DOLAR 32,5318 -0.06%
EURO 34,9297 0.07%
ALTIN 2.437,460,32
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hasan ÖZERDEM;  ÜRETİM YİNE ÜRETİM

Hasan ÖZERDEM; ÜRETİM YİNE ÜRETİM

ABONE OL
08 Kasım 2019 09:49
Hasan ÖZERDEM;  ÜRETİM YİNE ÜRETİM
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Napolyon savaş kazanmak için “Para, para, para” demiş.
Şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ülkenin gelişmesi, refahın tabana yayılması, ülkede işsizlik belasından kurtulmak, insanların zenginlikle buluşması ancak ve ancak üretimle olur. Başka yolu yoktur.
Üretim deyince de hem potansiyelin kullanılarak üretimin artırılması hem de üretimde kalitenin yakalanması anlamı çıkarılmalıdır.
Tarımda özellikle bitkisel üretimde üretim artışı ile üretilen ürünlerin kalitesinin yükseltilmesi, hayvancılıkta potansiyelin artırılması ve üretilen ürünlerin kalite ve dünya standartlarına uygun hale getirilmesi hedef olmalıdır.
Bitkisel üretimde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde en önemli ihraç ürünlerimiz olan başta turunçgiller üretimi olmak üzere bir zamanların önemli ihraç ürünü patates üretimi günümüz üretim miktarlarının üzerine çekilmesi yanında dış pazarlarda bilinen geçmişteki standartların yakalanması hedef olmalıdır.
Bütün bunlar için devletin bir proje ile üretime destek olacak teşvikler ortaya koyması vazgeçilmez tedbirlerdir.
Geçtiğimiz 30 yılda devlet “olsa, olsa” metodu ile bir yaklaşım ortaya koyarak üretimi iktidarları sarsan bir bela olarak görerek üretileni alıp ülkeden götürüp bir şekilde elden çıkaracak rantiyeye teşvikler vererek beladan kurtulma yolu olarak görerek özellikle tarımsal üretimin gerilere düşmesi sağlanmıştır. Bu şekilde giderek rantiyeye verdiği teşviklerin düşmesini bir mükemmel gelişme olarak görmüştür.
Bu yaklaşım bir taraftan halkın üretimden kopması, işsizliğin tavan yapması ve gençlerin devlet kapısına dayanması sonucu gizli işsizliği de teşvik etmiştir.
Devlet hem üretimi teşvik etmeli hem de kaliteyi yükseltecek destek ve teşvikleri hayata geçirecek bir proje geliştirmelidir.
Bu iş öyle kendinden menkul ve iktidarı kendi çıkarları doğrultusunda yönlendiren statükonun yapabileceği bir iş değildir.
Bu bakımdan rantiyeye verilen teşviklerin yaşanacağı bir pazarlama sezonu kapıdadır. Akdeniz havzasında üretim çok düşüktür. Görüleceği gibi üreticiyi istismar edecek faaliyetler Güzelyurt’ta hareket halinde. Düşük fiyatlarla ürünü kapatarak rantı cebine indirme yolunda önden alım yapmak isteyen rantiye hareket halindedir.
Bu ortam rantiyeye verilen teşvikler kesilerek, doğrudan gelir desteği ile birleştirilerek üreticiye etkin olacak teşvik destek verilmesi için ortam müsait olacaktır.
Destek ve teşvik alana değil üretime, üretim artışına ve kaliteye dayandırılmalıdır.
Bu ortamda devlet kuruluşu Cypfruvex ehliyetli, deneyim sahibi, liyakate dayalı bir yönetime kavuşturulmalı, yandaşların at oynattığı bir alan olmaktan kurtarılmalıdır.
Öyle bir müdür beyin bir gazetede ortaya koyduğu narenciye yerine taş çekirdekli meyveler yetiştirip Lefkoşa pazarında satılması ülkeyi kaosa sürükleyecek bir fantaziden başka bir şey değildir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.