DOLAR 32,5659 0.06%
EURO 34,9800 0.32%
ALTIN 2.418,69-0,17
BITCOIN 2096862-3,39%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dumont, Türkiye’ye tehditler savurdu;  Gerekirse eyleme geçeriz

Dumont, Türkiye’ye tehditler savurdu; Gerekirse eyleme geçeriz

ABONE OL
28 Ekim 2019 10:07
Dumont, Türkiye’ye tehditler savurdu;  Gerekirse eyleme geçeriz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçisi Isabelle Dumont, “Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını, herhangi bir Fransız şirketten dolayı değil, Kıbrıs’ın egemenliği önemli olduğu için destekliyor ve eyleme geçmemiz gerekirse, geçeceğiz” dedi.
Alithia, Dumont’un Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği röportajı, “Fransız Büyükelçi Kıbrıs’ın
Egemenliğinin Korunması Konusunda: Eyleme Geçmemiz Gerekirse, Geçeceğiz” başlığıyla aktardı.
Habere göre, Dumont, Fransa’nın bir AB üyesi ülke olarak Güney Kıbrıs’ın “egemenliğini”, herhangi bir Fransız şirketi nedeniyle değil, AB üyesi bir ülkenin egemenliğinin ve uluslararası hukukun savunulması gerektiğine inandığı için savunduğunu söyledi.
TOTAL’ın Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) bulunuyor olmasını ise şu sözlerle değerlendirdi:
“Sıkı temas içerisinde olduğumuz özel bir şirkettir. Yaptığı siyasi bir prosedür değil, çalışmadır. Bu konuyu nasıl yönettiğimize dair siyasi vizyon, Kıbrıs’ın egemenliğinin, gerekmesi halinde eyleme geçeceğimiz kadar önemli olduğu ilkesiyle alakalıdır.”
“Türk savaş gemileri, geçmişte İtalyan ENI şirketi örneğinde olduğu gibi, TOTAL’in Kıbrıs MEB’inde çalışmasını engellemesi halinde Fransa nasıl hareket edecek?” sorusu yöneltilen Dumont, buna karşılık “Bunu, olduğu zaman tartışacağız” ifadesini kullandı.
Fransa da dahil olmak üzere uluslararası toplumun çağrılarına rağmen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdürüyor olmasını yorumlaması istendiğinde, AB Dış Konular Konseyi’nin Avrupa Konseyi tarafından da benimsenen son kararlarını hatırlatan Dumont, “Fransa bu konuda Kıbrıs’ı destekleyerek AB’de önemli rol oynadı. Deniz Kuvvetlerimizin bölgede bulunması ve ortak tatbikatlarımız da dahil, Kıbrıs’a büyük bir dayanışma gösterdik” dedi.
Fransa ile Güney Kıbrıs’ın, kısa süre önce icra ettikleri ortak askerî tatbikat ışığı altında, iki ülke arasındaki savunma ve diğer alanlardaki işbirliği sorusuna karşılık Dumont, “Yakın zamanda Kıbrıs MEB’inde düzenlenen ortak tatbikatta gördüğümüz gibi, savunma alanında çok güçlü bir işbirliğimiz var. Buna ilaveten karşılıklı askerî personel ziyaretleri yapılıyor. İnsanlar birbirlerini tanıdığı ve birlikte çalışabildiği için bu çok önemlidir” ifadesini kullandı.
Fransa’nın, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın bazı bölge ülkeleriyle üçlü işbirliklerinden birine katılma perspektifi sorulduğunda “Kıbrıs, bölge ülkeleriyle her ne yaparsa iyi ve önemlidir” diyen Dumont şöyle devam etti:
“Kıbrıs bu açıdan çok mükemmel bir diplomatik iş yapıyor. Bunlara (işbirliklerine) katılmaya açığız. Bu tür görüşmeler sonuca yönelik olmalıdır ve Kıbrıslı meslektaşlarımızın vizyonu da budur. Kıbrıs bize iyi bir bölge algısı verebileceği nettir, dolayısıyla bizim için çok değerli bir ortaktır.”
Isabelle Dumont, ülkesinin, BM himayesindeki Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının yeniden başlamasına destek verdiğini belirterek, müdahil bütün tarafların gerekli siyasi iradeyi göstermesi gerektiğini ve Fransa yardımcı olabilecek ise prosedüre destek vermeye hazır olduğunu belirterek şunları söyledi:
“BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesiyiz , (prosedürde) sonuç olması bizim için önemli. Genel Sekreter danışmanı Sayın Lute tarafından yapılan çalışmaya destek veriyoruz. Bize göre, istikrarı koruyarak çok önemli bir rol oynamakta olan Kıbrıs’taki Barış Gücü’ne de çok güçlü destek veriyoruz.”
Gazete, Dumont’un son olarak iki bölgeli, iki toplu federasyona destek belirttiğini ve “sonuç olabilmesi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşebilmesi için, Genel Sekreter’in de işaret ettiği gibi, bütün taraflarda siyasi irade olması çok gereklidir. Fransa prosedürde kendi rolünü oynamaya hazırdır” dediğini yazdı.
Fileleftheros röportajı “Paris Mesaj Gönderdi… Fransız Büyükelçi: Kıbrıs’ın Egemenliği, Gerekmesi Halinde Eyleme Geçeceğimiz Kadar Önemlidir” başlığıyla aktardı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.