DOLAR 32,4209 0.18%
EURO 35,0554 -0.15%
ALTIN 2.322,950,18
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dr. Fazıl Küçük;  “Tren vagonları bile ayrılmıştı”

Dr. Fazıl Küçük; “Tren vagonları bile ayrılmıştı”

ABONE OL
29 Haziran 2018 10:55
Dr. Fazıl Küçük;  “Tren vagonları bile ayrılmıştı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dr. Küçük: O devirde Mağusa ve Lefke’ye kadar uzanan demiryolu hattı vardı. Trenlerde Türk-Rum ayni vagonlarda gider gelirdi ve kavgasız gün geçtiği yoktu. Devrin en muteber ve herkes tarafından sevilen sarıklı hocası, günün birinde köye gitmek için trene bindiği zaman, Rumlar hakarete başlamış, trende büyük bir hadise yaratmışlardı. Yaralananlar da olmuştu. istiklal savaşı bitinceye kadar Türk ve Rumların binecekleri vagonlar ayrılmıştı
“Birleşik Kıbrıs” sevdalıları, Kıbrıs Türkleri ile Rumların geçmişte birlikte yaşadıklarını ileri sürerken, 1571 yılından bu yana Kıbrıs Türkleri ile Rumlarının köylerde ve şehirlerde birlikte değil, ayrı bölgelerde yaşadıkları gerçeği gizlenmek isteniyor.
Ulusal mücadelemizin liderlerinden Dr. Fazıl Küçük’ de anılarında Türkiye’deki Ulusal Kurtuluş Savaşı günlerinde Kıbrıs’ta yaşananları anlatırken, çok dikkat çekici olan bir olayı da şöyle aktarır;
“İngiliz idaresi 1918’den sonra daha da değişmiş, köylü aç denecek bir duruma getirilmişti. 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıktığı haberi Kıbrıs Türkleri arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Türk Rum kavgaları Adanın her tarafında gittikçe artıyordu. Çanlar gece gündüz çalmakta devam ediyor, bunu gören İngilizler ses çıkarmıyor, daha fazla tahrik ediyordu. O devirde Mağusa ve Lefke’ye kadar uzanan demiryolu hattı vardı. Trenlerde Türk-Rum ayni vagonlarda gider gelirdi ve kavgasız gün geçtiği yoktu. Devrin en muteber ve herkes tarafından sevilen sarıklı hocası, günün birinde köye gitmek için trene bindiği zaman, Rumlar hakarete başlamış, trende büyük bir hadise yaratmışlardı.. Yaralananlar da olmuştu. istiklal savaşı bitinceye kadar Türk ve Rumların binecekleri vagonlar ayrılmıştı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.