DOLAR 32,5799 0.09%
EURO 34,9143 0.11%
ALTIN 2.438,810,38
BITCOIN 21736810,16%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal Aslan yazdı;  Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve doğal gaz neden önemli?

Cemal Aslan yazdı; Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve doğal gaz neden önemli?

ABONE OL
03 Ağustos 2018 11:11
Cemal Aslan yazdı;  Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve doğal gaz neden önemli?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rumlar çözüm gibi strateji izlerler fakat bunu nedense bizim Federasyoncular, mankafa kafalı Rum seviciler, Türkçe düşünemeyen Kıbrıslılar anlayamadılar.
GKRY’nin görünürde “sahnede” olduğu, perde arkasında Yunanistan’ın ve destekçileri ABD, İsrail, İtalya, Fransa ve AB’nin bulunduğu Doğu Akdeniz’de petrol arama oyununda esas hedef Türkiye, Kıbrıs Türk halkı ve Rum “egemenliğini” denize yayma stratejisidir.
Uluslararası doğal gaz araştırmaları projesi bağlamında GKRY, ABD, Fransa ve İsrail’in gücüyle, Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarmayı, böylece hayal ve arzu ettikleri üniter devletin gerçekleşebileceğini hedefliyorlar. Hidrokarbon kaynaklarını Kıbrıslı Türklerle herhangi bir paylaşım içine girmeme stratejisini planladılar ve uyguluyorlar. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Avrupa Birliği’ni taraf haline getirmek, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini de etkileyecek ve uluslararası aktörleri de taraf haline getirecek bir siyasi oyuna girişmiştir.
Doğu Akdeniz Kıbrıs ve Doğal Gaz Neden Önemli?
Enerji ihtiyacında kendi kendine yetebilme durumu, bölgedeki ülkeler arasında yeni siyasi ittifakları ve paktların oluşmasını şimdiden tetikledi. Son zamanlardaki en önemli ittifak İsrail, Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında yapılan ittifaktır. Doğu Akdeniz’de oluşan yeni siyasi dengeler ,Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler etrafında dikkatle değerlendirilmesi gereken hususlardan birisi de bölgede oluşan yeni politik dengelerdir. Söz konusu bu yeni dengeler havza ile ilgili güvenlik anlayışının değişmesine de neden olmaktadır.
İsrail, Mısır, Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz’de birlikte oluşturmaya çalıştıkları güvenlik çemberi bu durumun en somut örneklerinden birisidir. Bu birlikteliğin merkezinde İsrail ve Güney Kıbrıs Rum kesiminden çıkarak Yunanistan üzerinden Doğu Akdeniz gazını Avrupa pazarına taşıyacak olan Doğu Akdeniz Boru Hattı bulunuyor. İsrail karasularında Leviathan ve Tamar sahalarının kurulması ve ondan daha küçük Kıbrıs Afrodit sahası da İsrail ve Kıbrıs gazının Mısır’ın hali hazırdaki LNG tesisleri ile Avrupa’ya taşınması yeni siyasi ittifak ve müzakerelerin yaşanmasına sebep olacaktır.
GKRY, AB’nin, ABD’nin, Yunanistan’ın ve İsrail’in desteği ile Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü girişimlerin son derece önemli ve tehlikeli gelişme potansiyeli vardır. Öncelikle girişim, Kıbrıs uyuşmazlığı ile Doğu Akdeniz’de mevcut Türk-Yunan rekabeti bakımından stratejik, jeopolitik ve tarihi öneme sahiptir. GKRY bilinçli bir politika ile Türkiye’nin stratejik, jeopolitik, jeoekonomik çıkarları, güvenliği, kısaca geleceği açısından çok büyük öneme sahip bir sorunu gündeme taşımıştır.
Sonuc olarak, Doğu Akdeniz, stratejik ve jeopolitik açıdan önemli bir enerjiye kaynak bölgedir. Bundan dolayı bölgede petrol ve doğalgaz arama girişimlerinin başlamasıyla, uluslararası boyuta da taşınacak yeni paylaşım ve denge sorunları ortaya çıkmıştır. Böyle bir gelişme bölgenin genel stratejisini ve jeopolitik yapısını önemli ölçüde etkileyecek bir niteliktedir.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.