DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20845400,79%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dome Otel peşkeş çekildi

Dome Otel peşkeş çekildi

ABONE OL
27 Mart 2018 15:42
Dome Otel peşkeş çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dome Otel, Turizm Emekçileri Sendikası (TES) Başkanı Bayram Karaman’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Dayanışma Turizm Şirketi’ne 15 Mayıs 2008 tarihinde ihaleye çıkılmadan 10 yıllığına devredildi
İhaleye çıkılsaydı, ülkenin ve vakıfların menfaati söz konusu olurdu ve daha iyi koşullarda işletme yapılabilirdi. Vakıflar İdaresi ile şirket arasında yapılan müşterek işletme sözleşmesi ülkenin ve Vakıflar’ın menfaatini korumuyor. Müdür bile şirketin sahibi Bayram Karaman

Vakıflar İdaresi’nin Dayanışma Turizm Şirketi’nden sağlayacağı mali kazanç sözleşmede belirsiz. Ayrıca kar payı ön görülmedi. Yani Otel’den elde edilecek karın %30’unun Vakıflara verilmesi öngörülüyor. Bunun yanında Mali denetim ilkesi de sözleşmeye konmadı
Dome Otel’in 15 Mayıs- 31 Aralık döneminde 237.524 lira zarar ettiğini, Bayram Karaman 12 Haziran 2009 tarihinde Vakıflar İdaresi’ne beyan etti. Vakıflar’dan 2 memur Otel’e gidip hesapları kontrol etme talebinde bulundu. Ancak sözleşmede öyle bir madde bulunmadığı gerekçesiyle, Karaman denetime izin vermedi

Vakıflar İdaresi eski Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade, 4 Eylül 2009 tarihinde yaptığı açıklamada “Dome Otel’in bir sözleşme ile Dayanışma Turizm Şirketi’ne peşkeş çekildiğini” söylerken, şöyle demişti; . “Vakıflar İdaresi ile şirket arasında yapılan müşterek işletme sözleşmesi ülkenin ve Vakıflar’ın menfaatini korumuyor. Müdür bile şirketin sahibi Bayram Karaman”
KAYMAKAMZADE
Vakıflar idaresi eski Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade’nin yaptığı açıklama şöyle idi;
“Dome Otel, TES Başkanı Bayram Karaman’ın direktörü olduğu Dayanışma Turizm Şirketi’ne ihalesiz devredilmiştir. Yönetim Kurulu’ndaki 5 üyeden sadece 2’si idareden. Vakıfların alacağı kâr payı belirsizdir. Usülsüz ihale ile ilgili suç duyurusunda bulunduk. Dome’u geri almak için en kısa sürede mahkemeye de başvuracağız.
Dome Otel’in devredildiği Dayanışma Turizm Şirketi ile Vakıflar İdaresi arasında yapılan müşterek işletme mukavelesi, ülkenin ve Vakıflar’ın menfaatini korumuyor ve tek taraflı bir sözleşmedir. Dayanışma Turizm Şirketi ile Vakıflar İdaresi arasındaki sözleşmenin fes edilip Dome Otel’in Vakıflar’a yeniden kazandırılması için en kısa zamanda hukuki yola başvuracağız. Ssözleşmenin Vakıflar’ın menfaatini korumadığı gerekçesiyle, geçtiğimiz günlerde Savcılığa suç duyurusunda bulunduk.
“İHALEYE ÇIKILMADI”
Dome Otel’in , Turizm Emekçileri Sendikası (TES) Başkanı Bayram Karaman’ın direktörü olduğu Dayanışma Turizm Şirketi’ne devri ihalesiz yapıldı. İhaleye çıkılsaydı, ülkenin ve vakıfların menfaati söz konusu olurdu ve daha iyi koşullarda işletme yapılabilirdi. Dome Otel’in Dayanışma Turizm Şirketi’ne sözleşme ile devredilmesinden dönemin Yönetim Kurulu ve Genel Müdür sorumludur. Otel’in devredilmesindeki amacın ne olduğu veya niye böyle bir yola başvurulduğunu bilemiyorum, bunun mantıklı bir gerekçesinin olduğunu düşünmüyorum.
ÇOĞUNLUK ŞİRKETTE
Dome Otel’in Dayanışma Turizm Şirketi’ne devredilmesi hususunda yapılan anlaşma çerçevesinde, Şirket ile Vakıflar İdaresi’nin ortaklığı söz konusudur, ancak öngörülen 5 kişilik yönetim kuruluna, üçü Turizm Şirketi’nden, iki kişi de Vakıflar İdaresi’nden atandı. Dome Otel’in Turizm Emekçileri Sendikası (TES) Başkanı Bayram Karaman’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Dayanışma Turizm Şirketi’ne 15 Mayıs 2008 tarihinde ihaleye çıkılmadan 10 yıllığına devredildiği müşterek işletme mukavelesine göre; Otel’in müdürlük mevkisine, Dayanışma Turizm Şirketi ile Vakıflar İdaresi’nin uygun göreceği bir kişinin atanması gerekirdi. Bayram Karaman, buna uymamıştır, Otel’de müdürlük görevini de kendi yürütüyor.
EŞİT KAR PAYI ASILSIZ
Bayram Karaman’ın, Dayanışma Turizm Şirketi’nin Vakıflar İdaresi ile eşit kar ortaklığına dayalı bir işletme olduğu yönünde açıklamalar yapıyor. Ama, Vakıflar İdaresi’nin Dayanışma Turizm Şirketi’nden sağlayacağı mali kazanç sözleşmede belirsizdir. Ayrıca kar payı ön görülmemiştir. Yani Otel’den elde edilecek karın %30’unun Vakıflara verilmesi öngörülüyor. Bunun yanında Mali denetim ilkesi de sözleşmeye konmadı.
“SİZİ ZARARDAN KURTARACAĞIM”
Karaman, işletme devriyle Vakıflar İdaresi’nin 2008 yılı Dome Otel bütçesinde öngördükleri 2.7 milyon TL’lik zarardan kurtulduğu ve bunun Vakıflar’ın “2.7 milyon TL kar ettiği” anlamına geldiği, sözleşme çerçevesinde yapılan yatırımların da Vakıflara kalacağı hesaba katıldığında 1.2 milyon TL’lik yatırımla bir yıllık sürede Vakıflar’ın 4 milyon TL’lik fayda sağladığı, Vakıfların bu işten zarar değil fayda sağladığı yönünde iddialarda bulunması üzerine ben de telefon görüşmesinde kendisine, “O mantık doğruysa eğer, Dome Otel geçen yıl da zarar etti. Hotel’i geri almakla bende seni zarardan kurtaracağım” dedim. O da bana 10 yıllık sözleşmem var, sen geri alaman” diye ifade etti.
karaman, Vakıflar İdaresi yeni yönetiminin Dome Oteli kendi işletmek için değil, “birkaç milyon sterline özelleştirmek için geri istediğini” de iddia etti.
“İHALESİZ PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”
Dome Otel’in Turizm Emekçileri Sendikası (TES) Başkanı Bayram Karaman’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Dayanışma Turizm Şirketi’ne devredilmesi ihalesiz yapıldı. İhaleye çıkılarak devredilseydi, ülkenin ve vakıfların menfaati söz konusu olurdu ve daha iyi işletme yapılabilirdi. Ancak ihalesiz peşkeş çekildi.
Dome Otel’in, Dayanışma Turizm Ltd. Şirketi’nin, % 51’lik hisse payı TES’e yani Başkanlığı’nı yürüttüğü Bayram Karaman’a aittir. Dayanışma Turizm Şirketi’nin, geriye kalan hisselerinde de Otel’de çalışan bazı personel hak sahibidir.
“SÖZLEŞME TEK TARAFLI”
Dome Otel’in devredildiği Dayanışma Turizm Şirketi ile Vakıflar İdaresi arasında yapılan müşterek işletme mukavelesi, Vakıflar ve devletin menfaatini korumayan bir sözleşmedir, ivasız yani tek taraflıdır. Vakıflar İdaresi’nin Dayanışma Turizm Şirketi’nden sağlayacağı mali kazanç belirsizdir. Ayrıca kar payı ön görülmemiştir. Yani Otel’den elde edilecek karın %30’unun Vakıflara verilmesi öngörülüyor. Bunun yanında Mali denetim ilkesi de sözleşmeye konmadı.
“VAKIFLARIN DENETLEME HAKKI YOK”
Vakıflar İdaresi’ne ait bir işletme olan Dome personelinin kıdem tazminatını Vakıflar ödemek zorunda bırakılıyor. Ancak işletmenin zarar ettiği yönündeki bilgi üzerine, hesapları denetleme hakkımız dahi yok.
Sözleşme esaslarında mali denetim ilkesinin bulunmaması çok önemli bir yanlış. Dome Otel’in 15 Mayıs- 31 Aralık döneminde 237.524 lira zarar ettiğini, Bayram Karaman 12 Haziran 2009 tarihinde Vakıflar İdaresi’ne beyan etti. Vakıflar’dan 2 memur Otel’e gidip hesapları kontrol etme talebinde bulundu. Ancak sözleşmede öyle bir madde bulunmadığı gerekçesiyle, Karaman denetime izin vermedi. Bu durum sözleşmenin ne kadar Evkaf’ın aleyhine olduğunu gösterir.
“KALICI YATIRIM ÖNGÖRÜLMEDİ”
Dome Otel’in devredildiği Dayanışma Turizm Şirketi ile Vakıflar İdaresi arasında yapılan müşterek işletme mukavelesinde, şirketin ne kadar yatırım sermeyesi olduğu belirtilmedi. Şirketin sağlıklı, isabetli ve yeterli yatırım mükellefiyeti de öngörülmedi. Bir kişiye bir işletme devredilmeden önce, müessesenin ihtiyacı olan kalıcı yatırımların öngörülmesi gerekir, fakat öyle bir durum yok. Başlıca olması gereken esaslı yatırım, Otel’in denizden kurtulması esasıdır. Bu Dome Otel için hayati önem arz eder. Otel’e bağlı yarım ada için büyük bir yatırım gerekir. Devir işleminin geçerli olduğu 10 yıllık sürede, yarım adaya yatırım yapılmaması durumunda, denizin içerisinde kalabilir. Öyle bir madde de sözleşmede olmadığı için yapılmayacaktır. Dome Otel eski bir bina olması nedeniyle restorasyon gerektirir, ama bununla ilgili de herhangi bir yatırım sözleşmede öngörülmedi.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.