Yapılacak bir iki yasal düzenleme ve iş takibi ile ülkeye ve Devletin kasasına en hızlı katkı koyacak sektör olduğu tartışılmazdır.
Bilindiği gibi inşaat sektörü lokomotif sektör olarak bilinir ve kabul edilir fakat inşaat sektörünün kılavuzu ve ona yön veren sektörü emlak sektörüdür. Ne yazık ki ülkemizde emlak sektörü devlet tarafından hep üvey evlat muamelesi gördü ve bazen yokmuş gibi davranıldı. Konunun dışına çıkmadan devam edecek olursak, bulunduğumuz mevcut küresel korona mevzusu ile ilgili hükümetimiz başarı ile büyük bir sınavdan geçmiş olması yabancı ülkelerin vatandaşlarının gözünden kaçmadı.
Birçok sözde gelişmiş, medeni ülkelerde sağlıkta yaşanan başarısız, katı ve insancıl dışı müdahalelerden dolayı ülkemize olan ilginin artması beklenmektedir. Özellikle burada bağlantısı, ilgisi olan diğer ülke vatandaşlarının yanı sıra yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin de burada yaşamak için bir sebep oluştu.
Devlet olarak yabancıların emlak satın almaları konusunda bir kaç küçük yasal düzenlemeye , mevcut yanlış ve yetersiz uygulamalarda düzeltmeye gidilirse hiç vakit kaybetmeden emlak sektörü dolaysı ile inşaat sektörünün belki de Avrupa’da en cazip noktasına dönüştürebiliriz.
Örneğin ;
-Yabancıların gayrimenkül alımında uygulanan izinlerin süresi 6-8 aydan Türkiye’deki gibi 1 aya indirilmesi.
-Sadece konut ve arsalar dışında Ticari ve Ofis amaçlı gayrimenküllerin de satışına izin verilmesi her türlü destekleyici ve piyasayı dengeleyici olacaktır.
-200.000 GBP üzeri konut alanlara beyaz kimlik veya vatandaşlık hakkı verilmesi.
-KKTC’de herhangi bir gayrimenkül alanların ikamet ve vize kolaylığı verilmesi.
-Devlet tarafından tüm tapu farklılıklarının (Eşdeger, tahsis, sehit, mucahit, Turk malı) ortadan kaldırılması.
-İmar yasasının çıkarılması.
-Yurt dışında yaşayıp buraya gelmek isteyen Kıbrıslı .Türklere ücretsiz sağlık haklarının verilmesi.
-İnşaat şirketlerinden veya yeni bitmiş konutlardan satın alacak vatandaşa devlet tarafından %50 kredi desteği sağlanması.
Bilindigi gibi inşaat şirketlerinin konut satışlarında devlet hem alıcı hem satıcı tarafından ortalama %15’e yakın bir vergi alıyor. Uzun vadede kredilerde destek çıkılması kısa ve orta vadede sermayenin dolaylı olarak tekrardan devlet kasasına düşeceği gibi piyasaya da nakit akışı oluşturacak.
Bu gibi teşvik verici düzenlemeler yapılırsa çok hızlı ekonomik ivme kazanacağımız kaçınılmazdır.
Yeter ki ortak akıl ile Devlet politikalarını oluşturabilelim.
GÜNDEM
20 Kasım 2024SPOR
20 Kasım 2024GÜNDEM
20 Kasım 2024SPOR
20 Kasım 2024SPOR
20 Kasım 2024GÜNDEM
20 Kasım 2024GÜNDEM
20 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.