DOLAR 32,4992 0.15%
EURO 34,7741 0.12%
ALTIN 2.488,171,06
BITCOIN 20732594,03%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İnönü katliamının perde gerisi…  Saldırı emrini Grivas verdi

İnönü katliamının perde gerisi… Saldırı emrini Grivas verdi

ABONE OL
13 Temmuz 2020 10:29
İnönü katliamının perde gerisi…  Saldırı emrini Grivas verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Beş Kıbrıslı Türk’ün şehit düştüğü “İnönü Katliamanı”nın 62. yıldönümünde, bu saldırıyla ilgili EOKA raporlarını açıklıyoruz.
Kıbrıs Türk direnişini kıramayan EOKA lideri Grivas 11 Temmuz 1958 günü Kıbrıs Türklerine yönelik büyük çaplı genel bir saldırı emri verir.
“TÜRKLERİ DOĞRAMAK”
Bu saldırın kod adı ise “Türkleri Doğramak”tır. Grivas’ın bu emrinden hemen bir gün sonra, 12 Temmuz’da EOKA tarafından “İnönü katliamı” gerçekleştirilir.
“İLK BÜYÜK BAŞARI”
İnönü katliamını gerçekleştiren EOKA’nın “Mağusa Bölgesi Sorumlusu” Mihalakis Rossidis, “Girvas- EOKA Mücadelesi Tarihi 1955- 1959” adlı raporda saldırı olayını şöyle anlatır;
“Grivas tarafından, Kondea yolu üzerinde İnönü Türklerine karşı bir pusu kurulması emredildi. Yaptığımız saldırıda 5 Türk öldü, 3 Türk de yaralandı. Bu saldırı Türklere karşı ilk büyük başarıydı ve Rum halkının moralini çok yükseltmişti.”

Kıbrıs Türk direnişini kıramayan EOKA lideri Grivas 11 Temmuz 1958 günü Kıbrıs Türklere yönelik büyük çaplı genel bir saldırı emri verir. Bu saldırın kod adı ise “Türkleri Doğramak”tır.Grivas’ın bu emrinden hemen bir gün sonra, 12 Temmuz’da EOKA tarafından “İnönü katliamı” gerçekleştirilir
Sabahın erken saatlerinde iş yerlerine gitmekte olan İnönü Türklerini taşıyan otobüs, Kondea yolunun birinci milinde, yolun viraj yaptığı bölümde EOKA pususuna düşer. Ağaçların arkasına gizlenen 15 kişilik EOKA’cı grubu Türk otobüsünü otomatik makineli silahlarla yayım ateşine tutar.
Bu saldırıda Yusuf Hasan Sinek, Ali Mustafa Yorgancı, Ali İbrahim Tarhan , Ali Hasan ve 2 yaşındaki Ahmet Mehmet şehit düşer . Arif Halil, Zarif Hasan Hilmi ve Halil Hüseyin ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılır.
İTİRAFLAR
İnönü katliamını gerçekleştiren EOKA’nın “Mağusa Bölgesi Sorumlusu” Mihalakis Rossidis, 1972 yılında yayınlanan “Girvas- EOKA Mücadelesi Tarihi 1955- 1959” adlı raporda saldırı olayını şöyle anlatır;
“Grivas tarafından, İnönü –Kondea yolu üzerinde İnönü Türklerine karşı bir pusu kurulması emredildi. Yaptığımız saldırıda 5 Türk öldü, 3 Türk de yaralandı. Bu saldırı Türklere karşı ilk büyük başarıydı ve Rum halkının moralini çok yükseltmişti. Mağusa bölgesinde Türklere yapılan saldırılar şunlardı; 12 Temmuz günü İnönü pususu, 13 Temmuz günü Aya Kebir’li bir Türk’e saldırı, 13 Temmuz günü Aloda- Arnayi arasında 2 Türk’ün öldürülmesi.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.