DOLAR 32,2747 0.1%
EURO 34,7686 -0.04%
ALTIN 2.406,19-0,11
BITCOIN 2054232-0,89%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fransa’da  seçimler ertelenebilir… Koronavirüs daha da yayılabilir

Fransa’da seçimler ertelenebilir… Koronavirüs daha da yayılabilir

ABONE OL
17 Mart 2020 10:15
Fransa’da  seçimler ertelenebilir… Koronavirüs daha da yayılabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Fransa’da yerel seçimlerin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 54,5 olarak belirlenirken, Fransızların yarısından fazlası seçim merkezlerinde virüse yakalanma endişesiyle oy kullanmaya gitmedi.
y Başbakan Philippe, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılmayanların oranının yüksek olmasının koronavirüs salgınının Fransızları endişeye sürüklediğini gösterdiğini belirtti.
Philippe, uzman ve siyasi partilerin liderleriyle görüştükten sonra seçimin ikinci turunun iptal edilip edilmeyeceğine karar vereceklerini ifade ederken, siyasi partilerin tümü de 22 Mart’ta yapılacak ikinci tur seçimlerinin ertelenmesi çağrısında bulundu.

y Bu arada Fransa’da yapılan seçimden sonra vaka sayısı 900 artarak 5 bin 400’e çıkarken, koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 120’ye ulaştı
Fransa’nın en büyük kentleri Paris, Lyon ve Marsilya’da Cumhurbaşkanı Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi’nin adayları yerel seçimin ilk turunu önde bitiremedi.
Fransa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını altında yapılan yerel seçimlerin ilk turunun kaybedeni Cumhurbaşkanı EmanuelMacron’un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) oldu.
Yerel seçimin ilk tur oylaması sona erdi. Seçimde sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 54,5 olarak belirlendi. Bu oran 2014’teki yerel seçimlerde yüzde 36,45’ti. Fransızların yarısından fazlasının seçim merkezlerinde virüse yakalanma endişesiyle oy kullanmaya gitmediği belirtildi.
Sandık çıkış anketlerine göre seçimin ilk turunda LREM ülkedeki önemli ve büyük şehirlerin neredeyse tamamında başarılı sonuçlar alamadı. Anketlerde, Yeşiller Partisinin (EELV) adaylarının birçok büyük şehirde seçimin ilk turunu birinci biterek ikinci tura geçmesiyle başarı sağladığı aktarıldı.
Anketlerde, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), merkez sol Sosyalist Partisi (PS) ve Marine Le Pen’in liderlik yaptığı aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (FN) 2014’teki yerel seçimlerde aldığı sonuçları korudukları ifade edildi.
SEÇİMLERİN ERTELENMESİ TALEBİ
Başbakan EdouardPhilippe, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılmayanların oranının yüksek olmasının koronavirüs salgınının Fransızları endişeye sürüklediğini gösterdiğini belirterek, uzman ve siyasi partilerin liderleriyle görüştükten sonra seçimin ikinci turunun iptal edilip edilmeyeceğine karar vereceklerini ifade etti.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (FN) lideri Marine Le Pen de 22 Mart’ta yapılacak ikinci turun ertelenmesi çağrısında bulundu. Le Pen, Kovid-19 ile mücadele kapsamında Fransa’nın birçok ülke ile sınırlarını kapatması gerektiğini de dile getirdi.
Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean-LucMelenchon ise hükümetin seçimlerini ikinci turu erteleyip ertelemeyeceğine bir an önce karar vermesi gerektiğini söyledi.
Yerel seçimlerin ikinci turunun 22 Mart’ta yapılması bekleniyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatıldığı, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakıldığı Fransa’da seçimlerin ilk turunun iptal edilmemesi kararlaştırılmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.