DOLAR 32,5617 0.22%
EURO 34,9438 -0.11%
ALTIN 2.438,090,09
BITCOIN 2092995-0,27%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Guterres şartlarını açıkladı

Guterres şartlarını açıkladı

ABONE OL
05 Ağustos 2019 09:59
Guterres şartlarını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Fileleftheros gazetesinin haberine göre Genel Sekreter Guterres’in beşli konferans için ana şartı, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 9 Ağustos’taki görüşmelerinde referans şartları üzerinde önemli ilerleme kaydetmesi, veya daha iyisi, referans şartlarına dair prensipte karşılıklı anlayış başarmasıdır. Böyle bir durumda Kıbrıs için geçici olarak atadığı özel danışmanı Jane Holl Lute yeniden Ada’ya gelerek liderlerle görüşecek ve ardından da Guterres’e, BM Genel Kurulu çerçevesinde veya sonrasında liderlerle üçlü görüşme için şartların uygun olup olmadığını iletecek. Genel Sekreter’in, tarafların, ilk aşamada gayrı resmî olacak, Crans Montana tipi yeni bir Kıbrıs Konferansı çağırması taleplerini kabul edip etmeyeceğine karar vermek için ortaya koyduğu yol haritası bu.
İki liderin iki yıldır karşılıklı suçlama oyununu aşmayı başaramamış olması nedeniyle gerek BM’nin gerek doğrudan ilgilerin, “sepeti küçük tuttuğu” belirtilen haberde Rum Yönetimi’nin, Fransız Total şirketinin, İtalyan ENI şirketi ile daha çok parselde işbirliği yapma önerisini Doğu Akdeniz’deki Türk sondajlarının yarattığı durumun değerini düşürmek maksadıyla kabul etti kaydedildi.
Fileleftheros, görüştüğü gerek diplomatik gerek Rum hükümeti düzeyindeki muhataplarının da önceden sağlanmış yakınlaşmaların yeniden teyit edilmesi ve referans şartlarında ilerleme kaydedilmesi konusunda “sepetlerini küçük tuttuklarını” yazdı.
Habere göre Rum Başkanlık Sarayı yetkilileri, muhataplarına, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu çözülmeden önce hidrokarbon konularını görüşmek niyetinde olmadığını, Kıbrıs Türk tarafının merkezi hükümetteki karar alma prosedürlerinde “siyasi eşitlik kisvesi altında veto” mantığını da kabul etmeyeceğini vurguluyor.
“TÜRK FAALİYETLERİ”
Türk sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz’deki varlığı ve faaliyetlerinin halihazırda, uluslararası unsuru yeni bir yoğunlaştırılmış müzakere süreci öncesinde veya sırasında hidrokarbon konusunun görüşülmesini kabul etmeye iten fiili bir durum yarattığı kaydedilen habere göre bu, Rum tarafının kulak asmadığı bir şeydir ancak doğal gazın referans şartları listesinde eklenebileceğini algılıyor.
Rum Yönetimi’nden bir kaynak “Rum tarafı açısından, Lute’un yeniden Ada’ya gelmesi için en iyi senaryonun, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinden nötr bir şey; yani ne önemli anlaşma ne de büyük bir anlaşmazlık çıkması” olduğunu belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.