DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2061725-0,36%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ; “Federasyona hayır”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ; “Federasyona hayır”

ABONE OL
18 Aralık 2017 21:58
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ; “Federasyona hayır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1977-79 Doruk Anlaşmalarında federasyona geçilememesinin sorumluluğu Rum tarafındadır. DP olarak iki toplumlu iki kesimli federasyon tezine onay vermeyeceğiz

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun görev süresini 2 yıl daha uzatan Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oybirliğiyle  kabul edildi.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ tasarıya ilişkin raporu okudu.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre, Rum Yunan ikilisinden dolayı bu coğrafyada acılar yaşandığını, savaşlar olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının 1974’e kadar can güvenliğinden yoksun yaşadığını söyleyen Töre, 1974’te nüfus mübadelesi anlaşması yapıldığını, o dönemde mal ile mülkiyetin takasının da yapılması gerektiğini ama bunun yapılmadığını çünkü Rumların Türkleri azınlık gördüğünden anlaşmaya yanaşmadıklarını söyledi.

Töre, TMK’ya karşı olmadıklarını, Anayasaya uygun olduğunu, ama ülkede eşdeğerini alamamış insanlar bulunduğunu, Anayasa’daki engellerin, emirnamelerin kaldırılması ve insanlara haklarının verilmesi gerektiğini belirtti.

DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 77-79 Doruk Anlaşmalarında federasyona geçilememesinin sorumluluğunun Rumlarda olduğunu söyleyerek, parti olarak iki toplumlu iki kesimli federasyon tezine onay vermeyeceklerini açıkladıklarını anımsattı.

Bir sonraki meclisin, bu süre uzatma konusunu ortadan kaldırması gerektiğini belirterek, yasa geçirilirken içerikte bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Denktaş, bazı değişiklik önerilerinin kabul gördüğünü, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın bu komisyona Türklerin de başvurabilmesi gerektiğini söylediğini ancak bunun da kabul görmediğini kaydetti.

Denktaş, Kıbrıslı Türklerin de komisyona başvurmasının sağlanması gerektiğini dile getirerek, mağduriyetlerin ve haksız alımların bu şekilde ortadan kalkabileceğini belirtti.

Yasaya bağlı olarak yaptıkları bazı değişikliklere değinen Denktaş, bazı açılımlar sağlandığını bunun daha da ileriye taşınması gerektiğini kaydetti.

Denktaş, son gelinen aşamada, göreve geldiklerinde 2013’ten kalan ödenmemiş belgeler bulduklarını, şu anda 2014-15’in çoğunun tamamlandığını belirtti

2013’te 81 kişinin tazminat aldığını, 2014’te 73, 2015’te 29, 2016’da 39 kişinin, 2017’de de 60 kişinin ödendiğini dile getiren Denktaş,  sistemin karmaşık olması nedeniyle hızlı çalışamadığını kaydetti.

Denktaş, elden geldiğince ve adil bir şekilde ödemelerin yapıldığını ifade etti.

Ek kaynak yaratılması konusuna da değinen Denktaş, söz konusu rakamların büyük olduğunu kaydetti.

Denktaş, zaman içinde düğümün çözülemeyeceğinin görüleceğini ve global takas sisteminin gündeme gelmek zorunda kalacağını söyledi.

Uluslararası hukukun dışına çıkmadan ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Denktaş, “Kıbrıslı Türklerin müracaatına olanak vermek suretiyle bu işi hızlandırabiliriz, takası da ekleyebiliriz” dedi.

Denktaş, tasarıya olumlu oy vereceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

 

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.