DOLAR 32,5141 -0.1%
EURO 34,8101 -0.17%
ALTIN 2.428,03-0,07
BITCOIN 2153840-0,54%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hristodulidis;  ABD ile stratejik ilişkimiz var

Hristodulidis; ABD ile stratejik ilişkimiz var

ABONE OL
28 Eylül 2018 10:13
Hristodulidis;  ABD ile stratejik ilişkimiz var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hristodulidis: ABD, ilan ettiğimiz Münhasır Ekonomik Bölge’mizdeki egemenlik haklarımıza saygı duyuyor. , ABD’li şirket Exxon Mobil’in bölgedeki faaliyetlerini arttırmaya yönelik ilgisi de bu çerçevededir

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilen BM Genel Kurulu çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’le görüştü.
Fileleftheros, “Washington’a Daha Yakın – Türkiye, ABD’den Uzaklaşırken Kıbrıs ve Yunanistan Yakınlaşıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’la Salı günü bir görüşme gerçekleştirdiğini yazdı..
ABD Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mitchell’in salı günü Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis ve Yunanistan Başkanı Nikos Kocias’la görüşme gerçekleştirdiğini belirten gazete, Hristodulidis ve Kocias’ın Kasım ve Aralık aylarında ABD’li mevkidaşları Mike Pompeo’yla görüşmek üzere Washington’a gitmeyi planladıklarını yazdı.
Habere göre, Hristodulidis, Mitchell’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD’yle “yeni bir stratejik ilişki” ve “ortak yaklaşımlardan” bahsetti.
Hristodulidis, Mitchell’le çok olumlu ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, özellikle Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin ne gibi ortak eylemlerde bulunabileceklerine dair aldıkları ortak kararların yakında açıklanacağını ifade etti.
Hristodulidis, “Bu açıklamaların, çok yakında gerçekleşecek üst düzey karşılıklı ziyaretler çerçevesinde yapılacağını” belirtti.
ABD’nin gerek bölgesel ilişkileri, gerekse Türkiye’yle ilişkisi çerçevesinde Kıbrıs sorunuyla yakından ilgilendiğini dile getiren Hristodulidis, görüşmede “duyduklarından çok memnun kaldığını” vurguladı.
ABD’nin, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kıbrıs’taki Barış Gücü’ne (UNFICYP) yönelik bütçe kısıtlama ve sınırlamaları konusundaki bilindik tutumunun görüşmede ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise Hristodulidis, “Bu konuyu geniş bir şekilde görüştüklerini” söyledi.
Hristodulidis, UNFICYP konusunun yakın zamanda yapılacak daha üst düzey görüşmelerde ele alınacağını belirterek, Güney Kıbrıs’ın bölgede üstleneceği role ne kadar önem verildiğinin yakında yapılacak açıklamalarla ortaya konacağını ancak bu görevin kendileri tarafından yerine getirilebilmesinin Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki işleyişiyle de ilişkisi olduğunu vurguladı.
ABD’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) egemenlik haklarına tam olarak saygı duyduğunu iddia eden Hristodulidis, ABD’li şirket Exxon Mobil’in bölgedeki faaliyetlerini arttırmaya yönelik ilgisinin de bu çerçevede olduğunu sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.