DOLAR 32,4679 -0.07%
EURO 34,7276 -0.72%
ALTIN 2.437,750,07
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;  DOĞU AKDENİZ

Cemal ASLAN yazdı; DOĞU AKDENİZ

ABONE OL
01 Nisan 2019 09:57
Cemal ASLAN yazdı;  DOĞU AKDENİZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batıdan doğuya 3755 km uzunluğunda, kuzeyden güneye 741 km genişliğinde ve 2.500.000 km2 yüz ölçümüne sahip Tetis Okyanusu’nun kalıntısı olan Akdeniz en eski denizdir.
Yüzyıllar boyunca dünyaya bir şeyler taşıyan Akdeniz günümüzde de Doğu Akdeniz’deki kaynaklarıyla dünyanın gündemine oturmuştur. Hidrokarbon rezervleri bakımından zengin potansiyele sahip Doğu Akdeniz’de Kıbrıs ve güneyi, Eratosthenes yükseltisi, Levant, Nil Deltası ve batıya doğru Herodot bölgeleri GKRY, Lübnan, İsrail ve Mısır tarafından paylaşılamadığı için emperyal güçlerin bu bölgeye girmeleri sonucu bölge adeta bir savaşın eşiğine gelmiştir. Durum vahimdir ve çok tehlikelidir. Türkiye’nin bu kaynaklarda jeolojik, coğrafi, hukuki ve tarihsel hakları olduğu halde malum güçler Türkiye’yi bu kaynaklardan uzak tutmak istemektedirler.
Akdenize en uzun kıyısı olan ülke 1577 km ile Türkiye’dir ama Türkiye’ye Akdeniz’de ne işin var diye soruyorlar.
Leviathan’da keşfedilen doğalgaz sahası sonrası Afrodit, Zohr ve diğer keşifler bölgedeki ülkelerin dışında tüm dünyanın dikkatini bu bölgeye çekmiştir.
Peki, bölgedeki rezervlerin büyüklüğü nedir?
Tüm havzada gerekli jeolojik, jeofizik çalışmalar ile sondaj faaliyetleri tamamlanmamış olmasına rağmen değişik kuruluşların farklı rezerv bildirimleri mevcuttur. Şu andaki bilgilere göre, İsrail’in Leviathan havzasında 650 milyar m3, Tamar’da 200 milyar m3, Mısır Zohr’da 850 milyar m3,Kıbrıs kıta sahanlığında Afrodit’te 100 milyar m3 ve Suriye karasularında 700 milyar m3 doğalgaz rezervi bulunmaktadır. Ancak USGS’in tahminlerine göre Levant Havzası’nda 1.8 milyar varil petrol, 3.5 trilyon m3 doğalgaz, Kıbrıs ve çevresinde 8 milyar varil petrol, Nil Deltası’nda 1.8 milyar varil petrol ile 6.3 trilyon m3 doğalgaz ile 6 milyar m3 sıvı doğalgaz ve Herodot’ta 3.5 trilyon m3 doğalgaz bulunduğu yani toplamda yaklaşık 20 trilyon m3 doğalgaz ve 11,5 milyar varil arasında petrol bulunmaktadır.
Ne var ki, yapılacak çalışmalarla bu rezervlerin katlanabileceği ihtimali de yüksektir.
Bilinmesi gereken önemli hususlardan biri Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sahip olduğu alan yaklaşık 240.000 km2’dir. Bulunan rezervlerin Türkiye’nin MEB’sinde kaldığı unutulmamalıdır. Bu sebeple Türkiye bir an evvel Doğu Akdeniz’de MEB’sini ilan etmelidir. Bir sabah kalktığımızda Doğu Akdeniz’in masa başında GKRY, Yunan, İsrail işbirliği ve ABD, İngiltere desteği ile kaybedildiğini görebiliriz.
GKRY kesimi bir enerji merkezi haline getirilmek istenmektedir. Zira GKRY, Yunanistan, Mısır ve ABD yetkilileri Türkiye ve KKTC’ni dışlayarak toplantılar yaparak enerji şirketlerine ve Türkiye’ye gözdağı vermektedirler.
Doğu Akdeniz’deki çıkarlar Yunanistan, GKRY, İtalya, İsrail, Mısır, ABD ve İngiltere arasındaki işbirliğini öyle bir noktaya getirmiştir ki, Türkiye ve KKTC Doğu Akdeniz’de adeta yok sayılmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.