DOLAR 32,5567 0.19%
EURO 34,9919 -0.09%
ALTIN 2.441,790,25
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;  Rumlar Neden Dipkarpaz’ı İstiyor?

Cemal ASLAN yazdı; Rumlar Neden Dipkarpaz’ı İstiyor?

ABONE OL
15 Mart 2019 11:45
Cemal ASLAN yazdı;  Rumlar Neden Dipkarpaz’ı İstiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rumlar, Kıbrıs’ın kuzeyinde deniz yetki alanları kazanmak maksadıyla Dipkarpaz’ı da istiyor. Dipkarpaz bölgesinin kuzeyi ile Mersin ve İskenderun arasındaki bölgede bulunan petrol ve doğal gaz yatakları Rumların iştahını kabartıyor. KKTC ve Türkiye arasındaki bölgedeki ve Türkiye’nin Kıta Sahanlığı ve muhtemel Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki hidrokarbon potansiyeli, ekonomik ve stratejik açıdan yaşamsal önemdedir.
HATIRLATMA
“Güney’deki yönetim, kıyıdaş ülkelerle kendi başına. MEB anlaşması imzalama hakkına sahip değildir. GKRY, bu konuda KKTC ile işbirliği yapmak zorundadır.” (Rauf Denktaş, 2011)
Son yıllarda Doğu Akdeniz bölgesinde gerçekleşen önemli doğal gaz keşifleri, bölge ülkelerinin yanı sıra, Avrupa’nın enerji gereksinimini karşılamada ve arz güvenliği temininde umut yarattı. Doğu Akdeniz havzasında son yıllardaki en önemli keşifler, İsrail ve Mısır denize alanlarında gerçekleştirilenler olmuştur.
Doğal gazın küresel ve bölgesel enerji güvenliği açısından önemini ve boyutunu, gerçekçi biçimde değerlendirmek için Türkiye’nin ve KKTC’nin stratejik önemi gözden geçirilmelidir.
Stratejik konumuna bağlı olarak Türkiye’nin güvenliğinde en hassas dengelerinden birisini oluşturan KIBRIS adası ise başta İngiltere, (Rusya, Çin, İsrail ) ve ABD olmak üzere; Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Avrupa Birliği ülkeleri açısından da stratejik ve askeri önemini korumaktadır.
Doğu Akdeniz, dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin % 47’sini, doğal gaz rezervlerinin % 43’ünü barındıran Orta Doğu coğrafyasının; Akdeniz’e, Ege’ye, Karadeniz’e, Kızıldeniz’e ve Atlantik’e açılan kapısıdır.
Doğu Akdeniz dünya çapında jeopolitik bir rekabet alanıdır. Bu denizde en uzun kıyıya sahip olan Türkiye en büyük etkiyi yaratmalıdır. Dünya petrol ticaretinin yaklaşık %30’u deniz yoluyla Akdeniz havzasından geçiyor. Her gün ortalama 4 bin kargo ve ticaret gemisi Akdeniz’de seyir halinde. Her yıl yaklaşık 40 bin Rus ticaret gemisi Türk boğazlarından Akdeniz’e geçiyor. Kıbrıs ise bu jeostratejik önem içinde petrol ve doğalgaz kaynaklarının Akdeniz’e giriş çıkışını sağlayan üç kapıdan biri olan Süveyş Kanalı’na yakınlığı acısından son derece önemli.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.