NACAK GAZETESİ- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşunun tanıklarından üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, o zamanki şartların kendilerini devlet kurmaya mecbur bıraktığını belirterek, ana vatan Türkiye ile bu devletin dış dünyaya anlatılmasının ve kabullendirilmesinin zamanının geldiğini söyledi.
Eroğlu, “Kıbrıs’ta ilk EOKA bombası patlatıldığında lise öğrencisiydim. 1963 olaylarında tıp fakültesinden mezun olmuş genç bir doktordum. O günden beri Kıbrıs sorunu içerisinde mücahit doktor, politikacı, milletvekili, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak bulunmuş bir arkadaşınızım.” dedi.
KKTC’nin kurulduğu 1983 yılının 14 Kasım gecesini de anlatan Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanlığı mekanında rahmetli Denktaş bizi topladığında heyecanla yemeğin neden verildiğini merak ettik. O gece Rahmetli Cumhurbaşkanımız ‘5 dakika bana müsaade.’ dedi ve ayrıldı. Telefon görüşmesini yaptıktan sonra ‘size müjde, yarın Kıbrıs Cumhuriyetini ilan ediyoruz.’ dedi. Ulusal Birlik Partisinin milletvekilleri olarak heyecanla, coşkuyla bu güzel sözleri karşıladık. Çok mutlu olduk. Biz de gururla bu bağımsızlık bildirisini imzaladık, ertesi gün de gelip mecliste karar okunduktan sonra heyecanla ellerimizi kaldırarak kararı onaylamış olduk. O günden bugüne Kıbrıs Türk halkı çok büyük zorluklar içinde yaşamıştır. Ben mücahit doktor olarak 1963’ün aralık ayından 1969 yılına kadar Mağusa Mehmetcik Serdarlı Sancaktarlıklarda görev yaptım. 1969’da terhis olduktan sonra cephe gerisinde kendimi doktor olarak buldum ve savaşın gerçek yüzünü gördüm. Tanıdığımız birçok insan şehit olmuştur, yaralanmıştır, yaralarını sarmışızdır. Hatta kan ihtiyacı olduğunda kendi kanımızı vererek yaralıyı hayata kavuşturmuşuzdur. O günlerden gelen bir kişi olarak tabii ki KKTC’nin kuruluşunu heyecanla karşıladım ve bu devletin yaşatılması gereğine inanan bir kişiyim.”
KKTC’nin başbakanlığını ve cumhurbaşkanlığını yapmış bir kişi olarak Kıbrıs sorununda bugün gelinen noktada Rum uyuşmazlığının yıllardır devam ettiğine işaret eden Eroğlu, bir politika değişikliğine geçme zamanının geldiğini, kurulmuş olan devleti yaşatma kararlılığının dünyaya anlatılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Eroğlu, Rum tarafının, çeşitli ayak oyunlarıyla Kıbrıs Türk tarafını masada tutma gayretini artık herkesin gördüğüne işaret ederek, “Arkadaşlarımızın da artık bu gerçeği görerek yeni bir politikayla müzakere masasına oturmaları gerekir diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Rumların müzakere masasında bir devlet olarak oturduğunu ve bu devletin devamlılığı için Kıbrıs Türk tarafını da müzakere masasında tuttuğunu vurgulayan Eroğlu, Rumların Kıbrıs Türk halkını kendilerine ortak etme düşüncesinden uzak olduğunu söyledi. Eroğlu, bu nedenle artık Kıbrıs Türk halkının da bütün siyasilerin de devam ettikleri politikada bir değişikliğe gitmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Derviş Eroğlu, KKTC’nin Türkiye ile istişare içinde kurulmuş bir devlet olduğunu belirterek, “Şartlar bizi bir devlet kurmaya mecbur etti. Bizim bu devlete sahip çıkmamızın ve ana vatan Türkiye ile birlikte bu devleti dış dünyaya anlatmamızın, kabullendirmemizin zamanı geldi. Ana vatan Türkiye’siz bu konuda karar vermenin kolay olmayacağını Kıbrıs Türkü olarak biliyoruz. Dolayısıyla ana vatan Türkiye ile iş birliği içerisinde KKTC ilan edilmişti. Bugün de Türkiye ile birlikte bu devleti yaşatıyoruz, yaşatma gayretimizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
GÜNDEM
18 Kasım 2024SPOR
18 Kasım 2024GÜNDEM
18 Kasım 2024SPOR
18 Kasım 2024SPOR
18 Kasım 2024GÜNDEM
18 Kasım 2024GÜNDEM
18 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.