DOLAR 32,5535 0%
EURO 34,8762 -0.01%
ALTIN 2.437,360,31
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN;   Doğu Akdeniz’de neler oluyor?

Cemal ASLAN; Doğu Akdeniz’de neler oluyor?

ABONE OL
18 Kasım 2018 22:21
Cemal ASLAN;   Doğu Akdeniz’de neler oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Akdeniz’de neler oluyor diye bakıyorum, dış politikasını Avrupalılaştırmış GKRY ve Yunan ikilisi, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yeni uyuşmazlıklar inşa ediyor. Doğu Akdeniz, bir uyuşmazlık alanı haline dönüşüyor. Deniz yetki alanlarının paylaşımı konusunda Türkiye’ye yönelik politikasını, AB’nin resmi politikasına dönüştüren GKRY-Yunanistan yangından mal kaçırıyor. Denizlere ve deniz sorunlarına jeopolitik açıdan bakmak şarttır. Bu şartın gerekleri yerine getirilmezse kara ülkesinin güvenliğinden söz edilemez. Türkiye’ye Antalya Körfez’i yeter diyorlar.
Doğu Akdeniz çok önemli. Türkiye AB’nin haritasındaki bir sınırlandırmayı asla kabul edemez. Bu oldu bittiye karşı alınacak siyasi ve askeri her türlü tedbir, girişim desteklenmelidir. Öncelikle Münhasır Ekonomik Bölgemizi resmen ilan etmeliyiz. Geç bile kaldık.
Rum-Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’de planlı ve jeopolitik girişimlerinin yaratığı sorunlara karşı alınacak önlemler ve izlenecek diplomatik, hukuki, ekonomik ve teknik çalışmalar çok önem taşımaktadır. Bu önem her şeyden önce Türkiye açısından Kıbrıs Adasının, KKTC ve Doğu Akdeniz’in stratejik ve jeopolitik öneminden kaynaklanmaktadır.
GKRY bilinçli bir politika ile Türkiye’nin stratejik, jeopolitik, jeoekonomik çıkarları, güvenliği, kısaca geleceği açısından çok büyük öneme sahip bir sorunu gündeme taşımıştır.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Avrupa Birliği’ni taraf haline getirmek, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini de etkileyecek ve uluslararası aktörleri de taraf haline getirecek bir siyasi oyuna girişmiştir. Doğu Akdeniz bölgesinin son derece önemli ve o ölçüde de hassas bir bölge olması ve Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki varlığı, askeri gücü ve artan nüfuzu sorunun önemini ve boyutunu daha da artırmaktadır.
Öncelikle Doğu Akdeniz, stratejik ve jeopolitik açıdan önemli bir enerji kaynakları bölgesidir. Bundan dolayı bölgede petrol ve doğalgaz arama girişimlerinin başlamasıyla, uluslararası boyuta da taşınacak yeni paylaşım ve denge sorunları ortaya çıkmıştır. Böyle bir gelişme bölgenin genel stratejisini ve jeopolitik yapısını önemli ölçüde etkileyecek bir niteliktedir.
GKRY’nin söz konusu girişimi, hukuksal ve siyasi veriler itibarıyla konunun özenle dikkate alınması gereken iki boyutunu ortaya çıkarmıştır. Konunun dikkate alınması gereken birinci boyutu hukuksal ve teknik konulardır. GKRY meşru olmayan ve uluslararası antlaşmalara, hukuka aykırı tek taraflı yaptığı anlaşmalarla konunun, hukuksal, teknik ve yetki alanlarının sınırlandırılması sorunlarını gündeme taşımıştır.. Yunanistan Meis’ten Girit’e bir hat çizmiş. “Benim sınırım burasıdır, buna göre kırmızı noktalı hat Mısır ile Yunanistan arasındaki MEB sınırıdır.” diyor. Buradaki adalar Anadolu’nun doğal uzantısıdır. Hukuksal tabirle TERS TARAFTAKİ ADALARDIR…Ters taraftaki adaların sadece karasuyu vardır. Kıta sahanlığı olmaz. Dolayısıyla Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırmasında belirleyici rol oynayamaz. Buna ait bir dolu mahkeme kararı var.
2004 yılında Northern Access bu noktada ikaz edilmiş ve MEB sınırlarımızın dışına çıkarılmıştır. YUNANİSTAN-GKRY ikilisi itiraz dahi etmemiştir.
Yunanistan Meis güneyinde karasuları dışında bir sahada -bugün egemenlik alanı olarak sahiplendiği sahanın içinde- araştırma yapmak için geçmişte Türkiye’den resmen izin istemiştir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kullanılabileceği devlet uygulamaları EGE’dekilerden bile güçlüdür.
SONUÇ: Ne yapmalıyız?
1. Hak iddia ettiğimiz sahayı ilan etmeliyiz.
2. Bu sahada -gerekirse- araştırma gemimizi muhtemel tacizlere karşı harp gemileri ile koruyarak araştırma yapmalıyız.
3. Başka ülkelerin bu sahadaki izinsiz araştırma faaliyetlerini engellemeliyiz.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Erkin

    Turk tarihi bizlere her zaman gostermistirki, nezaman mesele masaya tasindiysa hep kaybetmisiz.Akdenizde olup bitenlerde de Turkiyenin gerekli adimlari atmada tereddut etmesi bu kayiplara bir tane daha ekleneceginin ilk gostergesidir.

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.