DOLAR 32,5262 0.03%
EURO 34,8665 0.53%
ALTIN 2.428,75-0,16
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erdoğan:Hatay depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehir durumunda

Erdoğan:Hatay depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehir durumunda

ABONE OL
20 Şubat 2023 21:15
Erdoğan:Hatay depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehir durumunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Eğer kentsel dönüşüm noktasında adımlar atıyorsak vatandaşlarımız da bize bu konuda yardımcısı olsun. Süratle biz inşaatlarımıza başlayalım.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Hatay’ın depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehir durumunda olduğunu söyledi.

Hatay’da enkaz haline gelen 6 bin 251 binanın altından 17 bin 436 bin vatandaşın cenazesinin çıkartılıp defnedildiğini belirten Erdoğan, “Hatay’da yaralı sayımız 30 bini geçti. Yıkılanlar yanında acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayımız 34 binin, buradaki bağımsız bölüm sayımız 134 binin üzerindedir. Bir başka ifadeyle Hatay’daki yapıların üçte birine yakını oturulamaz hale gelmiştir.” diye konuştu.

Erdoğan, şimdiye kadar Hatay’da 75 bin arama kurtarma ve destek personeli görevlendirildiğini, kurulan 40 bin çadırda 180 bin depremzedenin hayatını sürdürdüğünü belirterek, “Dağıtımını yaptığımız 20 bin çuval kömür ve 21 bin çuval odun ile ısınma sıkıntısının aşılmasına katkıda bulunduk.” diye konuştu.

Katar’dan gelmekte olan konteynerlerin İskenderun Limanı’na indirileceğini, bunların önemli bir kısmını Hatay bölgesinde kurmayı planladıklarını bildiren Erdoğan, “Enkazlar kaldırıldıkça elektrik, doğal gaz ve su konusundaki sorunlar çözülmekte. Muhtarlarımıza konteynerler noktasındaki desteğimizi vererek o sorunlarımızı inşallah çözmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

-“Bu senin işin değil. Anlamazsın bu işlerden”

Hatay Havalimanının hasar gören pistinin ve bağlı yollarının onarılmasıyla havalimanının bir hafta içerisinde uçuşlara açıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Buna rağmen ana muhalefetin başındaki zat, Hatay Havalimanını da kendi belediyelerinin imar ettiğini, onardığını, bu tür yalanları söylemeye devam ediyor. Haddini bil. Bu senin işin değil. Anlamazsın bu işlerden. Bugüne kadar hep sustum, sustum, sustum. Bulunduğum makam beni susmaya icbar etti. Dürüst ol, bir gün de dürüst olduğunu görelim ama maalesef böyle bir dürüstlük yok. Bizzat Hatay’a geldiğim gün Genel Başkan Vekilimi oraya gönderdim. Yerinde git, gör dedim. Zira oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı. Ne olduğunu, ne bittiğini de biliyor. Belediyenin gelip orayı imar etmesi diye bir şeyi söz konusu değil ama yalan bunlarda diz boyu. İstanbul Havalimanı ortaklarından Kalyon İnşaat orayı beş günde yaptı ve milletimize teslim etti. Ama bunlarda doğruluk yok, dürüstlük maalesef yok.”

-“Sıfırdan yeni bir Antakya’yı inşa edeceğiz”

Depremde en büyük yıkımların yaşandığı Antakya, Kırıkhan, İskenderun, Samandağ, Arsuz, Reyhanlı ve Defne ilçeleri başta olmak üzere Hatay’ın tamamını ayağa kaldıracak çalışmalara başladıklarını bildiren Erdoğan, “Bugün Devlet Bey’le de arabada onu konuşuyorduk. Biz buraları bir defa sıfırdan yapacağız. Güçlendirme yapalım, şöyle yapalım, böyle yapalım yok. Sıfırdan yeni bir Antakya’yı inşa edeceğiz, Arsuz’u yeniden inşa edeceğiz, İskenderun’u yeniden inşa edeceğiz. Bütün tahrip olmuş, harap olmuş yerleri sıfırdan inşa etmek suretiyle bütün vatandaşlarımızın gönül huzuru içerisinde buraya yerleşmelerini sağlayacağız. Asgari bize bir yıl müsaade. Şu an itibarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çalışmalarına başladı, bütün plan, proje çalışmaları hızla devam ediyor. Zemin etütleri hızla devam ediyor. Bütün bunlarla beraber de adımları atacağız.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek olmak için 2 bin 300 ton yem ve 150 hayvan çadırını çiftçilere dağıttıklarını da duyurdu.

-“Afet planlarını son tecrübeler ışında gözden geçiriyoruz”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “şahsi meselem” diyerek kısa bir ayrılığın ardından Türkiye’ye katılmasının alt yapısını hazırladığı Hatay’ın Anadolu coğrafyasındaki farklı medeniyetlerin birikimlerini yaşatan bir şehir olduğunu dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hristiyanlığın bilinen ilk kilisesinden binlerce yıllık havralara ve Anadolu’daki ilk İslam mabedi Habib-i Neccar Camii’ne kadar pek çok değer bu topraklarda yan yana günümüze kadar yaşamayı başarmıştır. Hatay için hemen şimdi diyerek başlattığımız acil eylem planımız çerçevesinde Hatay’ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay Meclis Binamız başta olmak üzere yıkılan medeniyet değerlerimizi aslına uygun şekilde tekrar yapacak, zarar görenleri de restore edeceğiz. İnsan iradesini aşan engeller haricinde depremle ilgili tüm eksiklikleri, aksaklıkları en küçük detaylarına kadar belirledik ve bundan sonra tekerrür etmemesi için beşer planında elimizden ne geliyorsa bunları yapacağız. Bunun için deprem riski yüksek olanlar öncelikli olmak üzere 81 ilimizin tamamı için hazırladığımız afet planlarını son tecrübeler ışında gözden geçiriyor ve güçlendiriyoruz. Tabii bir de şu var; coğrafya kaderdir tespitini, coğrafyamızın avantajlarını kullanarak zorluklarıyla daha etkili şekilde baş edecek hazırlıkları yapma olarak yorumlayıp çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.”

Doğal afetlerin yanında devlet ve millet olarak her türlü tehdidi birer risk kabul ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Mevcut afet ve kriz yönetim sistemimizi tabi, siyasi, ekonomik, sosyal her türlü riske ve tehdide karşı insanlarımızın maddi ve manevi tüm mağduriyetlerinin önüne geçecek bir yapıya kavuşturmayı planlıyoruz. Depremle ilgili acil hususları geride bıraktıktan sonra bu meseleyi öncelikli gündemimiz olarak ele alacak ve gereken adımları atacağız. Bu çerçevede bazı mekanizmaları şimdiden işletmeye başladık. İstanbul’da rahmetli Kadir Topbaş döneminde tamamlanan ancak daha sonra uygulamaya geçirilmeyen Deprem Acil Eylem Planını Valiliğimiz vasıtasıyla yürürlüğe soktuk. İlk etapta riskli olarak belirlenen 128 okulumuzdan 109’unun yıkılıp yeniden yapılması, diğerlerinin güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Bu okullardan 93’ü farklı yerlere nakledilerek hemen boşaltıldı.”

-“Omuz omuza verecek sıkıntılı günleri geride bırakacağız”

Erdoğan, depreme ve diğer afetlere karşı mukavemeti düşük yapı stokunu hızlı dönüştürmek için yürüttükleri çalışmalarda kendilerine vakit kaybettiren hatta engel çıkartan hususları hızla bertaraf etmekte kararlı olduklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Burada benim bir ricam var o da şu; kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Eğer kentsel dönüşüm noktasında adımlar atıyorsak vatandaşlarımız da bize bu konuda yardımcısı olsun. Süratle biz inşaatlarımıza başlayalım. Hukuki süreçleri hızlandırma yanında kimi siyasi, kimi ticari kaygılarla kentsel dönüşüm planlarını engelleyen ve geciktiren herkesi milletimizle paylaşacağız. İskenderun’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını kampanyalarla, davalarla engelleyenlerin bugün yol açtığı felaket herkese ibret teşkil etmiştir ve etmelidir. İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerimizde de benzer sorunlar yaşandığını biliyoruz. Kimi ideolojik saplantılarla kimi basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının artık son bulmasını bekliyoruz. Devletimizin tüm kurumlarıyla milletimizin de 85 milyon tek yürek olarak ülkemizin kriz ve afetle mücadele kapasitesini artıracak çalışmalarda yerini alacağına inanıyoruz.”

Deprem bölgesindeki enkaz atıklarını çevreye zarar vermeyecek, topografyası ve jeolojisi uygun alanlara taşıyarak burada ayırma ve tasnif işlemlerine tabi tutacaklarına değinen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kullanılabilecek tüm unsurlar ayrıştırıldıktan sonra beton ve tuğla atıklarını da yeni inşa edeceğimiz yerlerdeki uygun çalışmalarda dolgu malzemesi olarak kullanacağız. Böylece hem atıkları değerlendiren hem çevreyi koruyan bir sistemle enkazları ortadan kaldırmış olacağız. Devlet-millet omuz omuza verecek, bu sıkıntılı günleri kısa sürede geride bırakacağız. Asrın Felaketinin üstesinden 85 milyon olarak, asrın dayanışmasını sergileyerek yine hep birlikte geleceğiz.”

Erdoğan konuşmasını, “Hatay’ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara lütfen iltifat etmeyin. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye evelallah kimsenin gücü yetmez. Bunu böyle bilmenizde fayda var.” sözleriyle tamamladı.

-Ziyaretten notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’da, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Mor İğnatius II. Efrem Kerim, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, Metropolit Joseph Bali, Rahip Haitham Bahhu ve Ghassan Al Chami ile görüşen Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile arama kurtarma çalışmalarında görev alan ekiplerle bir araya gelen Erdoğan, ekip üyelerine teşekkürlerini iletti.

Erdoğan’ın Hatay ziyaretinde, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ile Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da yer aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.