DOLAR 32,3768 0.16%
EURO 34,9886 -0.29%
ALTIN 2.324,910,25
BITCOIN 2263885-0,80%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Halkın güveni bizi güçlü kılar

Halkın güveni bizi güçlü kılar

ABONE OL
22 Ekim 2017 09:18
Halkın güveni bizi güçlü kılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017 25 – 26 Ekim tarihlerinde icra edilecek.

Tatbikat senaryo gereği, 25 Ekim’de, 10.04 itibarıyla Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün, Kıbrıs’ta merkez üssü Girne’nin 20 kilometre kuzeyinde denizde meydana gelen 7.3 büyüklüğünde depremi bildirmesiyle başlayacak.

25 Ekim tarihinde Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt İskele ve Lefke’de eş zamanlı gerçekleşecek tatbikat kapsamında 6 özel durum, 5 ara durum icra edilecek.

26 Ekim Perşembe günü Girne Turizm Limanı bölgesinde 15.00’te başlayacak Seçkin Gözlemci Günü Tatbikatı kapsamında toplam 23 senaryo gerçekleştirilecek.

“İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” ve “Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla toplamda 2 gün sürecek tatbikatta 83 kurum, bin 296 personel ve 280 araç görev alacak.

SİRENLER ÇALACAK

Tatbikat senaryosu gereği 25 Ekim Çarşamba günü saat 10.04 itibarıyla KKTC genelinde eş zamanlı olarak tüm ikaz sirenleri, 26 Ekim Perşembe günüyse 15 itibarıyla Girne kent merkezindeki ikaz sirenleri çalıştırılacak.

TRAFİĞE KAPALI YOLLAR

Tatbikatın provası 24 Ekim Salı 14.00-18.30 saatleri arası Girne Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki çemberden başlayacak ve limanda bulunan Sahil Güvenlik telli bölgesi ile Gemyat Delta Marina bölgesini kapsayacak.

Söz konusu güzergâhta 24 Ekim Salı günü 11.00-13.30 saatleri arası trafik tek şeritten verilecek, 13.30 – 18.30 saatleri arası trafiğe tamamen kapalı olacak.

26 Ekim Perşembe günü aynı yol güzergâhında trafik akışı 09.00-11.00 saatleri arası tek şerit 11.00-18.30 saatleri arası tamamen kapalı olacak.

ÇELEBİ

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, tatbikat dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, son bir buçuk yılda yaptıkları çalışmaların hâsılasını toplayacaklarını kaydetti.

Çelebi, ayrıca eksikliklerin görülüp teknolojik yeni sistem araç-gerecin imkân ve kabiliyetlerinin deneneceğini ifade etti.

Çelebi, tüm bunlar yanında bir diğer amacın da halkın güvenini tazelemek olduğunun altını çizerek “Bize güven ne kadar fazlaysa, o kadar güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

Çelebi’nin konuşmasının ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar tatbikatla ilgili bilgi verdi.

 

******

“Kurtuluş  İttifakı” oluşturacaklarmış

BKP 2. Olağanüstü Kurultayı, 22 Ekim Pazar günü yapılacak.
KTOEÖS merkezinde yer alacak Kurultay, saat 10.00’da başlayacak.
BKP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada,  “Kurultayda, Birleşik Kıbrıs Partisi, TKP-Yeni Güçler, birtakım sendika ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği Değişim ve Kurtuluş İttifakı Protokolü görüşülüp karara bağlanacaktır” denildi.
Açıklamada, Kurultayda, BKP yönetim organlarının seçiminin de yapılacağı kaydedildi.

*****

Ertuğruloğlu;

Kıbrıs Cumhuriyeti değil Rum devleti

1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti ile bugün uluslararası camia tarafından tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin aynı ülke olmadığını ifade eden  Dışişleri bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, geçmişte Kıbrıslı Türkler ile Rumlar tarafından ortak kurulan cumhuriyetin bugün sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından tek taraflı temsil edildiğine vurgu yaptı.
“GERÇEK”
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaklaşık 50 yıldır süren Kıbrıs sorununun çözümünün başarısızlıkla sonuçlanmasının temelinde de bu gerçeğin yattığını kaydetti.
Yabancı öğrencilere Kıbrıs sorununun nasıl başladığıyla ilgili de bilgi aktaran Ertuğruloğlu, sorunun Kıbrıslı Rumların iddia ettiği gibi 1974’te “Türk istilası” ile başlamadığını, gerçek sorunun; Kıbrıslı Rumların 1963 yılı sonunda tek yanlı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gasp etmeleri sonucu başladığını söyledi.

**********************

Ertuğruloğlu;

Başkanlık sistemine geçilmeli

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, mevcut sistemin devamının ülkeye bir şey kazandırmayacağını, bu nedenle başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Genç TV’nin “Bize Göre” programına konuk oldu.
Programda yaptığı açıklamada; KKTC’de Ocak 2018’de yapılması öngörülen seçimlerde aday olup olmayacağını henüz açıklamadığını, ancak ülkedeki mevcut sistemin devam etmesinin ülkeye birşey kazandırmayacağına inandığını söyleyen Ertuğruloğlu, ülkede başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini, mevcut sistemde yapılan her seçimde vatandaşın daha da hayal kırıklığına uğrayacağına inandığını kaydetti.
Seçimlerde herhangi bir partinin tek başına iktidar olabileceği bir tablonun görülmediğini ancak Ulusal Birlik Partisi’nin birinci parti çıkacağına inandığını belirten Ertuğruloğlu, seçimler sonrası ülkede yine koalisyon hükümetinin oluşacağına ancak “o parti olmaz veya bu parti ile olmaz” denemeyeceğine işaret etti.
YENİ SÜREÇ ANCAK…
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, konuk olduğu programda, “eski” Kıbrıs müzakere sürecinin İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yer alan zirvede bittiğini ve Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerin ardından canlandırılmasının da söz konusu olmadığını, yeni bir sürecin ancak eşitlik temelinde ve devletten devlete zemininde başlayabileceğini söyledi.
Rum Yönetiminin, Birleşmiş Milletler aracılığıyla KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitlere gönderdiği yardımın tek amacının siyasi istismar olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, “KKTC olarak bu uygulamanın artık bir statüko olduğunu ve durdurulması gerektiğini tüm taraflara söylediklerini ancak özellikle BM’nin Kıbrıs’taki statükonun sürdürülmesinden yana tavır izlediğini” söyledi.
Ertuğruloğlu, KKTC’de yaşayan bu kişilerin mahsur olmadığını, herhangi bir olumsuzlukta KKTC devletinin her zaman yanlarında olduğunu belirtti.

******

Seçmenler tüm adaylara oy verecek

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik “Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde seçim bölgesinin devlet sınırı olacağını kaydetti.
Şefik  basın toplantısı düzenleyerek “Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik)Yasa Tasarısı”nın öngördüğü düzenlemeleri anlattı.
Şefik, toplantıda kendisine yöneltilen bir soru üzerine, “Bize 7 Ocak uygun mudur diye soruldu mu sorusuna gelince, üzgünüm hayır. Bize hiçbir merci 7 Ocak tarihi YSK için uygun mudur diye bir soru yöneltmedi.” dedi.
Tasarıyla ilgili çok sayıda gazetecinin röportaj için kendisine ulaştığını; yapılan yasa değişikliğiyle ilgili haberlerde bazı eksiklikler tespit ettiğini dile getiren Şefik, konuya açıklık getirmek için basın toplantısı düzenlediğini kaydetti.
Şefik, haftaya oylanması beklenen tasarıyla ne gibi değişiklikler öngörüldüğünü izah etti.

TÜM SEÇMENLER

Yapılan değişiklikle, seçim bölgesi tanımının değiştiğini kaydeden Şefik, “Seçim bölgesi artık devlet sınırı olmuştur.” dedi.

Çarşaf pusulayla her seçmenin 50 adaya oy vermesinin gündeme geldiğini kaydeden Şefik, ikamet bölgesi ne olursa olsun tüm seçmenlerin tüm adaylara oy verebileceğini belirtti.
Şefik, “Şu anki nüfusa göre Lefkoşa’da 16 aday, Gazimağusa’da 13 aday, Girne’de 10 aday, Güzelyurt’ta 4 aday, İskele’de 5 aday, Lefke’de 2 aday olacaktır ve bu adayların tümüne tüm seçmenler oy kullanabileceklerdir ” dedi.
OY PUSULASI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, çarşaf ve kitapçık olmak üzere 2 tür oy pusulasının gündemde olduğunu, bunun seçime katılacak olan parti ve bağımsız aday sayısına göre değişeceğini dile getirdi.
Şefik, basın mensuplarına her iki pusuladan görüntü alma şansı verdi.
Devlet basımevinin basabileceği en büyük boy çarşaf pusulada 8 parti ve bir sütun bağımsıza yer olduğunu, daha fazlası için kitapçık basılması gerektiğini kaydeden Şefik, hangisinin kullanılacağına sayıya göre karar verileceğini tekrar etti.
KARMA OY VERİLEBİLECEK
Şefik, oyların, mühür, mühür artı tercih ve karma şeklinde verilebileceğini dile getirdi.
Herhangi bir partiye mühür vurulduğu zaman o partinin tüm adaylarının birer oy alacağını kaydeden Şefik, geçmişte ilçelerde mühür basıldığında o ilçedeki tüm adayların oy aldığını; yapılan değişiklik sonucu artık partinin tüm adaylarının birer oy alacağını kaydetti.
Mühür artı tercihte, mühür vurulduktan sonra seçmenin tercih hakkını kullanacağını dile getiren Şefik, şöyle devam etti:
“Tercih kullanılacak olan ilçedeki aday sayısının yarısı için tercih kullanılması gerekir. Burada kesirler hesaba katılmaz. Gazimağusa’da 6, Lefkoşa’da 8, Girne’de 5, Güzelyurt’ta 2, İskele’de 2, Lefke’de 1 tercih yapılmalı.”
Tercihlerde hata yapılan ilçedeki oyların geçersiz sayılacağını söyleyen Şefik, hata yapılmadıysa diğer ilçedeki tercihlerin hesaba katılacağını anlattı.
Şefik, mühür artı tercih yapıldığında, tercihler hata yüzünden geçersiz sayılsa da mührün geçerliliğini koruyacağını dile getirdi.

GEÇERLİ OY
Son olarak karma oyla ilgili bilgi veren Şefik, karma oy verirken en az iki parti ya da en az bir parti ve bir bağımsız aday için oy kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Şefik, karma oy verirken her ilçede oy kullanma zorunluluğu olmadığını ancak karma oy kullanılacak ilçe içerisinde o ilçeden çıkarılacak vekil sayısının en az yarısı en çok tümü kadar oy verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu şekilde 24-50 oy arasında oy kullanılması gerektiğini kaydeden Şefik, “Eğer seçmen karma oy kullanırken herhangi bir ilçede hata yaparsa o ilçedeki oylar geçersiz olacak.” dedi.
Geçerli karma oyların toplamının 24’ün altına düşmesi halinde oy pusulasının geçersiz hale geleceğini dile getiren Şefik, bu nedenle karma oy kullanacakların çok dikkatli olması gerektiğini kaydetti.
CETVELLER BÜYÜDÜ
Değişiklikle cetvellerin boyutunun büyüdüğünü  belirten Şefik, 50 aday olacağından her bir cetvelin bir sayfadan fazla olacağını söyledi.
A cetvelinin siyasal parti adaylarının ve bağımsızların oylarının toplamını; B cetvelinin adayların mühürden aldığı oyları, C cetvelinin karmadan gelen oyları içerdiğini kaydeden Şefik, D cetvelinin ise tercihleri içereceğini dile getirdi.
Sandıklar açıldıktan sonra oy pusulalarının cetvellere aktarılacağını; sandık kurullarının YSK 35 ve YSK 36 formalarını dolduracağını kaydeden Şefik, YSK 36’ların ilçe seçim kuruluna gideceğini ve ilçe seçim kurullarının tüm sandıklardan gelen YSK 36’ları birleştirerek, kendi ilçesinden çıkan neticeleri YSK’ya ileteceğini anlattı.
YSK’nın tüm ilçelerden gelen neticeleri birleştirerek, her ilçe için ayrı bir cetvel hazırlayacağını ifade eden Şefik, bunun yeni sistemle yapılan bir değişiklik olduğu bilgisini verdi.
SÜRE UZAYACAK

Kendisine sorulan bir soru üzerine, değişiklikle oy vermenin daha komplike hale geldiğini ve oy verme süresinin uzayacağını dile getiren Şefik, bu konuda tedbir almayı düşündüklerini söyledi.
Nasıl oy verileceğinin izahatı için çalışılacağını kaydeden Şefik, her seçmene bu konuda yazı gönderileceğini ifade etti.
Şefik, görevlilerin eğitimine yarından itibaren başlanacağını kaydetti.
Seçim günü vatandaşlara oy verilecek merkezlerde bilgi verileceğini anlatan Şefik, paravanların içerisine de izahatlar asılacağını dile getirdi.

TARİHLE İLGİLİ SORU

Şefik, 7 Ocak’a kadar olan sürenin yeterli olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine, YSK olarak, tespit edilen tarihe kadar sorumluluklarını tamamlamanın görevleri olduğunu, Meclis’ten çıkacak tarihe kadar hazırlıkları bitireceklerini dile getirdi.
“Bize 7 Ocak uygun mudur diye soruldu mu sorusuna gelince, üzgünüm hayır. Bize hiçbir merci 7 Ocak tarihi YSK için uygun mudur diye bir soru yöneltmedi” diyen Şefik, komite çalışmalarına katıldıklarını ancak koydukları katkının sadece teknik konularda olduğunu kaydetti.
Şefik, “YSK uygulayan mercidir, siyasi iradeye karışmaz.” dedi.
KADIN KOTASI…
Şefik, kadın kotası konusundaki bir soruya cevaben, Siyasal Partiler Yasası’nın ilgili maddesinde, “Her bir seçim bölgesinde her cinsiyetten en az yüzde 30 oranında aday gösterilecek” dendiğine işaret ederek, burada Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda geçen seçim bölgesinin tarifinin önemli olduğunu dile getirdi.
Bu konuda YSK olarak henüz bir karar ortaya koymadıklarını ancak kendi yorumuna göre, ülkede tek seçim bölgesi olması nedeniyle, bu maddenin ilgili partinin toplam adaylarının yüzde 30’unun karşı cinsten olması gerektiğine işaret ettiğini dile getirdi.
**********************

Berova;

Anavatan KKTC’nin yanında

Ankara’da bulunan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile bir araya geldi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Berova ziyarette, Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında her zaman çok sıkı ilişkilerin olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çok mesafe kat ettiğini belirten Berova, “Milli Eğitim Bakanı olarak Milli Eğitim adına geçen yıl anavatanımız Türkiye’den yaklaşık 22 milyon lira destek aldık. Bu bağlamda da ülkemizdeki okullarımızın alt yapısını geliştirme adına pek çok çalışmalar yürüttük” dedi.

“Türkiye’nin varlığı ve güçlü bir devlet olarak devamı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin teminatıdır. Bundan sonraki süreçte de anavatan Türkiye’mizin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olacağına inancımız tamdır.”  diyen Berova, Türkiye’den eğitim ve kültür için yaptıkları projelerde destek istediklerini söyledi.

AKDAĞ

Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da, KKTC heyetine ziyareti için teşekkür etti. Akdağ, hükümet adına Başbakan Binali Yıldırım’ın görevlendirmesiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili ekonomik iş birliği ve kalkınma konusunda sorumluluğun kendisine verilmesinden dolayı meseleyi yakından takip etme imkânı olduğunu belirtti.

Akdağ, “Gördüğüm şudur: Ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması için el ele verildiğinde kısa sürede kalkınmayı çok ileri seviyeye götürecek bir potansiyeldir. Bunu kesinlikle müşahede ettiğime inanıyorum. Burada önemli olan kalkınma meselesine odaklanmak.” şeklinde konuştu.

“GENÇLER”

Kalkınma meselesinde orta ve uzun vade açısından eğitimin önemini bildiklerini ifade eden Akdağ, şunları söyledi:

“Beşeri sermayeyi ne kadar geliştirirseniz ve ne kadar güçlü olursa, o kadar kolay kalkınıyorsunuz. Bu itibarla Kıbrıs’taki çocuklarımıza, gençlerimize elbette ki hükümet olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs ziyaretlerimde şunu da gördüm, Türkiye’ye gelen öğrenciler var. Proje dâhilinde zannediyorum 5 bin civarında Çanakkale’yi ziyaret eden öğrenci olmuş. Bir grup öğrenci ve öğretmenleri ile beraber Yunus Emre merkezimizde toplantı yapma imkânım oldu ve gerçekten onların da, bizim de gözlerimizi yaşartacak çok güzel konuşmalar oldu. Gençler mükemmel bir milli şuur gösteriyorlar. Kendi tarihlerini, Türklüklerini, geleceklerini çok iyi kavramışlar, umut verici gerçekten. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, güneyindeki Rumlar karşısında onlarla münasebetlerinde güçlü olması, gençlerin de bu şekilde yetişiyor olması orada çözümü kolaylaştıracak bir iş.”

Çözüm denildiğinde ilk akla gelen unsurun kalkınma olduğunu dile getiren Akdağ, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kalkındıkça mesele kolaylaşacaktır. Zaten kalkınmanın da anlamı şu, insanlar huzur içinde, refah içinde yaşayacak. Allah’a şükürler olsun, Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda var oldukça, Cenab-ı Allah kıyamete kadar payidar kılsın, Kıbrıs Türkü’nün beraberliğini sağlama hususunda hiçbir tereddüt yok. Önemli olan kalkınma meselesi. El birliğiyle bunu sağlayacağız.” diye konuştu.

**********************

Akdağ açıkladı;

KKTC’ye yeni hastane yapılacak

TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Akdağ, KKTC’deki yeni hastanelerin iki yılda tamamlanması için protokol imzalanacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Ankara’daki temasları çerçevesinde son olarak TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüştü.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Sucuoğlu görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti’nde sağlık alanında örnek alınması gereken gelişmeler yaşandığını, bu reformları KKTC’de de uygulama gayreti içerisinde olduklarını belirtti
TC Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve heyetleri ile yapılan çalışmalarda sağlık alanında atılacak yeni adımların belirlendiğini kaydeden Sucuoğlu, bu adımların en kısa sürede hayata geçirileceğini söyledi.
TC Başbakan Yardımcısı Akdağ da, KKTC ile Türkiye arasındaki işbirliği çerçevesinde sağlık alanında da gerekli adımların atılacağını kaydetti.
Bu işbirliği çerçevesinde KKTC’ye mükemmel bir hastane yapılacağını söyleyen Akdağ, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne,  Güzelyurt,  Lefke ve Karpaz bölgelerine gerek mevcutların yenilenmesi şeklinde, gerekse yeni yapılacak hastane binaları ile sağlık sisteminin güçlendirileceğini  belirtti.
Akdağ, tüm bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için hastanelerin 2 yıl gibi kısa bir süre zarfında tamamlanması adına protokol imzalanacağını söyledi.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Szpiegowskie Telefonu

    Telefony komórkowe Samsung zawsze były jedną z najpopularniejszych marek na rynku z różnymi funkcjami, a jednym z nich jest nagrywanie głosu.

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.