DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20726845,61%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN;  Mitsotakis’e  Denizler Hukuku Dersi

Cemal ASLAN; Mitsotakis’e Denizler Hukuku Dersi

ABONE OL
29 Eylül 2019 20:13
Cemal ASLAN;  Mitsotakis’e  Denizler Hukuku Dersi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Türkiye, ne uluslararası hukuku ne de deniz hukukunu tanıyor” diyen birisine, denizler hukukunu bilmiyorsan sen nasıl Yunanistan Başbakanı oldun diye sormak gerek.

Türkiye BMDHS’ne taraf değil ama Uluslararası Deniz Hukuku’nun temeli teamül hukukudur ve Türkiye birçok maddesini uygulamaktadır.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, 32º 16′ 18″ boylamının batısındaki deniz alanları BM Deniz Hukuku Bültenlerinde 2 Mart 2004de yayınlanmış Türkiye kıta sahanlığıdır.

Bu sahalar Türkiye’nin egemenlik hakkıdır ve Uluslararası hukuka uygun adım atıyor. Hiç kimsenin yorum yapma hakkı yoktur. Kıta sahanlığında ne yapmak istediğine ancak Türkiye karar verir.

Türkiye bir kara devletidir ve kıta sahanlığı vardır. 1958 Cenevre Deniz Hukuku Konferansı’nda kabul edilen Kıta Sahanlığı Sözleşmesi’nin 4. Maddesine göre, “sahil devleti, kıta sahanlığı üzerinde araştırma yapmak ve doğal kaynakları işletmek bakımından egemen haklarını kullanır” denilmektedir.

Sn.Mitsotakis, denizler hukukunu oku da cahil kalma.

Meis Adası Yunanistan’ın tezlerinde içi bos bir iddiadır. Çünkü Meis Yunanistan’ın ters tarafında, Türkiye’nin karşı kıyısında bulunuyor. Avuç içi kadar adadan Yunanistan’a ne MEB ne KS hakkı çıkmaz

Ters tarafta bulunan adalar, siyasi olarak bağlı bulunduğu devletin anakarasına uzak ve karşı devletin anakarasına yakın adalardır. Bu yüzden Meis Adası ters taraftadır. Bu konum çok önemlidir. Çünkü sınırlandırmada dikkate alınan en önemli konulardan bir tanesidir. Özellikle de coğrafi olarak kapalı bir bölge olan Akdeniz ve Ege’de Meis, olası bir Münhasır Ekonomik Bölge ya da kıta sahanlığı sınırlandırılmasında dikkate alınamayacak durumdadır. Dolayısıyla Meis Adası’nda ne kıta sahanlığı, ne MEB hakkı verilemez. Sadece karasuları var.

UA Adalet Divanı tarafından kimi durumlarda adalara tam etki, yarım etki, kısmi etki verebilir veya hiç etki vermeme yoluna gidebilir. Adaların büyüklüğü, anakaraya yakınlığı, egemenlik uyuşmazlığına konu olması halinde hiç etkiye sahip olmaması gibi durumlar da olabilir. Meis Adası Yunanistan’ın ters tarafında, Türkiye’nin karşı kıyısında bulunuyor. “Kara denize hakimdir” hükmü, Uluslararası Adalet Divanı tarafından pek çok kararda alınan bir tutumdur.

Ülkeler arası deniz yetki alanı sınırlandırmaları, ikili anlaşmalarla yapılıyor. İki ülke arasındaki eşit uzaklık ve ortay hat gibi ölçülerin yanında, kıyı uzunluğu da göz önünde bulundurularak deniz alanı ayrılıyor.

Türkiye Akdeniz’e 1792 km ile en uzun kıyısı olan ülkedir

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.