DOLAR 32,5663 0%
EURO 34,9209 0.04%
ALTIN 2.431,600,08
BITCOIN 2161636-0,73%
Lefkoşa
°

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN  yazdı;   Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi: Sondaj Savaşları Başlıyor
  • Kıbrıs Volkan
  • Güncel
  • Cemal ASLAN yazdı; Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi: Sondaj Savaşları Başlıyor

Cemal ASLAN yazdı; Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi: Sondaj Savaşları Başlıyor

ABONE OL
09 Ekim 2018 10:28
Cemal ASLAN  yazdı;   Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi: Sondaj Savaşları Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının ortaya çıkışından itibaren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan’ın yaptığı ilk iş Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları’nın belirlenmesi gayretleri oldu. Bu iki devletin gayretleriyle Avrupa Birliği’nin yapıları tarafından da tanınan bir Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları haritası oluşturuldu. Bu haritada, Antalya’nın Kaş ilçesine yalnızca bir buçuk deniz mili mesafede yer alan 7 kilometrekarelik Meis adasının kıta sahanlığının var olduğu iddiasıyla, Türkiye’ye ait olan deniz yetki alanları Yunanistan’a aitmiş gibi gösterildi. Bununla da yetinilmeyerek GKRY’ye, Kıbrıs adası çevresinde belirlenen enerji alanları üzerinde Türkiye ve KKTC’nin de hakları olmasına rağmen, söz konusu sahalar sadece kendine aitmiş gibi doğal gaz araştırma ve sondajı yapma izinleri verdi.
Türkiye ise Doğu Akdeniz deniz yetki alanlarının paylaşımındaki haksızlığı dile getirerek, 7 kilometrekare büyüklüğündeki bir adanın kıta sahanlığı değil ancak karasuyu bulunabileceğini, bunun aksine ana kıtanın (yani Anadolu’nun) kıta sahanlığının önemli olduğunu vurgulayarak tüm dünyayla kendi deniz yetki alanları haritasını paylaştı. Buna göre Türkiye’nin belirlediği alanın büyüklüğü yaklaşık 150 bin kilometrekaredir. Yunanistan ve GKRY’nin iddiası ise Türkiye’ye 50 bin kilometrekare kadar bir hayat alanı bırakmaktadır.
Türkiye Kıbrıs’ın tümünü temsil etmeyen GKRY’nin Yunanistan ile işbirliği halinde diğer bölge devletleri ve enerji şirketleri ile yaptığı işbirliği, araştırma, sondaj, pay ve dağıtım anlaşmalarını, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakları gözetilmediği için geçerli kabul etmemektedir.
Bu noktada, GKRY’nin enerji kaynaklarının paylaşımı konusunda İsrail, Mısır ve Lübnan gibi devletlerle anlaşmalar yapması, aslında bir yönüyle o devletleri de Kıbrıs meselesine dolaylı olarak müdahil kılma ve Türkiye aleyhtarı pozisyon geliştirmelerini sağlama gayretleri olarak görülebilir.
Türkiye her seferinde bu ihtilaflı bölgelerde sondaj yapılmasını deniz kuvvetlerinin imkanlarıyla engelledi. Türkiye bununla da kalmayarak TPAO’nun belirlediği kendine ait alanlar için de sondaj ruhsatları verdi ve faaliyetlere başladı. Türkiye Doğu Akdeniz’de Barbaros araştırma gemisiyle faaliyetler yürütüyor ve 2018 yılı bitmeden yeni nesil sondaj gemisi “Fatih” ile sondaj çalışmalarına da başlayacak.
Rum Kesimi’nin hukuksuz bir şekilde ilan ettiği münhasır ekonomik bölgeler üzerinden devletler ve firmalar arası anlaşmalar yapılıyor. Türkiye de deniz hukuku çerçevesinde karşılık vermeye başladı. Bu kapsamda 2018 yılı bitmeden Kıbrıs’ın çevresinde suların yükselmesi bekleniyor…
Türkiye Cumhuriyeti bu çerçevede, deniz hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde donanmasını güçlü tutmakta, bölge devletleriyle işbirliği mekanizmalarını geliştirme gayretlerini sürdürmekte, hak ve menfaatlerini korumak açısından hukuki ve diplomatik mücadele vermekte ve deniz dibi araştırma, sondaj imkanlarını geliştirmek faaliyetlerini icra ediyor.
Türk Deniz Kuvvetleri bu durumun farkında olarak Doğu Akdeniz’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla 1 Nisan 2006 tarihinden itibaren Akdeniz Kalkanı harekatını icra etmektedir. Bu çerçevede Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Doğu Akdeniz’de Türkiye adına faaliyet icra eden araştırma gemilerine koruma ve destek sağlanıyor. Deniz yetki alanlarımızda diğer ülkeler adına izinsiz araştırma faaliyetlerinde bulunan araştırma gemileri ikaz ediliyor. Araştırma gemilerinin Türk makamlarından izin almaksızın araştırma faaliyetlerine devam etmeleri engelleniyor. Türk Deniz Kuvvetleri bu sayede Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz’de, özellikle Kıbrıs adasının güneyindeki enerji kaynaklarının bulunduğu alanlarda haksız uygulamalarına izin vermemiştir ve vermemektedir.
Uluslararası deniz hukuku sözleşmesi, böylesine ortak menfaatlerin çakıştığı dar alanlarda bölge devletlerinin uyuşmasını dikte etmesine rağmen GKRY, Türkiye ve KKTC’nin menfaatlerinin aksine gerilimi tırmandıracak şekilde sondaj anlaşmalarını sürdürdü.
En son Şubat ayının son bölümünde İtalyan ENI şirketine ait Saipem 12000 sondaj gemisi Kıbrıs’ın güneyindeki, KKTC’nin de hakkı bulunan 3 numaralı parselde sondaj araştırma faaliyetleri yapmak isterken Türk donanması tarafından engellendi ve sonunda bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
Şimdi GKRY ve Yunanistan’ın meseleyi başka bir boyuta taşıma gayretleri söz konusu. Son dönemde, Türkiye ile ABD arasındaki Suriye’den Türkiye’ye yönelen PYD/YPG terörünün ABD tarafından himaye ediliyor olmasından kaynaklanan gerilimden de istifade ederek Kıbrıs’ın güneyindeki hidrokarbon arama sahalarında ABD’li ExxonMobil firmasına ait bir araştırma gemisinin faaliyetlerine izin verildi.
Her ne kadar Exxon’un araştırma yapacağı 10 numaralı parsel doğrudan Türkiye’nin kendi yetki alanlarında bulunmasa da, söz konusu alan Kıbrıs’a, yani KKTC’nin de hakkı olan devlete ait bir alan olması itibarıyla, Türkiye bu sahada da araştırma yapılmasına karşıdır. Ayrıca ExxonMobil’in bu gayretlerinin ABD 6. Filo deniz unsurlarınca korunacağı haberleri, Doğu Akdeniz’de var olan gerilimi tırmandırmaya ve ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da bozmaya yönelik bir adım olmaktan öteye geçmeyecektir. Böyle bir adımın ABD’ye de Türkiye’ye de bölgeye de faydası olmayacaktır.
Velev ki, ExxonMobil’in faaliyetleri ABD 6. Filosu tarafından korunacağı çok yaygın bir söylenti olsa da, tek başına Exxon firmasının bu bölgede GKRY ile işbirliği yapıp araştırma faaliyetlerine girişmesi bile, ABD’nin GKRY ile işbirliğinin tescilinden başka şey olmayacaktır. ExxonMobil Irak’ta ve Orta Asya’da Amerikan devleti adınaymış gibi görünen faaliyetlerde bulunmuş ve bulunmakta olan bir şirket.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.