek şunları kaydetti:
“Dolayısıyla Yunanistan’ı ilgilendiren hiçbir şey yok. Macron tutup da bizim kendi sahamızda, kendi Mavi Vatan’ımızda sondaj çalışması yapmamızı ‘kırmızı çizgi’ ilan ediyorsa, biz o ‘kırmızı çizgiyi’ Macron’a aynen iade ederiz. Böyle bir saygısızlık olmaz. Fransa gibi köklü bir devletin devlet başkanının nasıl konuşacağını bilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük, saygın bir devletle nasıl konuşacağını bilemeyen birisini herhangi bir şekilde ciddiye almamız mümkün değil. İkide bir Türkiye’nin Mavi Vatan’ında yaptığı çalışmalarla ilgili ‘kırmızı çizgi’ ilan eden birisinin ilan ettiği ‘kırmızı çizgiyi’ kendisine iade etmesini Türkiye Cumhuriyeti devleti bilir.”
Yunanistan’ın Meis adasına silahlı güç gönderdiğine yönelik haberlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1947 Paris Antlaşması’na göre bu ada silahsızlandırılmıştır. Buraya silahlı güç gönderilmesi kesinlikle meşru değildir. Bu adalarda, oradaki güvenliği sağlamak için birtakım unsurlar bulunabiliyor, silahlı güç kapsamına girmeyecek şekilde. Önce dediler ki, ‘Biz tehdit altında bir devletiz, buraya silahlı güç göndermemiz normal’. Arkasından da ‘Böyle bir şey yok, kesinlikle nöbet değişimi.’ dediler. Biz Yunanistan’ı bu tip provokasyonlardan kaçınması konusunda uyarıyoruz. Yunanistan Başbakanı’nın, dünyada gezip de yalvarmadığı ülke kalmadı ‘Gelin Doğu Akdeniz’de bize yardım edin.’ diye. Onların hiçbirinden size fayda gelmez. Biz komşuyuz ve Türkiye Cumhuriyeti büyük ve köklü bir devlettir. Güvenilir bir muhatap arıyorsanız Türkiye’den daha güvenilir bir muhatap yoktur. Hukuk ve diplomasi temelinde sorunları çözmek istiyorsanız dünyanın en güvenilir muhatabı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bunun dışında, Fransızların oraya Rafale uçaklarını getirerek ya da Güney Kıbrıs’la tatbikat yaparak elde edeceğiniz hiçbir şey yok. Bütün bu diplomasinin sonucu Yunan hükümetinin ağır yenilgisiyle sonuçlanacaktır.”
“YUNANİSTAN DOĞRU DÜŞÜNSÜN”
Çelik, Yunan hükümetinin, bu ağır yenilgiyi gördüğü için halkını da yanlış bilgilendirdiğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Yunanistan Başbakanı, bütün dünyayı gezip de kendisinin arkasında asla durmayacak kimselerle bu şekilde bir iş birliği arayışına gitmek yerine, bundan çok daha kolay, hukuka ve hakkaniyete saygılı şekilde Türkiye ile konuşmuş olsaydı en güvenilir muhatapla konuşmuş olacaktı. Asla güvenemeyeceği muhataplarla yol almaya çalışıyor. Yunanistan şunu bilsin, onların hiçbirinin kendi çıkarlarının ötesinde size vereceği bir destek yok. Çıkarlarının bittiği sınırda Yunanistan diye bir şey görmezler. Sizin başınızda ekonomik kriz varken, Türkiye size yardımcı olmaya çalışırken bugün güvendikleriniz sizi aşağılamakla meşguldü. Hatta biz o zaman ‘Bir egemen devletin başbakanına karşı bu saygısız dil kullanılamaz.’ diyerek Yunanistan’a yapılan muamelenin doğru olmadığını söylüyorduk. Dolayısıyla Yunanistan doğru düşünsün, doğru davransın, provokatif hareketlere herhangi bir şekilde yeltenmesin. Türk Deniz Kuvvetleri ile de herhangi bir şekilde, yanlış yapacağı bir işin içine girmesin. Mavi Vatan konusunda şaka kaldırmayacağımızı veyahut Mavi Vatan konusunda sonradan özür dilenecek bir eylemin özrünü kabul etmeyeceğimizi şimdiden ifade ediyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.