DOLAR 32,5407 -0.05%
EURO 34,8303 -0.17%
ALTIN 2.427,82-0,08
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;    ”EastMed” Projesi

Cemal ASLAN yazdı; ”EastMed” Projesi

ABONE OL
25 Ekim 2019 09:49
Cemal ASLAN yazdı;    ”EastMed” Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(NACAK GAZETESİ) İlk açıklandığında bir çok kişinin aklında soru işaretleri bırakırken, bazıları için bir umut , bazıları için ise endişe konusu oldu.
İsrail’in başını çektiği, Yunanistan, Rum Yönetimi ve İtalya’nın ortak oldukları proje 1300km deniz altında, 600km Yunanistan içerisinde döşenecek gaz boruları ile İsrail ve GKRY ait yataklardan elde edilecek gazı Avrupa’ya aktarmayı amaçlıyor. Amaçlamasına amaçlıyor fakat ortada bu devasa boru hattını besleyecek miktarda gaza sahip bir yatak yok. Peki neden dereyi görmeden paçaları sıvadılar? Böyle uçuk bir proje ile asıl amaçlanan şey nedir?
Gerek ekonomik gerek stratejik açıdan büyük öneme sahip Kıbrıs adasında tek söz sahibi olmak isteyen tabiki sadece Rum Yönetimi değil. Bölgede ve Dünyada terör estiren ,her türlü pisliğin altından çıkan, bazı hainlerin tabiriyle ”Güneydeki ülke” de bölgede kendisine en yakın engel olan KKTC’yi Türkiye ile savaşa girmeden ortadan kaldırma niyetinde. Bunu isteyen başkaları da var tabi ki fakat şu noktada Avrupalı diğer aktörlere değinmeye gerek yok.
Annan planının Rum tarafından reddedilmesinden sonra, bir çok defa müzakereler yapıldı, oyunlar oynanmaya çalışıldı, bir boşluğa getirip istediğimizi elde edebilir miyiz acaba düşüncesiyle bir çok şey denendi, fakat ne yaptılarsa adada istediklerine sahip olamadılar. Türkiye’nin ne şartla olursa olsun askerlerini adadan çekmeyeceğine kanaat getirmiş olacaklar ki, planlarında ufak ufak değişikliğe gitmeye başladılar.
İşte bu yeni planlardan bir tanesi de EastMed, belki de bugüne kadar hazırlanmış en aptalca proje. Proje’nin detayları incelendiğinde neresinden bakarsanız bakın hiç bir getirisi olmayacağı rahatlıkla görülebiliyor.
Tabi ki projenin başında olan, Siyonist Yahudilerden bahsettiğimizi unutmayalım, Dünya’yı ekonomik olarak bir çok farklı alandan yöneten, neredeyse her ülkede bir şekilde ekonomik temeller atmış, insanları kendisine bağımlı hale getirmiş bir lobiden bahsediyoruz. Kafası ekonomiye bu kadar çalışan sistem böyle bir projeye normal şartlarda girer mi? Hayır girmez, yanından bile geçmez..
Uygulanabilirliği olmayan, hatta en başından beri düzmece diyebileceğimiz bu proje İsrail tarafından oluşturuldu ve bölgede ayakçı konumunda olan Rum Yönetimi ve Yunanistan gibi iki figüran seçildi, Avrupa ayağında da İtalya dahil edildi. Proje sunuldu, bütün kesimlerde az veya çok tartışma konusu oldu, Yunan ve Rum tarafında biraz daha umutla karşılandı, İçerisinde bulundukları ekonomik krizden çıkmak için kurtarıcı bir yol olabileceği düşünüldü. Üzerine bir de İsrail ve Mısır ile yapılan askeri anlaşmalar da katılınca, neresinden bakarsanız bakın, bölgede yıllardır, işgal ettiler – edecekler korkusu yaşadıkları Türkiye’ye karşı bir umut olarak akıllarına yerleşti.
Projenin elle tutulur gözle görülür hiç bir şeyi yoktu, ta ki Mavi Vatan tatbikatının başladığı günlere denk getirilen; Rum Yönetimi adına Kıbrıs’ın güneyinde arama ve sondaj faaliyeti yürüten Exxonmobil şirketinin 10. Parselde yüklü miktarda gaz bulduk açıklamasına kadar. Gerçekte Eastmed projesine can suyu taşımayı amaçlayan ve Mavi Vatan tatbikatı esnasında gündemi kendi menfaatleri doğrultusunda değiştirmek isteyen bu açıklamanın da aslında fos olduğunun ortaya çıkması çok ta gecikmedi. Gaz rezervi hakkında verilen değerlerin bile aslında az olduğu, daha bir çok defa sondaj yapılıp rezervlerin kesin olarak onaylanmasından tutun, çıkarılacak gazın uzun yıllar sonra ekonomik olarak getirisi olacağına kadar bir çok konu yazıldı çizildi. Sonuç olarak Sahte proje Eastmed’e yakışır bir başka haber de Mavi Vatan tatbikatının gölgesinde kaldı.
Yunanlar ve Rumlar için keşke herşey bu kadarla kalsaydı derken, İtalya’dan proje ile ilgili gelen çatırdama sesleri, zaten ağızlara sakız olan projeyi ”Geçmiş Olsun” dedirtecek kıvama getirdi. İtalya’da bazı çevreci örgütlerin projeye ağır eleştiriler getirip projeye karşı oldukları ve bu nedenle, İtalya’da projenin ertelenmesi veya projeden çekilmesinin konuşulduğu haberleri Yunan medyasında yer buldu. Rusya’dan veya Türkiye’den gelebilecek tepkiler, ayrıca MISIR ve Lübnan’ın projeye karşı olduğu açıklamaları ise Yunan medyası tarafından çevreci örgütler bahanesinden daha geçerli bir sebep olarak kabul edildi.
Gelinen şu noktada, EastMed projesi belki de umutlu olanlar için bile imkansız olarak görünmeye başladı. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de uygulanmak istenilen projelerin Türkiye hesaba katılmadan hayata geçirilemeyeceği bir kez daha teyit edilmiş oldu. Mavi Vatan tatbikatı ve sonrasında gelen yeni Navtex duyuruları ile Türkiye Sondaj gemilerini bölgeye göndererek, Doğu Akdeniz’deki dengeleri kökten değiştirdi ve bölgedeki varlığının gözardı edilemeyeceğini herkese açık ve net olarak gösterdi.
Bütün bunlar yaşanırken Yunan tarafından görevi bırakmış eski bir bakandan gelmiş olsa da, Türkiye’nin oyun dışında tutulmaması gerektiğini belirten açıklamalar ortamdaki havayı değiştirdi. Yunanistan’ın bütün bu konular hakkında ne yapacağı yaklaşan seçimlerin sonucuna göre şekillenecek, Sayın Akar’la samimi pozlar veren Apostolakis’in görevde kalması ortamdaki ”uzlaşma” atmosferinin devam etmesi anlamına gelecektir. Diğer taraftan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Rum tarafında son günlerde bir sessizliğin hakim olması, her iki tarafın da sisli havayı kokladığı anlamına geliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.