DOLAR 32,4066 0.2%
EURO 35,0878 -0.12%
ALTIN 2.324,760,23
BITCOIN 23015272,61%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;   Gazın bulunması çıkartılacağı anlamına gelmez

Cemal ASLAN yazdı; Gazın bulunması çıkartılacağı anlamına gelmez

ABONE OL
11 Mart 2019 08:24
Cemal ASLAN yazdı;   Gazın bulunması çıkartılacağı anlamına gelmez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sondaj yapmadan yorumlamak zor. Ancak sondajla somut olarak, fiziki olarak petrol var mı, gaz var mı bunu görürsünüz. Uzun süreli test yaparsınız, onun üretmeye değer ekonomiklikte, büyüklükte olup olmadığını görürsünüz. Gazın bulunmasının o gazın çıkartılacağı anlamına gelmez. Ekonomik ve fizibil olması gerekiyor. Açık deniz derin su sondajı pahalıdır. Sadece bir sondaj $150/200 milyon dolardır. Kuyu açmakla bitmiyor.20/30 kuyu açıyorsunuz. Bunun için çok ciddi bir sermaye birikimi ve teknolojik bir alt yapı lazım. Platform, işlenmesi, taşınması; çok maliyet ve zaman gerektiren yatırımlardır.
Glafcos rezervuar ile teknik açıklamam şöyle: Blok 10’daki ilk kazı olan Delfinis-1 kuru çıktı.
Glafkos rezervuarında bulunduğu iddia edilen gazın doğrulanması gerekir.
Glafkos kuyusundan elde edilen teknik ve karakteristik bilgiler dahilinde ve 3D sismik verilere göre doğrulama sondaları yapılacak ve ilk keşif kuyusu olarak kazılan Delfinis-1’in kuru çıkması Glafkos rezervuar üzerindeki doğrulama kazılarından sonra hacimin düşeceğini gösterir. Aynı Afrodit’te olduğu gibi. Afrodit de ilk açıklamalarda 6-9(tcf) trilyon ayakküp gaz keşfi oldu diye duyurulmuştu. Ama doğrulama kazısında bu hacim 4 trilyon ayakküpe düştü.
Delfini-1 sismik haritaya göre P10 bölgesi de kazıldı.
Fakat doğrulama sondajları sismik haritaya göre P50/P90 bölgelerinde kazılacak ve bu kazıların her zaman da kuru çıkma ihtimali vardır.
Glafkos rezervuarı ilerde doğrulanırsa ve her şey en iyi şekilde planlamalara göre gitse bile bugünkü piyasa koşullarında iktisadi değeri 25 yıllık üretim ömrüne istinaden yaklaşık 20/25 milyar dolar getirisi olacak.
Glafkos kuyusu eğer ticari olduğu kanıtlanırsa, EXXON uzun vadeli satış sözleşmesini güvence altına alırsa bu gelirlerden GKRY ile EXXON şirketinin imzaladığı arama ve üretim kontratına göre şirketin masraflarını düştükten sonra NET KARDAN Rum %33 alacak.
Şu anda bu keşfin hiçbir iktisadi değeri yoktur.
Nihai yatırım kararı alınmadıkça ancak sismikler karşılığı değer bulur piyasalarda.
Bu da yaklaşık 500 milyon dolar eder.
Mısır gazı iç piyasada SATIS FIYATI 3MMBtu dolar, İsrail gazı da 5-5,50MMBtu dolar.
Afrodit için sadece gün yüzüne çıkarabilme maliyeti tahmini 6 dolar.
Bu yeni keşif de tahmini 6 dolar hesaplanabilir.
KISACASI bu gazı kimse satın almaz.
Kimse almayacağı için de kimse çıkarmaz.
EXXON borsaya verdiği resmi açıklamasında şöyle beyanatta bulundu: “Blok 10’da bulunan hazne, yaklaşık 436 fit (133 metre) gaz taşıyan bir rezervuarla karşılaştı. Kuyu, 6.769 fit (2.063 metre) suda, 13.780 fit (4.200 metre) derinliğe kadar güvenli bir şekilde açılmıştır”
Kuyu verilerinin ön yorumuna dayanarak, keşif yerinde yaklaşık 5 trilyon ila 8 trilyon metreküp (142 milyar ila 227 milyar metreküp) olan bir doğal gaz kaynağını temsil edebilir.
Kaynak potansiyelini daha iyi belirlemek için önümüzdeki aylarda daha fazla analiz yapılması gerekecektir ve bulunan bu gazın çıkarılması ve değerlendirilmesi hayli zaman alabilir.
Glafkos-1, Blok 10’da iki kuyulu bir sondaj programının ikincisiydi.
İlk kuyu, Delfinis-1, ticari miktarlarda hidrokarbonlarla karşılaşmamıştır” denildi.
5 trilyon ila 8 trilyon ayakküp NE DEMEK?
Keşfedilen rezervuarda potansiyel kaynağın “doğrulama” kazıları yapılmadan ilk tahmini hesaplamalara göre; Jeolojik ve teknik olarak kurtarılabilir olmayan, yani GROSS 5trilyon ayakküp gazın düşük uçta olma ihtimali %75, 8trilyon ayakküp yüksek uçta olma ihtimali %25 demek
Bu açıklamanın anlamı; EXXON, bu sahanın ticari olarak uygulanabilir olup olmadığından henüz emin olmadığı, kaynağın “potansiyelinin” daha iyi belirlenmesi için önümüzdeki aylarda daha fazla araştırma, analiz ve doğrulama kazıları yapılması gerekecek anlamına gelir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.