DOLAR 32,4944 0.24%
EURO 34,6111 0.32%
ALTIN 2.486,030,13
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Fethin 450. Yılında Kıbrıs: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu uluslararası sempozyum DAÜ’de başladı
  • Kıbrıs Volkan
  • Ekonomi
  • “Fethin 450. Yılında Kıbrıs: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu uluslararası sempozyum DAÜ’de başladı

“Fethin 450. Yılında Kıbrıs: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu uluslararası sempozyum DAÜ’de başladı

ABONE OL
16 Kasım 2021 15:05
“Fethin 450. Yılında Kıbrıs: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu uluslararası sempozyum DAÜ’de başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurum Başkanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma Uygulama Merkezi işbirliğinde “Fethin 450. Yılında Kıbrıs: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu uluslararası sempozyum başladı.

Sempozyumun açılışında Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın ve Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr Ahmet Kılınç birer konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumda birçok önemli bilginin ortaya konulacağına vurgu yaparak, Kıbrıs adasının dünü bugünü ve yarının önemine işaret etti.

Tarih bilminin insanların ve toplumların kaderine şekil verdiğini belirten Başçeri, tarihin doğru okunması ve çalışılmasının gelecek nesillere de ışık tutacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Kıbrıs meselesinin 1571 yılına dayandığını kaydederek, Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından 80 bine yakın şehit verilerek, bir yıl süren mücadeleyle fethedildiğine işaret etti.

Yaşanan tarisel süreci anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’ye kiralanan Adanın daha sonra Osmanlı’nın devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne devredilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyledi.

Tatar, İngiliz sömürge döneminde Ada’ya çok sayıda Rum ve Yunanlı yerleştirilerek bilinçli olarak nüfus yapısınının Türklerin aleyhine dönüştürüldüğünü dile getirdi.

“Kıbrıs Türkleri ve Türkiye hiçbir zaman Kıbrıs’ı göz ardı etmediler Adanın ilk sahipleridir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bugüne gelindiğinde de böyle olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin de tam desteğiyle yeni bir siyaset yürütüldüğünün altını çizen Tatar, şunları kaydetti:

“Artık federasyon yok, 50 yıldır iyi niyetle görüşmeler gerçekleştirildi. Annan Planı’na ‘hayır’ diyen Rum tarafı tek başına Avrupa Birliği’ne alındı, hukuksuzluğun en büyüğü yapıldı. Kıbrıs sorunu daha da karmaşık hale getirildi. Kıbrıs Türklerine büyük bir haksızlık yapıldı. Biz büyük bir haksızlıkla karşı karşıyayız, özgüvenle hakkımızı sürdürmek durumundayız.”

Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan “Mücahitler Anlatıyor” kitabının görsel sunumu ve takdiminin ardından, verilen aradan sonra sempozyumda oturumlara geçildi.BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.