DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20674120,11%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Akıncı; Kıbrıs’ın kuzeyinde bir devlet var

Cumhurbaşkanı Akıncı; Kıbrıs’ın kuzeyinde bir devlet var

ABONE OL
26 Ekim 2017 18:05
Cumhurbaşkanı Akıncı; Kıbrıs’ın kuzeyinde bir devlet var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs’ın kuzeyinde AB normlarında, standartlarında tanımasalar da bir devlet ve toplumun varlığı kimsenin zararına değil, aksine herkesin yararınadır

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Bir Adım İleri” zirvesinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değinerek, 1968 yılında Denktaş ile Kleridis’in Lübnan’da başlattıkları Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşme süreçleri ve müzakereler hakkında bilgi verdi.
Akıncı, konuşmasında “Kıbrıs’ın kuzeyinde AB normlarında, standartlarında tanımasalar da bir devlet ve toplumun varlığı kimsenin zararına değil, aksine herkesin yararınadır, en başta Kıbrıslı Rum komşularımızın yararınadır” dedi. .
Bundan rahatsızlık duyacak kimsenin olmaması gerektiğini belirten Akıncı, ATOC komitesinin çalışır veya çalışmaz, birileri yardım eder veya etmez Kıbrıslı Türklerin tüm kurumlarıyla hak ettiği çağdaş, demokratik normları her seviyede yaşama geçirmekle sorumlu olduğunu söyledi.
“GERİDEKİ ADIMLAR”
Cumhurbaşkanı Akıncı, zirvede panelistlerin “Bir Adım İlerisi”ni konuşacağı ancak bu konuşulmadan gerideki adımlardan bahsetmek gerektiğine işaret ederek müzakere adına Kıbrıs’ta 50 yıldan beri bir süreç yaşandığını kaydetti.
Kıbrıs müzakerelerini 1968 yılında Denktaş ile Kleridis’in Lübnan’da başlattığı hatırlatan Akıncı, bu kapsamda 1972 yılında Kıbrıs Türk tarafının 1960 anayasasında bir takım değişikliklere razı olmasıyla çözüme çok yaklaşılması izlediği ancak bunun da Kleridis’in kitabında belirttiği gibi Makarios’un istememesi nedeniyle gerçekleşmediğini; 1974 sonrasında ise 1977 Denktaş-Makarios, 1979 Denktaş-Kiprianu anlaşmaları bulunduğu ve 2004 yılında da çok önemli bir dönüm noktası olan Annan Planı’nın yer aldığını anlattı.
Kıbrıslı Türklerin yüzde 65 oranında “evet” Rumların ise yüzde 76 oranında “hayır” dediği Annan Planı’nın da yaşam bulmadığını anımsatan Mustafa Akıncı, göreve geldiği 2015 yılından itibaren de müzakerelerin mayıs ayında yeniden başladığı söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne dek yapılan müzakereler içerisinde en yoğununun son iki yıldaki müzakereler olduğunu ifade ederek, ilk yılda geçmiş yıllara göre yönetim, ekonomi, AB’de gelişme ve ilerlemeler sağlandığını ancak son yılda Güney Kıbrıs’taki seçimlerin Rum liderliğini çözümden uzaklaştırdığını vurguladı.
Mont Pelerin, Cenevre ve Crans-Montana’da yapılan müzakerelere de değinen Akıncı, bu müzakerelerin Kıbrıs Türk tarafının gayretleri sonucu gerçekleştiği ve bu süreçlere Rum tarafının ayak sürerek katıldığını anlatı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.