DOLAR 32,4989 0.15%
EURO 34,8127 0.25%
ALTIN 2.488,761,09
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

EOKA’cı Sampson;   Türk casusları parayla satın aldık

EOKA’cı Sampson; Türk casusları parayla satın aldık

ABONE OL
21 Şubat 2018 18:02
EOKA’cı Sampson;   Türk casusları parayla satın aldık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sampson: Türk casus satın alınması için para ödendi. Bu Türk casuslar TMT hakkında bize tam bilgi getiriyorlardı. Türk casuslardan aldığımız makbuzlar halen yanımızdadır

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan hemen sonra Kıbrıs Türk halkını imha etmek için hazırlanan Akritas Planı çerçevesinde oluşturulan Akritas Teşkilatı’nda istihbarat, karşı-propaganda ve beşinci kol faaliyetlerini yürütmekle görevlendirilen Nikos Sampson, 1960 yılının ilk günlerinde , Atina’da Yunan Dışişleri Bakanı Averof2u ziyaret eder. Yapılan görüşmede OPEK’in ( Kıbrıs Rumlarını Koruma Teşkilatı) adlı bir yer altı örgütün kurulması kararlaştırılır.
Sampson yıllar sonra yayınladığı anılarında , Yunan Başbakanı Papandreu’ya gönderdiği 5 Aralık 1964 tarihli mektubuna da yer verir.
İŞTE O MEKTUP
1960 yılında zamanın Dışişleri Bakanı Averof’u ziyaret ederek kendisinden silah ve sair yardım istedim. Maksadım Kıbrıs’ta bir teşkilat kurmaktı. Teşkilat bir yandan ENOSİS için mücadele edecek, bir yandan da Rauf Denktaş’ın kurduğu TMT teşkilatına karşı Rumları koruyacaktı. Averof beni dikkatle dinledi. Meselenin ciddiyetini derhal kavramıştı. Bana kelimesi kelimesine şöyle dedi;
“Haklısın bay Sampson, böyle bir teşkilat kurulmalıdır. Fakat beni dinle. Yunanistan hiç değilse şimdilik herhangi bir uluslararası yanlış anlayışa meydan vermemek için yalnız Başpiskopos Makarios’a silah verebilir ve vermektedir. Size para vereceğiz. Bu para ile nerede bulursanız silah alabilir ve bana bahsettiğiniz teşkilatı silahlandırabilirsiniz.”
Averof çok geçmeden bana 5 bin sterlin kağıt para verdi. Derhal Kıbrıs’a dönerek OPEK’i kurdum. Çok kısa zaman içinde OPEK bütün Kıbrıs’a yayıldı. Köy ve kasabalarda duvarlara yazılan parolaları ve dağıtılan beyannameleri ile OPEK’in varlığını herkes, bilhassa Türkler öğrenmişti. Kıbrıs Rumlarının moralini yükseltmek ve kendilerini aydınlatmak için beyannameler dağıtılıyordu. Beyannamelerin altında OPEK başkanı olarak Promitheus imzası vardı. Bu bendim.
Yunan hükümetinin Averof eliyle OPEK’in idamesi için vermiş olduğu para aşağıda belirtildiği şekilde harcanmıştır;
1-Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden, dış ülkelerden ve Kıbrıs’taki İngiliz askerlerinden silah satın alındı.
2-Lefkoşa varoşlarından Strovola’da otomatik silah imal edecek bir fabrika kuruldu.
3-Türk casus satın alınması için para ödendi. Bu Türk casuslar TMT hakkında bize tam bilgi getiriyorlardı. Türk casuslardan aldığımız makbuzlar halen yanımızdadır.
4-OPEK’e bağlı bir Türk gizli teşkilatı kuruldu. Bu teşkilat TMT’ye karşı ve Türk-Rum işbirliğine taraftardı.
5- Türkçe beyannameler bastırılarak Türk casuslar eliyle Türk semtlerinde ve köylerinde dağıtıldı.
6- Telsiz cihazları, daktilo ve teksir makineleri alındı. Bunlar teşkilat mensuplarına ve bizimle işbirliği yapan Türklere verildi.
7-İngiliz üsleri hakkında bize bilgi verecek İngilizler satın alındı.
8-İngilizlere ve Türklere ait gizli vesikalar satın alındı.
9- OPEK’in fakir üyelerinin ailelerine yardım yapıldı.
10- Enosis için toplantılar ve nümayişler düzenledi.
11-Strovola-Tseri bölgesinde 600 kişilik bir kamp kuruldu.
12-kamp için gerekli bütün tahsisat yapıldı ve kamp idame ettirildi.
13-Bir komando birliği kuruldu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.