DOLAR 32,4625 0.03%
EURO 34,8587 0.17%
ALTIN 2.478,130,66
BITCOIN 2009881-3,08%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hristodulidis;   Hedefimiz yeniden birleşmiş bir vatan

Hristodulidis; Hedefimiz yeniden birleşmiş bir vatan

ABONE OL
29 Ağustos 2018 15:02
Hristodulidis;   Hedefimiz yeniden birleşmiş bir vatan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çok kritik bir döneme girmekte olduğunu söyledi.
Alithia gazetesinde yer alan habere göre, “Super Sport FM’e” açıklamada bulunan Hristodulidis, BM Genel Sekreteri tarafından Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak görevlendirilen geçici özel danışman Jane Holl Lute’un yeni girişimiyle gelişme halindeki temaslara atıfta bulundu.
Lute’un Eylül ayının ilk 15 günü içerisinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bilgilendireceğini ifade eden Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise 27–28 Eylül tarihleri civarında New York’ta yapılacak görüşmede, BM Genel Sekreteri tarafından resmi olarak bilgilendirilmesinin beklendiğini kaydetti.
Gazeteye göre Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Lute ile gerçekleştirdiği görüşmede “gerek Rum kesiminin niyetleri, gerekse olumlu bir sonuca nasıl ulaşılabileceği konusunda net olduğunu” da ifade etti.
Hristodulidis, ilgili sorulara yanıtında “Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) Kıbrıs sorununun çözümü olmadan adadan olası bir şekilde ayrılmasının, yalnızca Kıbrıs’ta ve iki toplumda değil, geniş bölgede de kötü etkilere sahip olacağı” görüşünü de ortaya koydu.
Habere göre “diğer taraftan ve özellikle Kıbrıs Türk liderliğinden gelen bazı olumlu mesajları” da yorumlayan Hristodulidis, kamuoyu önünde bir tartışmaya girmek istemediklerini belirterek, bu yüzden çoğu kez bilinçli olarak (bunlara) yanıt vermediklerini söyledi.
“Sorumluluk yükleme oyununun kendilerini ilgilendirmediğine” de vurgu yapan Rum bakan, “kendilerini yalnızca konunun özü ve sürecin tümünün nasıl ilerleyebileceğinin ilgilendirdiğini, çünkü mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağını çok iyi bildiklerini” savundu.
“Mevcut durumun hem Kıbrıslı Rumlar, hem de Kıbrıslı Türkler için tehlikelere gebe olduğunu” da belirten Hristodulidis, tercihlerinin net olduğunu dile getirerek “bütünüyle AB ilke ve değerleri temelinde faaliyet gösterecek ve bu şekilde, gerek bölgedeki rolü, gerekse de genel olarak geleceğiyle ilgili tüm perspektif ve dinamiklerini kullanacak olan yeniden birleşmiş bir vatan arzu ettiklerini” dile getirdi.
Hristodulidis son olarak “bundan ötürü hepimizin (Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler) kaygısı ve odaklanmamız gereken şey, Kıbrıs halkının geleceği açısından kabul edilemez ve tehlikeli olan mevcut durumun en kısa zamanda nasıl sona ereceğidir” ifadesini de kullandı.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI
Bu arada gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in önümüzdeki Perşembe günü AB Dışişleri Bakanlarının gayri resmi toplantısı çerçevesinde Viyana’da, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ile görüşeceğini de anımsattı.
Görüşmeyi Hunt’un talep ettiğini ve bunun, Hunt’un Dışişleri Bakanlığı’na atanmasından sonra Rum muhatabıyla yapacağı ilk görüşme olacağını kaydeden gazete, Hunt-Hristodulidis görüşmesinin önemli olduğunu, çünkü Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması olasılığını araştırmakta olan Kıbrıs sorunuyla ilgili geçici özel danışman Jane Holl Lute’un Londra ziyaretinin yakın olduğuna işaret etti.
Lute’un Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile görüşmesinin 11 Eylül, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinin ise 13 Eylül olarak belirlendiğini anımsatan gazete, Lute-Hunt görüşmesinin tarihinin ise henüz belli olmadığını ekledi.
Hunt-Hristodulidis görüşmesinde Kıbrıs sorunu ile İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinin (Brexit) ele alınacağını kaydeden gazete, Hristodulidis’in ilgili soruya yanıtında, ele alınacak konulardan birinin Lute’un Eylülün ilk 15 günü içerisinde Londra’da gerçekleştireceği temaslar olacağını söylediğini de ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.