* Türkiye Başbakanı Menderes’i öldürmek için yanıp tutuştum, planlar yaptım. Menderes’i öldürmeyi kafama koymuştum. Ama sonra Menderes’i Avrupa’da öldürmeyi erteledim. Bir anda Türkler çok haklı bir konuma gelirlerdi
* Kavgacı, bize kök söktüren, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu vardı. Birleşmiş Milletler’de ve diplomatik pazarlıklarda hep Kıbrıs Rumları aleyhine çalıştı. Enosis’i önlemek amacıyla gerçekleşen Zürih ve Londra Antlaşmaları’nın perde arkasında hep bu Zorlu vardı
y 1958’de Menderes ile Zorlu’yu Atina ziyaretlerinde EOKA olarak vurmayı kararlaştırdık. Ben vuracaktım. Zaten benden başkası bunu yapamazdı. Atina’da köprübaşlarını tuttuk. Karamanlis’in gizli servisi, “Bir halt karıştırırsanız ayaklarınızı kırarız” diye bizi sertçe uyardılar, biz de vazgeçtik
y Daha sonra Türkiye’de ordu ihtilal yaptı ve Menderes ile Zorlu’yu astılar. O zaman biz şampanya patlattık. Hiç zahmet etmeyip bize verselerdi, EOKA olarak ne güzel asardık. Hele o Dışişleri Bakanı Zorlu da hevesim kaldı
1935 Lefkoşa doğumlu olan Nikos Sampson, Mağusa Rum Lisesi ve Atina Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Kıbrıs’a döndükten sonra EOKA terör örgütüne katıldı ve bu örgütün en kanlı tetikçisi oldu. EOKA’nın vurucu güç lideri olan Sampson MAHİ (Savaş) adlı gazetenin de sahibiydi.
TERÖRİZMİN SİMGESİ
EOKA lideri Albay Grivas’ın en güvendiği adamlardan biri olan Sampson, Kıbrıs’ta yüzlerce İngiliz ve Türk’ün baş katili olarak terörizmde bir simge haline geldi. 1964 yılında Küçük Kaymaklı’da pek çok Türk katletti. Sampson, 1974’te Yunan subaylarının desteği ile gerçekleşen ve binlerce masum insanın canına mal olan kanlı darbeden 5 gün sonra Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı sonrasında Güney Kıbrıs’tan kaçtı. Yargılanarak 18 yıla mahkum olan Sampson, tedavi için gönderildiği Almanya’dan da kaçarak Fransa’ya sığındı ve yılllarca sürgün yaşamı sürdürdü.
PKK DESTEKÇİSİ
Fanatik Kıbrıslılar ve Yunanlı milyarderlerce desteklenen Sampson, Ermeni ASALA teröristlerinin Türk diplomatlarına saldırma eylemlerine karıştı ve PKK’yı hararetle destekledi. Kenya’da Abdullah Öcalan tutuklanırken, silahını çekerek Öcalan’ı teslim etmek istemeyen Yunan Askeri Ataşesi (İzmir eski konsolosluk sivil görevlisi) Savaş Kalendiris, Sampson’un yetiştirdiği bir fanatikti.
Sampson 1996’da Güney Kıbrıs’a elini kolunu sallayarak geri döndü ve gazetesi MAHİ’nin başına yeniden geçti, yine iflah olmaz bir şekilde Türkler’e saldırdı ve iki yıl sonra öldüğünde büyük bir törenle cenazesi kaldırıldı.
İTİRAFLARI
Nikos Sampson, Paris’te sürgünde gizli biçimde yaşarken 1987 yılı Mayıs ayında Andreas Papandreu Hükümeti’nin görevlendirdiği Kıbrıs Darbesi konulu Parlamento Soruşturma Komisyonu’na sunmak üzere savunma niteliğinde, sorulu-yanıtlı anılarını 500 sayfa olarak hazırladı. Papandreu’nun daha sonra bilinmeyen nedenlerle komisyonu lağvetmesi üzerine, Sampson’un anılarını yayınlamasına Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da sansür kondu. Haftalık Kirigas gazetesi muhabiri Yorgo İlliyadis anıların ancak 20 sayfasını yayınlayabildi. Sampson sansürü delebilmek için anılarını çoğaltarak Filistinli ve Ermeni gazetecilere dağıttı.
MENDERES’İ ÖLDÜRMEYİ KAFAMA KOYDUM”
Sampson kaleme aldığı anılarında kendisine soruyor; “ Türk öldürdün mü?”. Verdiği yanıt ise şöyle; “Ben kumandandım. Çatışmalarda adam öldürme emrini hep ben verdim. Türklerin çok canını acıttım. Türkiye’nin liderlerini öldürmeyi çok istedim. Örneğin Menderes’i öldürmek için yanıp tutuştum, planlar yaptım. Türkler, Yunan ordusunun Anadolu’ya gittiği günlerde , bizim kökümüzü orada kıtır kıtır kesmişti. Menderes’i öldürmeyi kafama koymuştum. Ama sonra Menderes’i Avrupa’da öldürmeyi erteledim. Bir anda Türkler çok haklı bir konuma gelirlerdi.”
“ZORLU’YU DA ÖLDÜRECEKTİK”
Samson, kendisine sorduğu “Suikast planımız öğrenildi, peki sonra” sorusuna da şu yanıtı verir; “Kavgacı, bize kök söktüren, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu vardı. Birleşmiş Milletler’de filan veya diplomatik pazarlıklarda hep Kıbrıs Rumları aleyhine fırıldak çevirdi. 1959’da Kıbrıs’ı bağımsızlaştırmak ve Enosis’i önlemek amacıyla gerçekleşen Zürih ve Londra Antlaşmaları’nın perde arkasında hep bu Zorlu vardı. 1958’de Menderes ile Zorlu’yu Atina ziyaretlerinde EOKA olarak vurmayı kararlaştırdık. Ben vuracaktım. Zaten benden başkası bunu yapamazdı. Atina’da köprübaşlarını tuttuk. İngilizler öğrendi ne yazık ki. Hemen Karamanlis’in gizli servisi, ‘Bir halt karıştırırsanız ayaklarınızı kırarız’ diye bizi sertçe uyardılar, biz de vazgeçtik.”
“ŞAMPANYA PATLATTIK”
Sampson “sonra ne oldu” sorusunu ise şöyle yanıtlar; “Ordu ihtilal yaptı ve Menderes ile Zorlu’yu astılar. O zaman biz şampanya patlattık. Hiç zahmet etmeyip bize verselerdi, EOKA olarak ne güzel asardık.. Hele o Dışişleri Bakanı Zorlu da hevesim kaldı.”
GÜNDEM
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.