Araştırma Komitesi tarafından hazırlanan ve Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sunulan raporda CTP’nin 2005 yılında hükümete gelmesi ile birlikte KTHY’nin iflas noktasına sürüklendiği belirtilirken, şu saptamalar yer almıştı;
2003-2004 yıllarında karda olan Kıbrıs Türk Hava Yolları 2005 yılı itibarı ile zarar etmeye başladı. Şirket zararlarının sürekli olarak artması sonucunda şirketin öz sermayesinde azalma olurken borçları da büyük miktarda arttı
KTHY’nı idare edenlerin almış olduğu yanlış kararlar ve yapılan yanlış icraatlar sonucunda KTHY batma noktasına geldi. Mali yapıdaki yıkımın önemli bir bölümü dönemin Yönetim Kurulu’nun almış olduğu hatalı kararlardan kaynaklandı
2005 yılından itibaren yaşanan tehdit edici olumsuz mali durum karşısında dönemin hükümeti tarafından alınan kararlar ve yapılan yanlış icraatlar mali durumu daha da sıkıntıya uğrattı ve şirket büyük bir borç yükü altına sokuldu
Türkiye hükümetlerinin ciddi mali desteğine rağmen Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın yanlış yönetim ve bu yönetimin almış olduğu yanlış kararlar sonucunda ciddi şekilde zarara uğrayan KTHY’nın varlığını sürdüremediği sonucuna varıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun almış olduğu karar sonucunda 22 Ekim 2015 tarihinde CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe başkanlığında “Kıbrıs Türk Hava Yollarının Bugünkü Duruma Gelmesinin Nedenleri Hakkında” Araştırma Komitesi kurulur. Daha sonra Komite Başkanlığına UBP Milletvekili Zorlu Töre getirilir. 19 toplantı yapan komite çalışmalarını tamamlar ve hazırladığı raporu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sunar.
RAPORDAN ÇARPICI BÖLÜMLER
2003 ve 2004 yıllarında karda olan KTHY Şirketinin 2005 yılından başlayarak 2010 yılına kadar geçen süreçte zarar etmeye başladığı ve bu zararın da yıl bazında yavaş yavaş artmakta olduğu öğrenilmiştir.
Şirketin tüm hisselerinin 2005 yılında Türkiye Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nden devralınmasını takip eden süreçte KTHY’nin mali hesaplarının her yıl daha da kötüye gittiği elde edilen bilgiler arasındadır.
Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın 2005 yılı itibarı ile zarar etmeye başladığını ve bu zararın da söz konusu yıldan itibaren artmaya başladığı, şirket zararlarının sürekli olarak artması sonucunda şirketin öz sermayesinde azalma gözlemlendiği ve bununla birlikte şirketin borçlarında büyük miktarda artış gösterdiği, bu süreçte özellikle 2005 yılı sonrasında uzun ve kısa vadeli borçların da hızlı şekilde yükseldiği anlaşılmaktadır.
2009 yılı başında hesaplanabilen toplam birikmiş borç ve zararın yaklaşık 125 milyon Dolar civarında olduğu görülmektedir.
Şirketin geleceği tehdit altında olmasına rağmen mali yapının düzeltilmesi yolunda doğru adımların atılmaması veya gerekli ve yeterli tedbirlerin alınmaması bir yana 2005 yılından itibaren yaşanan tehdit edici olumsuz mali durum karşısında dönemin hükümeti tarafından alınan kararların ve yapılan yanlış icraatların da mali durumu daha da sıkıntıya uğrattığı ve şirketin büyük bir borç yükü altına sokulduğu iddiası öğrenilmiştir.
SONUÇ
Yönetim zaafiyeti, plansız ve programsız iş yapılanması sonucunda KTHY’nin zarara uğratıldığı neticesine ulaşılmıştır.
KTHY’nin gelişmesi yönünde atılan olumlu adımlar gibi görünen icraatların bir kısmının da KTHY’nın kötüye gidişinin sebebi olduğu, bunun yanında KTHY’yi idare edenlerin almış olduğu yanlış kararlar ve yapılan yanlış icraatlar sonucunda KTHY’nin batma noktasına geldiği ve yukarıda ana hatlarıyla verilen mali yapıdaki yıkın önemli bir bölümünün dönemin Yönetim Kurulu’nun almış olduğu hatalı kararların ve/veya alınması öngörülen kararları almaması sonucunda ortaya çıkan yanlış icraatlardan kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.
Gelmiş geçmiş Türkiye hükümetlerinin ciddi mali desteğine rağmen Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın yanlış yönetim ve bu yönetimin almış olduğu yanlış kararlar sonucunda ciddi şekilde zarara uğrayan KTHY Şirketinin varlığını sürdüremediği sonucuna varılmıştır.
Gelir- gider dengelerinin bilançolarda çok sağlıklı yansıtılmadığı, bilançoların gerçeği yansıtmasa bile şirketin .ok büyük borç altına girdiğinin açık olduğu, nihayetinde ise Sivil Havacılığın “uçamazsınız” demesi ile uçuşların sonlandırıldığı ve KTHY uçuşlarının 21 Haziran 2010 tarihinde askıya alınması sonrasında 18 Ekim 2010 tarihinde KKTC’nin 36 yıllık milli havayolu şirketi iflasını açıklamıştır.
KTHY’nın kurulduğu günden sonlandırıldığı tarihe kadar birkaç kez iflas noktasına geldiği ve bu iflasın Türkiye hükümetlerinin yardımlarıyla atlatıldığı, şirketin THY ortaklığından çıkmasıyla başlayan geri geri gidiş uçuşlarının sonlandırılmasıyla son bulduğu sonucuna varılmıştır. Alınacak tedbirlerin zamanında alınmaması, Türkiye hükümetleri tarafından gönderilen mali yardımların dikkatli ve doğru şekilde kullanılmaması da şirketin sonunu hazırlamıştır.
GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.