DOLAR 32,5874 0.3%
EURO 35,0502 0.2%
ALTIN 2.458,520,93
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN;  Doğu Akdeniz 3’lüsü: ABD, AB ve İsrail

Cemal ASLAN; Doğu Akdeniz 3’lüsü: ABD, AB ve İsrail

ABONE OL
04 Eylül 2018 11:26
Cemal ASLAN;  Doğu Akdeniz 3’lüsü: ABD, AB ve İsrail
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD, AB ve İsrail’in derdi ne, Doğu Akdeniz, Türkiye ve KKTC neden önemli?
İsrail’in derdi ABD şemsiyesi ve koruması altında Doğu Akdeniz doğal gaz jeopolitiğinde AB’ne abilik yapmak. ABD’nin Orta Doğu’daki asıl hedefi, Kürt devletinin kurulması, petrol, gaz kaynakları ve İsrail’in güvenliğini korumak.
Doğu Akdeniz’de tahmini $10 Trilyon Dolar değerinde Petrol ve Doğalgaz var…
Amerikan şirketleri 20-30 dolara mal ettikleri petrolü 60-70 dolara satarak spekülatif karlar elde ediyorlar.
ABD, Avrupa Birliği ile İsrail deniz kuvvetlerini daha etkin biçimde kullanmak ve İsrail’i Doğu Akdeniz’deki operasyonlarına dahil ederek Doğu Akdeniz’deki enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynamak istiyor. ABD, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Lübnan ve İsrail ile doğrudan temas ederek kurulacak cephede askeri ve ekonomik rol verecek.
Türkiye, KKTC ile Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz rezervlerinden pay alma peşinde. Amaç enerji kaynaklı cari açığı kapatmak. Aynı petrol ve doğalgaz kaynakların peşinde olan ABD, Avrupa ve Israil buna izin vermek istemiyor.
AB, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi yok saymakta. Yunanistan, Israil ve GKRY’yi bütünleşik bir coğrafi alan olarak kabul etmektedir.
Suriye- İsrail sınırında Golan tepelerinde ciddi petrol var. Kim burada petrol arıyor? Medya devi Rupert Murdoch ve Jacob Rothschild ailesi ortak petrol arıyor. Bu adamlar dünyaya her anlamda parmak atmayı bilen adamlar. Suriye sahada kilitlendi ve çözemiyorlar. Türkiye çok önemli ve Kıbrıs önemli bir noktada.
Rus petrol şirketi Rosneft ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin, Kuzey Irak doğalgaz ticaretinin geliştirilmesi ve bölgede bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesi konusunda anlaşma imzaladılar. Doğalgaz boru hattı projesi Türkiye üzerinden AB pazarına ulaşacak. Türkiye ile Rusya arasında “Türk Akımı” doğal gaz boru hattı projesi anlaşması var. Türk Akım gaz boru hattının Türkiye’den geçecek 2. kısmı için taraflar anlaşmayı resmiyete döktü. ve ortaklık %50-50 olacak. Bu nedenle ABD Türk Akımı projesinde yer alacak şirketlere yaptırım getirdi. Ne diyor bize ABD?
Rusya’dan silah alma.
İran ile iş yapma.
Enerji koridoru olma.
Hakkına düşeni çıkartma, üretme, satma.
Elimizde Avrupa ekonomisini sallayacak enstrümanlar var yeter ki Doğu Akdeniz’de denizleri kullanmasını bilelim yeter ki Suriye’deki “Enerji Kaynakları” koridorunu ABD ve Israil’in kullanımına bırakmayalım.
***

ABD Jeoloji Dairesi araştırmalarına göre; bölgenin, ABD tarafından kanıtlanmış ABD’deki rezervlerinden daha fazla 340 trilyon ayak küp gaza sahip olabileceğini tahmin ediyor.. Kıbrıs’ın etrafında 4.7 milyar varil petrol, 340 trilyon ayak küplük( yaklaşık 340×0.2831= 9,625 trilyon metre küp) de doğalgaz rezervinin bulunduğu tahmin ediliyor. Kıbrıs’tan Lübnan’a ve Mısır’a kadar olan bölge ek gaz zenginlikleri içerebilir. Mısır, İsrail ve Kıbrıs üçgeninde keşfedilmiş 150trilyon ayak küp gaz var.
(TOPLAMDA 490TCF gaz + 4,7 milyar varil petrol. 1 trilyon ayak küp gaz = 170 milyon varil petrol) ( ayak küp=0.2831 metreküp) yaklaşık 90 milyar varil “Eşdeğer ham Petrol” x $80=$7,2Trilyon dolar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.