DOLAR 32,4902 -0.16%
EURO 34,9919 0.41%
ALTIN 2.433,050,42
BITCOIN 2098352-0,56%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Güney Kıbrıs hava savunma sistemine sahip…  “Buk” ve “Tor M1” füzeleri

Güney Kıbrıs hava savunma sistemine sahip… “Buk” ve “Tor M1” füzeleri

ABONE OL
03 Temmuz 2019 10:09
Güney Kıbrıs hava savunma sistemine sahip…  “Buk” ve “Tor M1” füzeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- KKTC’nin çeşitli bölgelerine düşen füze parçaları gündemdeki yerini korurken, Güney Kıbrıs’ın hava savunma sistemine sahip olduğu açıklandı.
Rum hava savunma sisteminde Rusya’dan satın alınan “Buk” ve “Tor M1” savunma füzeleri bulunurken, savaş durumunda bu füzeler birkaç dakika içerisinde devreye girebiliyor.
Türkiye’ye yönelik olarak konuşlandırılan bu füzeler aynı anda 48 hedefi birden izleyebilirken, hareketli rampalardan da fırlatılabiliyor .

Rum gazeteleri 1 Temmuz tarihinde gece yarısını biraz geçe Taşkent bölgesine düşen S-200 füzesine ilişkin haberlere manşet ve iç sayfalarından geniş yer verirken, füzenin Güney Kıbrıs’ın anlaşmalı olduğu hava savunma sistemlerini nasıl geçtiği sorusunu gündeme getirdiler.
Politis gazetesi: Rum Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının başta Rusya olmak üzere İsrail, ABD, İngiltere ve bölgede faaliyet gösteren diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu, şu ana kadar ise herhangi net bir izahat olmadığını belirtirken, Suriye hükümetiyle ise, şu an için gerek görülmemesi sebebiyle, herhangi bir temas girişiminde bulunulmadığını vurguladı.
Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu konuya ilişkin açıklamasında yaşanan olayı “talihsiz ve münferit bir olay” şeklinde değerlendirirken “Kıbrıs’ın savaş hattında olmaması sebebiyle endişe edecek bir durum olmadığını” öne sürdü.
RUS UZMANLAR
Pazartesi füzenin patlama anından itibaren KKTC’de yaşananlara da değinen gazete, Türkiye’den uzmanların füzenin parçalarının düştüğü yerlerde kimyasal analizler gerçekleştirerek tehlikeye yer olmadığını açıkladıklarını, dün de Rus uzmanlardan oluşan bir heyetin füze kalıntıları üzerinde inceleme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Söz konusu füzenin Suriye’ye yönelik İsrail hava harekatı sebebiyle ateşlendiğini ve hedefini şaşırmış gibi görünen füzenin imha sistemi olmasına karşın, bilinmeyen bir nedenden ötürü imha edilmeyerek, menzilini tamamlaması sonrasında havada patladığını belirten gazete, Rum hükümetinin konuya ilişkin ilgili tüm ülkelerle temaslarını sürdürdüğünü ancak şu an için herhangi bir sonuç elde edilemediğini aktardı.
HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
Güney Kıbrıs’taki hava savunma sistemlerinin ise söz konusu füzeyi tespit edebilecek düzeyde olmalarına karşın, sadece savaş durumlarında hazır konuma getirildiklerini, bu sebeple de hazır konumda bulunmadıklarını belirtti.
Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Büyük Bir Trajediden Şans Eseri Kurtulduk – Kıbrıs’a Bir Buçuk Dakikada Vardı – Füzeyi Neden Tespit Edemedik – Tüm Bilgiler Değerlendiriliyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından çok geniş şekilde yansıttı.
Gazete, Suriye’deki savaş sebebiyle ateşlendiği düşünülen S-200 füzesinin Beşparmaklara düşmesi sonrasında şans eseri trajedi yaşanmadığını, bu durumun Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklere, adada kalıcı çözümün ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını yazdı.
Füzenin yerde 40-50 metre yüksekteyken patlamış olmasından ötürü parçalarının birçok bölgeye dağıldığını belirten gazete, füzenin Kıbrıs’a ulaşmasının sebeplerinin, İsrail’in füzenin yönüne şaşırtacak elektronik müdahalelerde bulunması ve hedefi vuramaması sonrasında 30 saniye içerisinde kendisini yok etmesi gereken füzenin eski olması sebebiyle yoluna devam etmesi olabileceğini iddia etti.
Gazete, S-200’lerin menzilinin yaklaşık 240 kilometre olduğunu belirtirken füzenin Güney Kıbrıs’ın hava savunma sistemlerince neden tespit edilemediğinin ise en büyük soru işaretini oluşturduğunu yazdı.
BUK- TOR M1
Güney Kıbrıs’ın füze savunma sistemlerinin bir savaş durumda aktif olduğunu, barış durumunda ise aktif olmadıklarını aktaran gazete, Güney Kıbrıs’taki radarların füzeyi tespit etmesine karşın bu sebepten ötürü imha etmediğini, bu uygulamanın uluslararası bir uygulama olduğunu aktardı.
Güney Kıbrıs’ın savunma sistemlerinin barış döneminde aktif olmasının birkaç dakika aldığını, füzenin ise bir buçuk dakika içerisinde Kıbrıs’a vardığını öne süren gazete, savunma sistemlerinin aktif konumda bulunması için geçerli bir sebep bulunmadığı için aktif olmadıklarının altını çizdi.
Gazete, Güney Kıbrıs’ın “Buk” ve “Tor M1” savunma füzelerine sahip olduğunu vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.