DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;   Doğu Akdeniz’de ABD’nin hegemonya mücadelesi

Cemal ASLAN yazdı; Doğu Akdeniz’de ABD’nin hegemonya mücadelesi

ABONE OL
26 Mayıs 2019 21:45
Cemal ASLAN yazdı;   Doğu Akdeniz’de ABD’nin hegemonya mücadelesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Exxon Mobil konuya aşina olan kaynaklara göre; İsrail’in en büyük doğal gaz sahasının ihracat alanını genişletecek bir platform inşa etmek için görüşmelerde bulunuyor.
Dünyanın en büyük halka açık petrol ve doğal gaz şirketi EXXON, İsrail’in Leviathan rezervuarını geliştirmek, yüzen sıvılaştırılmış doğal gaz gemisi (FLNG)inşa etmek istediğini söyledi. Doğal gazı tankerle taşınabilecek bir formata dönüştürecek tesisleri ve doğal gazı taşıyacak olan bir LNG gemisinin, boru hattıyla erişilemeyen pazarlarda satılmasını sağlayacağını söyledi. Bu, yalnızca Leviathan alanının potansiyel pazarını genişletmekle kalmaz, aynı zamanda diğer şirketleri de İsrail’e gaz sondajları yapmaya çeker.
Exxon, İsrail gazını boru hattıyla Mısır’daki boş LNG tesislerine ihraç edecek dolaylı bir yol arıyor. Ayrıca, gazın boru hattıyla gönderilebileceği Mısır ve Ürdün’de ihracat pazarları aramaya başladı. Exxon bu arada, Kıbrıs ve diğer ülkelerle ortak olarak Avrupa’ya bir denizaltı boru hattı inşa etmenin masraflı ve teknik zorluklara karşı bir alternatifini araştırıyor.
Böyle bir proje, Leviathan ortaklarının boru hatlarıyla ulaşılamayan ülkelere ihracat yapmasına ve Mısır’daki LNG tesislerine bağlanmak için pahalı altyapı oluşturma ihtiyacından kaçınmasına olanak sağlayacaktır fakat bu tartışmaların nihayetinde bir ortaklığa yol açmayacağı da mümkün.
Exxon temsilcisi, şirketin seçeneklerini hala değerlendirdiğini söyledi. Temsilci,“Özel gelişim ve üretim zaman çizelgeleri hakkında yorum yapmak için henüz erken” dedi.
Doğu Akdeniz bölgesindeki son on yılda kayda değer gaz keşiflerine rağmen, uygulanabilir ihracat yolları bulmak zor oldu ve küresel enerji şirketleri acele etmedi. Bu arada Leviathan ortakları Mısır, Ürdün ve İsrail’deki artan talebi karşılamak için anlaşmalar imzaladı, ancak henüz Avrupa ya da Doğu Asya’ya ihracat yapmanın bir yolunu bulamadılar ve bölgenin mevcut jeopolitiği göz önüne alındığında, bu seçenek geçerli değildir.
İsrailde son on yıldaki bulunan en büyük derin su gaz keşfi (500 milyar metreküp) olan Leviathan’ı geliştirmek isteyen ortaklar, ihracat anlaşmaları için rezervuarların gelişiminin bir sonraki aşamasını belirledi ve pazarlara ulaşma yollarını inceliyor. Bu arada Leviathan alanındaki en büyük hissedar olan Delek Drilling, Mısır’ın LNG terminallerinden birinde ve yerel bölgedeki gaz boru hatlarından hisse satın almak gibi çeşitli seçeneklere de bakıyor.
Exxon ile yapılan görüşmeler, İsrail’in önde gelen Arap ülkeleri tarafından dayatılan gayri resmi bir enerji boykotunun kaybolduğunun en son işareti olabilir. Büyük Arap firmalarıyla ortaklık yapan enerji şirketleri, geçmişte İsrail’le iş yapmaktan, dünyanın en büyük enerji rezervlerinin bazılarını kontrol eden ve şu ana kadar İsrail’e düşman olan devletlerle bağları riske atma korkusundan dolayı tereddüt etti. Bu endişeler dağılıyor gibi görünüyor. İsrail, İran ve Körfez devletleri, İran’a karşı ortak bir neden buldular ve Suudi Prens Muhammed Bin Salman gibi bazı Arap liderlerin İsrail’le uzun süredir devam eden diplomatik tabularını kırmalarına yol açtı. Arap dünyası ile olan ve esas olarak İsrail’in teknoloji sektörünü kapsayan gizli ticaret de büyümüştür.
Exxon’a göre, İsrail’e genişlemek, şirketin Doğu Akdeniz’deki büyüyen hırslarını Mısır, İsrail, Lübnan ve Kıbrıs sularını kapsayan bir alana yansıtacak. Exxon, Kıbrıs’taki sularda yaklaşık Leviathan’ın 4’te biri olan gaz keşfetmesi bölgede bir dayanak noktası oluşturdu.
Exxon geçtiğimiz günlerde İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile İsrailde yaklaşmakta olan yeni deniz sondaj blokları ihalesine katılma konusunu da konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.