DOLAR 32,3660 0.11%
EURO 35,0553 -0.15%
ALTIN 2.321,630,12
BITCOIN 22927182,85%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ethem DURAK;    Lambu ve köyden kaçış (7)

Ethem DURAK; Lambu ve köyden kaçış (7)

ABONE OL
28 Aralık 2018 10:49
Ethem DURAK;    Lambu ve köyden kaçış (7)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Neden sonra babam geldi, sokak kapıdan girer girmez “Ethem nerede?” diye kükredi. Alçak fakat sert bir sesle sordu. Anne, Emine odama koştu. Hareketsiz yatakta yattım. Emine yanıma kadar yaklaştı, horlar gibi yaptım. Emine geri döndü, anneme “Horluyor, uyuyor” dedi.
Anam, babama döndü..
-Ethem, yatağında uyuyor, horluyor, hayrola?
Babam ses çıkarmadan odasına geçti. Ertesi gün, babam işten döner dönmez “Akşam nerede idin?” diye sordu.
“Bir yere gitmedim, yorgundum, erken yattım” dedim. “Demek artık erken yatıyorsun, nöbeti kim tuttu?” dedi.
“İsmet’le Emine” dedim. “İşini, kızlara, kadınlara bırakma oğlum” dedi. Bu sözler bana şamar gibi geldi. Başımı öne eğdim, yürüdüm gittim..
Emine yanıma geldi, “İlk akşam uyudun, biz yatınca sen nöbet tutun, sabaha kadar nöbet tuttun, niye yalan söyledin” dedi. “Sen karışma” dedim.
Emine sustu, başını, yana sağa sola sallayarak yürüdü gitti.
Uygun bir saatte, güneş battıktan sonra orta bademe tırmandım. Piyade tüfeğini çözdüm, indim .Odama geçtim, karpuz lambanın ışığında silahı inceledim. Dipçikte sadece beyaz boya ile E.39 yazıyordu. Sürgünün olduğu yerde de No 5 MK1 yazısını okudum. Demek silah sahte değil hakiki ,orijinaldi .Jangle Rifleların kopyaları da yapılmıştı, bilirsiniz. Silahı bir iki defa omuzladım, sanki benim için yapılmıştı. Omuzuma oturdu. Bizim avluda, sinemacının kullandığı bir motor vardı. Gündüzden hazırladığım graso ile tüfeği yağladım. Koyu kahverengi bir çarşaf bezine sardım ve götürüp, motor kulübesinin, bizim kör kuyu tarafındaki iki sacın arasına yerleştirdim. Orada bir şeyler olduğunu bilmeyen elini o saçların arasına imkanı yok sokmazdı. Sokamazdı, aralığın önünde acı hıyarlar ve çakır dikeni bitmişti. .Aralıkta akrep, yılan olabilirdi.

***
1961 – 62 ders yılında, Aretyu denen Bitsilya’da bir köye öğretmen oldum.
Aratyu küçük bir karma köydü. Lefkoşa’dan Trodos dağına, güneye giderken Lefkonuk ve Deftera’dan sonra idi.
11 tane öğrencim vardı. Kemal abi, Niyazi abi, kardeşi İbrahim ve küçük kardeşi terzi
Hasan’la, İzzet dayının yeminli olduğunu öğrendim.
Köylü ile iyi geçindim. Rahmetli Naim ile can ciğer arkadaş oldum. Naim o zaman lise ikinci sınıftı.
Aradan aylar geçip, ben öğretmen olunca babam beni, bizi ziyarete geldi. Oturup sohbet ederken,
“Baba, bana doğruyu söyle; baykuş öttüğü gece, Gutso’nun, Çolak’ın ahırına giden iki kişiden biri sen değil miydin?” diye sordum.
“Niye sordun, sen nerede idin” dedi. Manalı manalı yüzüme baktı.
“Ben evde idim, birileri söyledi, senle Ahmet ağabeyim Rumları dinlemeye gitmişsiniz” dedim.
“Hayır öyle bir şey olmadı” dedi. “Baba, ben, gözümle gördüm” deyince babam “ sen hayal görmüşsün oğlum” dedi.
“Yaa damdan aşağı düşen adam, Yanni Babagosta” dedim. Babam “Sen, bunlarla uğraşma, hayal gördün, bu konuyu kapatsak ve unutsak iyi olur” dedi. “Baba, Yanni’nin tüfeği, piyadesi motor evinin kör kuyuya bakan yanında aralıktadır” dedim. Babam da “Onu çoktan oradan aldık oğlum” dedi.
Babamın boynuna sarıldım, ağlıyordum, o da ağlıyordu. Döndü beni öptü, öptü. Babamın beni, ne kadar çok sevdiğini o gün anladım ve yaşadıklarımdan, gördüklerimden, emin oldum. Bir kere daha konuyu açmadım.

1962-632de Öğretmen Koleji’ne girdim.
Ayda 10 KL harçlık alacak, okuyacaktım. Rahmetli Servet ninemin, büyük ninemin yanında kalacak hem ben sıtır olacak hem de büyük nineme can yoldaşı olup, maddi yardım yapacaktım.

***
Ekim 1962 idi. Babamdan, annemden mektup aldım. Babam yarım yamalak anlattı. Lambu’nun evde olmadığı bir gece şafak sökene kadar, Gosta’nın harup ağacı altında faaliyet durmadı. Oradaki gübre yığının altından en az on katır arabası yükü cephane çıkarılmış.
Orada evi yaparken bir kireç kuyusu vardı.
***
Kireç Calsium Karbonattan yapılır. Kireç taşı Calsium Carbonat ısıtılırsa 340 C de Carbon dioxıt kaybeder Calsium Oxide olur. Calsium Oxide sönmemiş kireç, su ile muamele edilirse emdiği ısıyı geri verir; Calsium Hydroxide döner. Calsium Hydroxsit ince kumla karıştırılırsa harç elde edilir. Yapı taşlarının arasında kullanılır. Calsium Hydrosit havadan Carbon Dioxidi emer kalker olur. Kayalaşır, sertleşir. Binanın, yapının yapıldığı taşları bir birine bağlar.
***
Ev yapılırken açılan o kireç kuyusunu Gosta silahları ,cephaneyi gömmek için kullanmış, üstüne de hayvanlarının gübresini dökmüştü.
Ertesi gün, çocuklar Lambu’nun eve gelmediğini fark etmiş, gidip kuyuyu görmek istemişler.
Hasan, incirin yanındaki yalakta bir tabanca bulmuş. TT Takarev. Şarjöründe 8 tane 7.62 x25 mm mermi vardı. Herhalde nöbetçilerden biri unutmuş olacak. O silah bulununca çocuklar kuyuyu araştırmaya karar vermiş. İsmet ,Fatma, Sonay üçü iple Hasan’la, Emiri kuyuya indirmiş. Kuyu bir odanın yarısı kadar vardı. Bez artıkları tahta artıkları arasında, bucakta bir SVT 40 yarı otomatik Rus tüfeği, iki pimleri çıkarılmış Rus el bombası, tozların ,toprakların arsında da çeşit boyda silah mermisi ile yeni mumlu kağıda sarılı bir Makarof 9 x 18 mm tabanca bulmuş. Bulunan mermiler arasında 11 tanesi 7.63 x 57 mm SVT 40 fişengi, 3 tane 9 x 18 mm Makarov mermisi, 7 tanesi 9 x 19 mm mermi. 5 tane de 7. 63 x 18 mm mermi varmış. Mektubu Azmi amcam getirmişti.
Babam işlerin kötüye gittiğini Rum bakkalların ,Türk köylülere yiyecek satmadığını, ekmek yapmak için bile un bulmakta zorlandıkların yazıyordu. (Devam Edecek)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.