Advertisement

Direkler ölüm kusuyor

NACAK GAZETESİ- Hava Sporları Federasyonu’na ait eğitim uçağının düşmesi sonucu öğretmen pilotlar Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya’nın yaşamlarını yitirmesinden sonra, CTP hükümeti döneminde Geçitkale Havaalanı yakınlarına dikilen yüksek gerilim hattı direkleri yeniden gündeme geldi.

CTP hüküMeti döneminde Geçitkale Havaalanı yakınlarına dikilen yüksek gerilim hattı direkleri uçuş güvenliğini tehdit ederken, devlet de 1.5 milyon Dolar zarara uğratıldı.

CTP hükümeti döneminde Annex 14 kriterleri ve meydan mania kriterlerine aykırı olarak 4 gerilim hattı 09 pistinin 450 metre batı istikametine yerleştirildi. Bu şekilde de Geçitkale Havaalanı uçuşlara kapatılırken aletli veya görerek uçuşlara açık olan kontrolsüz bir havalimanı durumuna getirildi. Bunun yanısıra uçakların elektrik tellerine çarpması tehlikesi oluştu.

DHMİ UYARMIŞTI
Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’ CTP hükümeti döneminde KKTC Sivil Havacılık Dairesi’ne göndermiş olduğu yazıda Geçitkale Havalanı yakınlarına dikilen yüksek gerilim hattı direklerinin uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirtirken, direklerin yeniden düzenlenmesini önermişti.
1.5 MİLYON DOLAR ZARAR
Ama ne var ki CTP hükümeti DHMİ’nin uyarılarını dikkate almadı. Geçitkale Havalanı yakınlarına uçuş güvenliğini tehdit eden yüksek gerilim hattı direklerinin devlete verdiği zarar da çok büyük. Bu direklerin yerinden kaldırılmasının maliyeti ise 1.5 milyon dolar.
Geçitkale Havaalanı pistinin yakınlarına 29 Ekim tarihinde, saat 12.30 sıralarında Hava Sporları Federasyonu’na ait eğitim uçağının düşmesi sonucu öğretmen pilotlar Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya yaşamlarını yitirdi.
Özcezarlı ile Çetinkaya son derece deneyimli pilotlar olup, hava şartları da uçağın düşmesinde etken değildi. Türkiye’den gelen Kaza Kırım Ekibi de uçağın düşüş nedenlerini araştırıyor.
Bu üzücü olay sonrasında Geçitkale Havaalanı yakınlarına yerleştirilen yüksek gerilim hattı direkleri konusu yeniden gündeme geldi. Yüksek gerilim hatları pistin batıya olan kalkış koridorunun içerisinden
geçirilirken, havaalanı da kullanılamaz hale geldi. En büyük tehlike ise uçakların elektrik tellerine takılma tehlikesi.

GEÇİTKALE HAVALİMANI
Geçitkale Havaalanı 7 Mart 1986 tarihinde yılında Kaptan Mehmet Konedralı’nın B727 uçağının 12.50 inişi ile resmen açıldı.

CTP hükümeti döneminde ise Annex 14 kriterleri ve meydan mania kriterlerine aykırı olarak 4 gerilim hattının 09 pistinin 450 m batI istikametine yerleştirilmesi ile de Geçitkale Havaalanı uçuşlara kapatılmış oldu. Şu an ise VFR (Aletli veya görerek) uçuşlara açık olan kontrolsüz bir havalimanı statüsü durumundadır.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Aletli veya görerek uçuş kuralları dışında iniş ve kalķışların emniyetle yapılabilmesi için pistlerin de etrafında kesin uyulması gerekli ölçülerde engelsiz bir emniyet sahası olması gerekir.
Ama ne var ki zamanında bölgeye sorumsuzca çekilen yüksek gerilim hatları ile direklerinin pozisyonu bu ölçüleri ihlal ediyor. Yani ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) kurallarına uymuyor.

Bunu kontrollü meydan (kule hizmeti) statüsüne kazandırmak için pist, personel noksanlığı, Annex 14 kriterleri ve kalibrasyon gibi altyapı sıkıntılarının çözümlenmesi gerekir.

Geçitkale Havaalanını ticarî uçuşlara açmak için gerilim hatlarının kaldırılarak kalibre edilmesi ile Sivil Hava Trafiğine açılabilir. Bunun için de gerekli yatırım yapılması gerekir. Sadece yüksek gerilim hatlarının kaldırılmasının maliyeti ise 1.5 milyon dolardır.

TÖRE’NİN MECLİS’TE YAPTIĞI KONUŞMA
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, 4 Haziran 2009 tarihinde Meclis’te yaptığı konuşmada CTP hükümeti döneminde Geçitkale havaalanı yakınlarına yüksek gerilim hattı çekilmesiyle dikilen direklerin uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirtirken, şöyle demişti;
“Bu nedenle gizlenen bir Bakanlar Kurulu kararıyla Geçitkale Havaalanı 8 ay süreyle trafiğe kapatıldı. Zarar ise 10 milyon TL’den fazladır.”
USAR’IN AÇIKLAMALARI
Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, UBP Milletvekili Töre’nin Meclis’te yaptığı konuşmadan sonra açıklama yapmak zorunda kaldı.
Usar, “Hükümetin Geçitkale Havaalanı’nın 8 ay süreyle uçuşlara kapattığını” belirtirken şunları söylemişti;
“Bakanlığımız döneminde yeni iletim hatlarının uçuş emniyeti açısından değerlendirilmesi ve bir sakınca bulunup bulunmadığına ilişkin görüşleri alınmak amacıyla konu Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’ne aktarılmıştır. Konu bakanlık yetkilileri ve KIB-TEK yetkililerini katıldığı toplantıda konu ele alınıp değerlendirildi. Dönemim Bakanlar Kurulu aldığı bir kararla Geçitkale Havaalanı’nı 8 ay süreyle uçuşlara kapatmıştır. Kapatma kararının yanısıra DHMİ ile olan yazışma ve temaslara devam edilmişti.”
DHMİ UYARMIŞTI
DHMİ’nin, Geçitkale Havalimanı yakınlarına dikilen yüksek gerilim hattı direkleriyle ilgili olarak verdiği görüşleri de açıklayan Usar, şunları söylemişti;
“DHMİ Genel Müdürlüğü, KKTC Sivil Havacılık Dairesi’ne göndermiş olduğu bir yazıda konu ile ilgili görüşlerine yer vermiştir. DHMİ’nin görüşlerine göre 3 adet direğin boyunda yapılacak düzenleme il uçuş emniyeti eski durumuna, yani yeni iletim hatları döşenmeden önceki durumu ne ise ona getirilmesinin olacağını belirtmişti.”
UYARILAR DİKKATE ALINMADI
Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen, Geçitkale Havaalanı’nın uçuş güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekeli olan önlemler yerine getirilmedi.