Ülkelerin en önemli stratejik konuları enerji hammadde güvenliğidir; Enerji güvenliği ve Enerji koridoru sayesinde HUB olma yani merkez olmak.
Öncelikle, Batı diye tabir ettiğimiz ülkelerin Türkiye’yi Akdeniz’den çıkarma planları vardır. Bu amaçla, Batı ve kukla olarak kullandıkları Yunanistan tarafından Türkiye’ye kabul ettirilmeye çalışılan ve Türkiye’nin diretmekte haklı olduğu Akdeniz münhasır ekonomik deniz sınırları haritalarına bir göz atalım. Haritalardan görebileceğiniz gibi; Akdeniz’e en fazla kıyısı olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin sahip olması gereken münhasır ekonomik alan, traji-komik bir şekilde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan’a verilmek istenmektedir. Böylece, Türkiye’nin Akdeniz’de petrol aramacılığı yapması veya bahis edilen Akdeniz’in büyük hidrokarbon yataklarından yararlanmasının ve daha da önemlisi Türkiye’nin Akdeniz’in uluslararası sularını kullanabilmesinin önü kesilmek istenmektedir.
Türkiye de bu konuda işini şansa bırakmayan stratejiler geliştirerek sıcak denizlere inme hayalini bölgenin petrol ve doğalgaz kaynaklarını elinde tutarak gerçekleştirmektedir.
İsteyen istediği kadar yırtınsın Türkiye’nin enerji merkezi olmasını ve de bölgeden Avrupa’ya gidecek gazın kontrolünü sağlamasının engellenmesini, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’den çekilmesini beklemesin.
DeepSea Metro 2 sondaj gemisini müzeye koymak için mi satın aldı? Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesi demek Doğu Akdeniz’i enerji koridorunu ve lojistiğini Rum-Yunan ve ABD kontrolüne vermesi demektir. Yani hersey siyasi ve stratejiktir.
Doğu Akdeniz’de denizleri kullanmasını bilen kazanacaktır.
ENERJİ GÜVENLİĞİ NEDİR?
Enerji güvenliği enerji kaynaklarının fiziksel açıdan kesintisiz bir şekilde ana üreticiden son tüketiciye uygun ve makul fiyatlarla ulaşması demektir. Enerji güvenliği dahilinde yer alan enerji kaynaklarının kesintisiz, güvenilir, ucuz, temiz ve çeşitli kaynaklardan sağlayabilmek ve verimli kullanmak, her ülkenin ulusal güvenliğini temelden etkileyen bir olgudur. Enerji güvenliği hem gelecekte enerji şokları olma ihtimali hem de dışa bağımlılığın artması ile ilgilidir.
ENERJİ KORİDARU NEDİR?
Enerji koridoru, kavram olarak, bir ülkenin elindeki enerji kaynakları nedeniyle diğer ülkeler nazarında önemli bir stratejik yere sahip olması demektir. Yani biraz daha detaylandırırsak, enerji koridoru olan bir ülke örneğin bir ülke elinde diğer enerji ihtiyacı olan ülkeleri cezp edecek ölçülerde enerji kaynağı bulunduran ülkedir. Enerji koridorları, birden fazla boru hattı (petrol, gaz veya hidrojen gibi), elektrik iletim hatları ve erişim ve bakım yolları, kompresörler, pompa istasyonları ve diğer yapılar gibi ilgili altyapıyı barındırabilir. Enerji koridoru sıfatını taşıyabilen ülkeler, ellerinde bulunan petrol ve doğalgaz rezervleri diğer ülkeler için cazibe haline gelmiş ülkelerdir. Enerji ihtiyacı yüksek, ellerindeki enerji kaynakları yetersiz olan ülkeler ise, bu tip ülkeleri yakın takibe alan ülkelerdir. Amaç bu gibi ülkelerden yararlanacak enerji stratejileri üretmektir. Enerji koridoru sıfatı, enerji anlamında zenginlik, bulunamayan enerji kaynakları anlamında elde yer alan enerji fazlası demektir. Bu kavram bir anlamda diğer ülkelere karşı elde bulundurulan bir koz anlamını da taşır.
GÜNDEM
20 Ocak 2025SPOR
20 Ocak 2025GÜNDEM
20 Ocak 2025SPOR
20 Ocak 2025SPOR
20 Ocak 2025GÜNDEM
20 Ocak 2025GÜNDEM
20 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.