DOLAR 32,5780 0.16%
EURO 34,9042 0.64%
ALTIN 2.431,55-0,04
BITCOIN 21635690,86%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

EOKA’cı Sampson; “Bazı Türkleri satın aldık”

EOKA’cı Sampson; “Bazı Türkleri satın aldık”

ABONE OL
18 Eylül 2017 07:32
EOKA’cı Sampson; “Bazı Türkleri satın aldık”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EOKA terör örgütünün en kanlı tetikçilerinden ve “Kıbrıs Rumlarını Koruma Teşkilatı” (OPEK) başkanı ve 15 Temmuz 1974 darbesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” yapılan Nikos Sampson’un, dönemin Yunanistan Başbakanı Papandreu’ya yazmış olduğu 5 Aralık, 1964 tarihli mektup ortaya çıktı.
İŞTE O MEKTUP
Sampson, 5 Aralık 1964 tarihli mektubunda dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Averof ile yaptığı görüşmeyi ve OPEK’in kuruluşunu şöyle anlatır;
“1960 yılında Dışişleri Bakanı Averof’u ziyaret ederek kendisinden silah ve yardım istedim. Maksadım Kıbrıs’ta bir teşkilat kurmaktı. Teşkilat bir yandan Enosis için mücadele edecek ve bir yandan da Rauf Denktaş’ın kurduğu TMT’ye karşı Rumları koruyacaktı. Averof beni dikkatle dinledi. Bana kelimesi kelimesine şöyle dedi;
‘Haklısın bay Sampson, böyle bir teşkilat kurulmalıdır. Fakat beni dinle; Yunanistan hiç değilse şimdilik herhangi bir uluslararası yanlış anlayışa meydan vermemek için yalnız Başpiskopos Makarios’a silah verebilir ve vermektedir. Size para vereceğiz. Bu para ile her nerede bulursanız silah satın alabilir ve bana bahsettiğiniz teşkilatı silahlandırabilirsiniz.’
Averof çok geçmeden bana 5 bin Sterlin para verdi. Derhal Kıbrıs’a dönerek OPEK’i kurdum. Çok kısa zaman içinde OPEK Kıbrıs’a yayıldı.
PARA NASIL HARCANDI?
Sampson, aynı mektubunda Averof’tan aldığı paranın nasıl harcandığının ayrıntılarını da verir;
1-Türk casus satın alınması için para ödendi. Bu Türk casuslar TMT hakkında bize tam bilgi getiriyorlardı. Türk casuslardan aldığımız makbuzlar halen yanımızdadır.
2-OPEK’e bağlı bir Türk gizli teşkilatı kuruldu. Bu teşkilat TMT’ye karşı olup Türk-Rum işbirliğine taraftardı.
3-Türkçe beyannameler bastırılarak Türk casuslar eliyle Türk semtlerinde ve köylerinde dağıtıldı.
4-Telsiz cihazları, daktilo ve teksir makineleri satın alındı. Bunlar teşkilat mensuplarına ve bizimle işbirliği yapan Türklere verildi.
5- Beyrut ve İtalya ile dış ülkelerden ve İngiliz askerlerinden silah satın alındı.
6-Lefkoşa varoşlarından Strovolo’da otomatik silah üretecek bir fabrika kuruldu.
7- Strovolo-Tseri bölgesinde 600 kişilik bir kamp kuruldu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.