DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2152835-0,47%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fannon; ABD Doğu Akdeniz’de kalmaya devam edecek

Fannon; ABD Doğu Akdeniz’de kalmaya devam edecek

ABONE OL
07 Şubat 2020 11:25
Fannon; ABD Doğu Akdeniz’de kalmaya devam edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji konularından sorumlu müsteşarı Francis Fannon’un Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile bir araya geldiği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi “Ankara’ya Mesajla… Fannon Kıbrıs’tan Türkiye’ye Sonra da Mısır’a Seyahat Ediyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, ABD’nin “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin bir parçasını teşkil edebileceğine inandığı yorumunu” yaptı.
Gazete “bundan ötürü (ABD tarafından) Ankara’ya, kışkırtıcı faaliyetlerini sonlandırması ve Kıbrıs, İsrail, Yunanistan gibi bölgenin diğer ülkelerinin adımlarını izlemeye bakmasına dair mesajlar gönderilmeye özen gösterildiğini” öne sürdü.
Gazeteye göre Fannon, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada ise, ABD’nin, bölgedeki enerji işbirliğini, geniş çapta politik istikrar ve refahın ileriye götürülmesi için bir araç olarak düşündüğünü söyledi.
Enerji işbirliğine bu bakış açısıyla baktıklarını da belirten Fannon, enerji kaynaklarının ise, daha geniş çaplı bir işbirliğine ilişkin katalizör teşkil ettiğini ifade etti.
Enerji ticaretiyle ilgili yeni ilişkilerin birkaç yıl önce akla hayale gelmediğini, bugün ise bunların bir anlamı olduğunu ve ileriye doğru gittiklerini ifade eden Fannon, Güney Kıbrıs’ın bölgede hala gelişmekte olan bu enerji koridorunda oynayacak oldukça önemli bir role sahip olduğunu savundu.
Enerji konusunun, işbirliğine yönelik yolu teşkil edebileceğini belirten Fannon, bölgedeki birçok ülke üzerinde siyasi bulutlar bulunduğunu, fakat kendilerinin bunlara rağmen gördüğü şeyin, önemli ticari ilişkiler olduğunu ifade etti.
Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonların geliştirilmesiyle meşgul olan şirketlerin kesintisiz bir şekilde faaliyette bulunmasının nasıl sağlanacağı konusunda ise Fannon, ABD’nin “tarafların tümünü daha fazla istikrarsızlığa neden olabilecek kışkırtıcı faaliyetlerde bulunmamaya çağırdığını söyleyerek, bu hususta kararlı olduklarına” işaret etti.
Açıklamasında ABD Dışişleri Bakanının mesajını da anımsatarak, ABD’nin gelecekte ne yapacağı konusunda şu an varsayımsal bir diyaloğa girmek istemediğini belirten Fannon, bütün milletlerin, enerji işbirliğinin sağlayabileceği ekonomik fırsatlardan faydalanabilmesi için, kendilerinin istikrarın var olduğunu garanti etmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Gazete Fannon’un temasları sırasında, gerek sondajlar, gerek de diğer ülkelerin hareketleri konusunda bölgede var olan durumla ilgili olarak ilk elden bilgi almak için, sözde Rum MEB’inde faaliyet gösteren petrol şirketlerinin ofislerini ziyaret ettiğini de kaydetti.
Açıklamasında bölgedeki enerji rezervlerine değinen Fannon, Amerikan şirketlerinin bölgede kalması, bölgeye yatırım yapmayı sürdürmeleri aynı zamanda faaliyetlerini genişletmeyi umduklarını görmenin cesaret verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r