DOLAR 32,3799 0.16%
EURO 34,9914 -0.28%
ALTIN 2.323,640,19
BITCOIN 22912882,11%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;   Doğu Akdeniz Gerçekleri

Cemal ASLAN yazdı; Doğu Akdeniz Gerçekleri

ABONE OL
06 Kasım 2019 13:17
Cemal ASLAN yazdı;   Doğu Akdeniz Gerçekleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD ve AB, Doğu Akdeniz’deki yeni bulunacak keşiflerden yapılacak ihracatın Rus doğalgaz arzına olan bağımlılığı azaltmanın bir yolu olduğunu gördü. Gazprom’un Türk Akımı veya Türk Akımı’nın ilk ayağı tamamlanmak üzereyken, Rus doğalgaz tekeli Türk Akımının Avrupa’ya ikinci ayağını uzatacak.
Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya gaz ihracatı olasılığı gerilemiştir. Avrupa’da, önümüzdeki 10/15 yılın sonuna kadar sürmesi muhtemel olan düşük gaz fiyatları ve yeni Avrupa Komisyonu kapsamında artacak olan karbon emisyonlarındaki düşüşe yönelik itiraz bunu karşılıyor. Basitçe söylemek gerekirse, Doğu Akdeniz gazı, Avrupa’ya giriş yapmak için üretmek ve ihraç etmek için çok pahalıdır. Bu nedenle Ruslar bugüne kadar Kıbrıs’ın ekonomik bölgesine ilgi göstermedi.
Rus kaynakları, Moskova’nın Türkiye ve Çin ile daha büyük projeleri olduğu için Kıbrıs gaz rezervleriyle ilgilenmediğini söyledi.
Her durumda, keşfedilen Kıbrıs gaz kaynakları zaten oldukça sınırlıdır. Rusya’nın en büyük bağımsız gaz üreticisi olan Rusya’nın en büyük petrol üreticisi Rosneft ve Novatek, Doğu Akdeniz’deki aktörlerdir, ancak çoğunlukla ENI, BP ve Total gibi uluslararası petrol şirketleriyle ortaklıkları vardır. Gazprom’un şu andaki ilgi alanları Türkiye’de, Türk Akımı 1 ve 2 ile ve oradan Avrupa’ya ihracat yapıyor.
Enerji geçişi, yenilenebilir enerji kaynakları ve iklim değişikliği aktivizminin artan etkisi, düşük petrol ve doğal gaz fiyatları ve giderek daha rekabetçi bir uluslararası pazar, uluslararası petrol şirketleri büyük projeler geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yapacakları yerlerde daha seçici hale geliyor.
Petrol ve doğal gaz alanlarının çatışmadan uzak, gelişmesi kolay, ucuz ve düşük riskli, küresel pazarlara doğrudan erişim önceliklerine sahipler, mevcut altyapısı Doğu Akdeniz’in belki de iç enerji pazarı muhtemelen Mısır dışında, bu koşulları tam olarak ihtilafsız yerine getirmediği biliniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.