DOLAR 32,3737 0.16%
EURO 34,9798 -0.27%
ALTIN 2.324,370,22
BITCOIN 2272768-0,00%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ethem DURAK  Taşkent Köyünde  (7)

Ethem DURAK Taşkent Köyünde (7)

ABONE OL
15 Ocak 2019 17:19
Ethem DURAK  Taşkent Köyünde  (7)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güneşli günlerde mermi ve bombaların serilip, kurutulması gerektiğine Durmuş Efendi’yi ikna ettim. Bazı bomba ve mermiler, aralarından su akacak kadar nemli idiler. Bir çoğu da paslanmıştı. Onları Durmuş Efendi’ye gösterdim, imana geldi.
Sadi bir gün, paslanan mermilerin çekirdeklerini çıkarıp, kapsül ve barutunu değişmeyi teklif etti. Üç tane 7.62 x 51 mm piyade mermisini açmasına müsaade ettim. Mermiler, yenilendikten sonra denemek gerekti. Durmuş Efendi nor diyor; peynir demiyordu.
Karar verdik. Sadi ile Latif Tatlısu’ya gidecek, kayıtsız olan ve Aydın’nın kullandığı cangle riflela ovada mermileri deneyeceklerdi. Mustafa Dayı’ya haber verdik. Ricayı kabul etti.
Aydın, Latif ve Sadi ovada mermileri denediler. 500 adımda bir varil kapağını üç mermide delmiş, ağaç köküne , harup sapına üç santim gömülmüştü. Deneme başarılı oldu…
Emir geldi, gerek görülen eski mermiler usule göre yenilenecekti. Tarifi de yapılıyordu. Sadi herşeyi, dediğim gibi iyi ayarlamıştı.
Elimizde artık kalan, 7.62 x 39 mm iki kasa Kaleşnikof mermilerinin barut ve çekirdeklerini hatta kapsüllerini bile kullanma imkanı çıktı.
Küçük bir atölye kuruldu. Sadi, iki arkadaşla mermi yenileme işi ile görevlendirildi. Sadi, Tatlısu’ya giderek oradaki adamları da eğitti.
Kısa zamanda Taşkent’te bin beş yüzün üstünde mermi tazelendi, yenilendi. Çıkan çok nemli barutu, kapsülleri fırında fırınladıktan, bazılarını da güneşte kuruttuktan sonra, denedik, yanma kabiliyetini ölçtük, tekrar kullandık. İyi barut, saniyede dört buçuk metre ile beş metre arasında kesintisiz yanar.
Sadi kayın pederinin evine iki fırın yapmıştı. Ekmek çörek saldıktan sonra fırın daha da iyice temizlenir ve geniş siniler içinde barut ve kapsüller hatta kovanlar bir müddet fırında bekletilirdi.
Köydeki avcılardan barut ve kapsül istedik. İzzet Dayı isminde biri bize 6,45’lik ve 5,45’lik onar kutu kapsülle, iki sadeyağı tenekesi dolusu Super ballestine barut getirdi.
İzzet Dayı iyi bir avcı idi vurduğu avları Rumlara satar, geçimini sağlardı. Hatta Kalavason Polis komutanı ile iyi ilişki kurmuştu, keklik tavşan götürür, karşılığında barut ve kapsul, boş fişenk alırdı.
6.45’lik kapsuller 7.62 x 51 mm’lik piyade fişengi için çok büyük geldi. 5.45’lik kapsüller ideal idi. Ancak, 5.45’lik kapsüllü fişekler, 7.62 x39 mm’lik fişek barutu ile doldurulduğunda sorun çıkarıyordu. Mermi iyi tutuşmaz, çekirdek, kısa düşüyordu. Durmuş Efendiden gizlin, köyün kuzey doğusundaki taş ocaklarında bir mağrada mermi denemeleri yapıyorduk.
Bir galonu iki tarafından deldik, gözenekli, üzerinde birçok delik olan bir boruyu galonun iki deliği arasına lehimledik. Galonu sabitledik. Piyade tüfeğinin çıplak namlusunu delikten içeri sokarak üç yüz metre ötedeki bir ağaca ateş ettik. Davulun tokmağının sesinden taha tok bir ses çıktı. O ses da mağara içinde boğuldu. Böylece yaptığımız mermileri denedik. Çeşidini yaptık. Çok sıkıştırdık. Barutun üstüne tapa sıkıştırdık. Olmadı, olmadı. Bir gün Helli Dayı koyun beklerken nasılsa Sadi’yi, Latif’i ve Yusuf’u deneme yaparken görmüş. Helli Dayı İngiliz zamanı, yasak zamanda araba dümeninden silah yapmış, patlayıcıları iyi bilen biri idi. Çocuklara, kullandıkları barutla kapsülün uyuşmadığını, o kapsüllerin hassas barutlar için olduğunu söyledi. Fişenke ilkin az ballestine barut koymalarını tavsiye etti.
Helli Dayının tavsiyesini ilkin fişekte denemek istedik. Beş tane AK 47 barutu ile, 5.45’ lik kapsül alan fişek doldurduk. İzzet Dayıya verdik.Gecesi İzzet Dayı “Be oğlum nasıl fişek doldurdunuz, bana beş tane tavşan kaçırttınız” dedi.
Ona, Helli Dayı ile olanı anlattık. Rahatladı.
“Ne söylemezsiniz yahu, hiç olmazsa bilelim, adamı sinir ettiniz” dedi.
O gece, İzzet Dayıyı yatıştırmak için çok uğraştık.
Ertesi gün yine 5,45’lik kapsül alan on fişengin en alt kısmına 0.25 gr fişengin altını örtecek kadar ballestaine koyduk. Üstüne K 47 barutu koyduk, iki gram kadar. İzzet Dayıya verdik. Gecesi izzet Dayı az daha boynumuza sarılacaktı. .On fişekle üç keklik, yedi tavşan vurmuş.
Hemen, İzzet Dayıya teklifi yaptık. Üç tavşan, üç kekliği Papazın güveyisine, Kalavason Polis komutanına götürmesini ve yerine 5.45 kapsulle Ballestine barut almasını rica ettik.
İzzet Dayı on kutu 5.45 kapsul ve üç okka ballestine ile geri geldi.
“Bu iş nasıl oldu dayı” diye sorunca “Adamın işine yaramıyormuş elime dut etti. Yalnız bir şey bilmek ister. Köyden silah, cephane kaybolmuş, Türkler mi aldı diye soruyor” dedi. “Vallahi silahları Türkler alsa mutlaka söylenir, övünen olurdu. Öyle bir şey yok. Söyle ona. Kendi adamları saklamış olmasın” dedik.
7.62 x 51 mm mermileri gereği gibi doldurduk. Mükemmel oldular. O sorunu da hallettik.
Bombalara çare bulamadık. Onları kurutabildiğimiz kadar güneşte kuruttuk. Atılan bombalar patlamazsa onları piyade mermisi ile vurarak patlatacaktık. Kararlaştırdık.
Köyün etrafına açık alanlara, sürülmeyen yerlere, boşalmak üzere olan gaz tüpleri gömdük. Gizledik, yrlerini işaretledik. Sadece gömen üç kişi ile karargah heyeti yani Durmuş Efendi, babam, ben ve Kafadar biliyordu. Bu işten Ahmet’in bile haberi yoktu.
Daha önce bir vesile ile ovaya yarı boşalmış bir tüp götürdük. Bir mağaranın içinde denedik. Yüz adımdan C 69’la tüpe ateş ettik. Köyden beş mil uzakta olmasına rağmen gürültü köyde duyuldu. Ancak İpsaro ( Alçı taşı, mika, calsıum sülfat) ocakları tarafında olduğu ve İpsaro’da dinamit patlatmaları arasında yapıldığı için kimse şüphelenmedi.
Bu suretle Rum, köye saldırıya geçerse, tüpler mayın olarak kullanılacaktı.
Kalavason’da açılmamış iki çanak vardı. Bu çanaklarda epeyce silah vardı. Bir gün Tatlısu’dan,Kovan’dan, Mustafa Dayı’dan emir geldi. Kalavason’daki silahlar Taşken’te taşınacaktı. Hazırlıklar yapıldı. Babam, bu işi çok gizli tutmak istiyordu. Uygun bir zamanı bekliyordu. (Devam Edecek)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.