DOLAR 32,5874 0.3%
EURO 35,0259 0.14%
ALTIN 2.509,740,59
BITCOIN 21002610,91%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;   ABD Suriye’den çekilir mi?

Cemal ASLAN yazdı; ABD Suriye’den çekilir mi?

ABONE OL
25 Aralık 2018 10:31
Cemal ASLAN yazdı;   ABD Suriye’den çekilir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Analiz yaparken en önemli konu doğru soruları sormaktır.
ABD Başkanı Donalp Trump “Suriye’den çekiliyoruz” dedi ama, Pentagon “çekilmiyoruz” der mi? Pentagon bir açıklama yaptı mı?
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğine dair haberler üzerine yazılı açıklama yaptı: ” ABD birliklerinin Suriye’den dönüşünün başladığını ancak Şu an için yerel ortaklarımızla birlikte ve ortaklarımız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz.”
Pentagon ve Trump’ın açıklamaları arasında dağlar kadar fark var, biri çalıyor diğeri oynuyor, hangisi sözcü hangisi başkan.Trump üzerinden Türkiye’ye oyun oynanıyor. Bu açıklamarın neticesini sahada görmek gerekir yoksa daha önce bize verilen sözleri gördük.
ABD Suriye’den gerçekten çekilecek mi? ABD Suriye’ye niçin gelmişti? ABD bölgedeki iddialarından vaz mı geçiyor? ABD, Rusya/Türkiye ile bir anlaşma mı yaptı? ABD PKK maşasını satarak Barzani’ye mi yöneldi? ABD’nin Küreselci/Ulusalcı (Dinci) taraflarının kapışmasının Trump’un kararında rolü ne? ABD PKK/Araplarla bir yol alamayacağını görüp Türkiye’ye mi yöneldi? ABD, Türkiye ile Rusya’nın ittifakını bozmaya yönelik hamle mi yapıyor?
ABD 21.yy dünyasında süper güç olarak devam etmek istiyor. Ortadoğu, Akdeniz, Afrika’yı asla bırakmaz. Taktiksel hamleler yapar ama bırakmaz. Peki ne yapmaya çalışıyor?
ABD Irak’a 1991’de geldi. Çekildi ve 2003’te yeniden geldi. Kuzey Irak Kürt bölgesini oluşturdu ve devletleştirme süreci devam ediyor. Suriye’de de aynı senaryo gündemde.Sürecin sonu henüz gelmedi ama PKK için yolun sonu göründü. Emperyalizme karşı olduğunu söyleyenler, silah, para, emir almadık emperyalist ülke bırakmadılar ama yine de satılacaklar.
Trump hükümetinde oldukça etkin olan ABD’nin İsrailci (Siyonist) ve Evangelist tarafı iddialarından elbette vazgeçmeyecekler. Ana hedeflerinden biri Türkiye ile İran’ı Suriye’de kafa kafaya savaştırmak. Mezhep savaşı peşindeler ve buna uygun hamle yapıyorlar.
Ulusalcı + Dinci (Siyonist/Evangelist) Trump hükümeti bölgede PKK/PYD ile birşey yapamayacağını gördü. Arap NATO’su v.s, kursa da bir işe yaramayacağını da gördü. Ve U dönüşü yaparak Türkiye’ye yanaştılar.
ABD, PYD ile Türkiye’yi masaya oturtmak için çok çaba sarfetti ama başaramadı ve artık başaramayacağını gördü. Şimdi PKK/YPG/PYD/SDG yerine bölgeye Peşmergeleri sokacaklar.
Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de siyasal çözüm için BM gözetiminde Anayasa konusunda anlaştıklarını duyurdular. Maddeleri bilmiyorum ama bu anayasada Suriye’de ABD’nin de şimdilik işine gelecek “özerk bir Kürt bölgesi” de muhtemelen vardır. Suriye’de Kürt bölgesini Türkiye ile anlaşabilmek için Peşmerge kadrosuna vermeyi deniyorlar.
ABD Suriye’de İsrail ile birlikte kapana kısıldı ve PKK partnerleri ile bir ilerleme yapamıyorlar. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı ile “Akdeniz’e PKK koridoru planları suya düştü. Fırat’ın Doğusu harekatı ile de PKK/PYD’nin hendeğe gömüleceğini gördü.
Trump Hükümeti ve İsrail Suriye’de “Özerk Kürt Bölgesi” projesini kendi başlarına gerçekleştiremediler. Şimdilik dışişlerinde Suriye’ye bağlı içeride biraz daha özerk bir “Peşmerge Kürt bölgesi” ile yetinecekler ama amaçlarından vazgeçme değil geçici bir kabulleniş bu.
ABD’nin üsleri duruyor. Silahları duruyor. Dışişleri Bakanlığı personelini hemen çekiyoruz diyorlar. Yani Fırat’ın Doğusu harekatında PKKlıların arasında kim vurduya gitmesin hesabı. Türkiye kararlı adım attıkça ABD plan/hesap değiştirmek zorunda.
Trump Hükümeti için “İsrail’in güvenliği” birinci öncelikli. İsrail’in güvenliği için bölgedeki halkı Müslüman ülkeler karıştırıldı, kapıştırıldı. İran sırada ama Türkiye ile İsrail’i yeniden masaya oturtmayı deneyecekler.
Trump, Irak/Suriye, Afgranistan’da 7 Trilyon Dolar harcadık seçilirsem çekileceğim vaadini vermişti. Şubat ayında da çekiliyorum diyerek S.Arabistan’dan çekilme parası istemişti ama ABD’nin Ortadoğu ve Akdeniz,Afrika, Karadeniz planları değişmedi…Yani bölgede olacaklar.
ABD beklenmeyen hamlelerle dolu dizgin Türkiye’yi markaja almayı deniyor. Yakında Membiç’ten de çekiliyoruz derler ise şaşırmayalım. ABD kendi oyununu oynuyor Türkiye de kendi oyununu. Karşılıklı hamleler. Bu flört dönemi sert bir kırılma yaşar mı yeniden?
Suriye’de final dönemine gelindi. Ya büyük bir savaş çıkacaktı ya da uzlaşı. Şu anda arka planda bir uzlaşma ağırlıklı görünüyor ama her an masa yeniden devrilebilir. Rusya, Türkiye ve ABD ekonomisi burada bir savaşı kaldırabilecek konumda değil.
Sonuçta ABD Suriye’den çekilmiyor. Suriye’de daha güçlü olmak için şimdilik yola Türkiye ile devam etmek istiyor…ama Trump hükümetine diğer ABD bu izni verir mi?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.