DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067247-1,89%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;  Anavatan-Yavru Vatan- Mavi Vatan bir bütündür

Cemal ASLAN yazdı; Anavatan-Yavru Vatan- Mavi Vatan bir bütündür

ABONE OL
24 Mayıs 2019 07:38
Cemal ASLAN yazdı;  Anavatan-Yavru Vatan- Mavi Vatan bir bütündür
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türklerinin meşru hakları, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusunda tartışmaya açık değil. Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türklerinin haklarını uluslararası hukuka uygun olarak korumaya kararlı.
Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’de yaptığı tamamen haklarımıza sahip çıkmaktır. Başka bir durum değildir. Biz uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Kendi Kıta sahanlığımızda istediğimiz yerde sondaj çalışmamızı yaparız ve bunu kimse YASAL olarak engelleyemez.
KKTC ister tanınsın ister tanınmasın; Çünkü tanıma/tanınma özü itibariyle siyasi bir yargıdır, 1982 yılında üzerinde anlaşmaya varılan ve birçok ülkenin imzalayarak taraf oldukları Birleşmiş Milletler Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi(BMDHS) ile kurallara bağlanmıştır.
Sözleşmeye taraf olmayan ülkelerde, sözleşmenin maddelerini esas alarak ve evrensel hakkaniyet kuralları çerçevesinde kendi haklarını kullanabilmektedirler. Bu hakların en başında, kıyısı olan ülkelerin/devletlerin denizlerde yetki alanı belirleyebilmeleri gelmektedir.
Doğu Akdeniz’de doğal kaynakların çıkarılmasından ziyade Münhasır Ekonomik Bölge(MEB) ve bölgelerin paylaşımı kilit rol oynamaktadır. Çünkü uluslararası hukuk kapsamında asıl uzlaşmaya varılması gereken husus paylaşım konusudur.
Doğu Akdeniz’de keşfedilen enerji kaynakları adanın tümünü ilgilendirdiğinden sadece GKRY’nin sorumluluğunda değildir.
Güney KIBRIS Rum tarafı Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramaları konusunda yaptığı anlaşmalarla defakto durumlar oluşturmaya çalışıyor. Ne KKTC ne de Türkiye bunları asla kabul etmeyecektir.
Deniz Hukuku Sözleşmesi, ikili anlaşmalarla üçüncü bir ülkenin haklarını gasp etme hakkı vermiyor. Örneğin Rumların ikili deniz sınırlandırmasına gitmesi sonucu Türkiye’nin ve KKTC’nin deniz yetki alanları ihlal edildi. GKRY’nin yaptığı tüm anlaşmalar, üçüncü ülkelerin, Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarını gaspediyor.
Türkiye ve KKTC, GKRY’nin komşularıyla olan deniz sınırı konusundaki münhasır ekonomik bölge anlaşmalarını tanımıyor, çünkü adanın karasularını Kuzey Kıbrıs Türklerinin aleyhine elden çıkarma ve kullanma haklarını kabul etmiyor.
Avrupa Birliği’nin halihazırda tüm üyeler için ortak, ilan edilmiş bir Münhasır Ekonomik Bölgesi bulunmamaktadır. Üçüncü ülkelerin meşru haklarını ihlal eden AB üyelerinin denizcilik iddiaları, AB’nin dış sınırları olarak gösterilemez ve talep edilemez.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.